Dodaj do ulubionych

soczewica co z nią robić??

12.02.05, 15:51
uprzejmie proszę wszystkich posiadających wiedzę jak przyrządzac soczwicę o
pomoc. Moja córka dostała zalecenie , żeby spożywać dużo soczewicy , ale tak
trudno jest znaleźć jakiś [przepis.
Pomóżcie. Z góry dziękuję.
Edytor zaawansowany
  • 12.02.05, 15:52
    Ugotować zupkę ! W zasadzie tak samo jak grochówkę (tylko nie tak długo
    gotować) !
  • Gość: Cynamoon IP: *.it-net.pl 12.02.05, 16:06
    bardzo lubie soczewice.
    Zwlaszzca pierogi, zupy, pasztety i pasty z niej.
    Zupa z soczewicy Do garnka wrzucamy pokrojona marchewke, kawalek, pietruszki
    lub selera, cebule
    i soczewice- sporo- ma byc geste. Zalewamy woda i gotujemy.
    Na suchej patelni podprazamy lyzke ziaren kolendry i lyzke kuminu az zaczna
    pekaci podskakiwac na patelni.
    Wrzucamy je do zupy. Dodajemy jeszcze lyzke oleju i gotujemy do miekkosci
    soczewicy. W polowie gotowania dodajemy jeszcze ziemniaki w kostke.
    No i oczywiscie sol i pieprz.

    Pasta do chleba, zerknij tu:
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17369223&a=17369749
    Farsz do pierogow robi sie tak, ze gotuje sie do miekkosci soczewice z
    przyprawami, potem mieli w maszynce do miesa lub tylko zgnaita porzadnie
    widelce, dodaje smazona cebulka, przyprawy i jajko i nadziewa ise pierogi.
    Zamiast pierogow mozna zrobic drozdzowe caisto i upiec je w piekarniku z takim
    farszem, zdaje sie nazywa sie to kulebiaczki :-)
    Mozna do farszu dodac troceh pieczarek.

    I poszperaj jeszcze tutaj:
    puszkkka.spinacz.pl/szukaj_n.php3
    oraz tutaj:
    uczta.vege.pl/index.html
    (kliknij na dola na przepisy, jest sporo soczewicowych)
  • Gość: Cynamoon IP: *.it-net.pl 12.02.05, 16:08
    w tym linku wpuszkkka.spinacz.pl/szukaj_n.php3
    jak go otworzysz, wpisz soczewica, otworzy Ci sie mnostwo przepisow
  • 12.02.05, 15:57
    Można i na gęsto !
  • 12.02.05, 15:59

    tutaj prosze:
    szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=soczewica
    Znalazlam 157 postow na temat soczewicy.
    Mysle, ze na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych przepisow.
    Zachowaj je sobie w jakiejs formie lub dodaj do ulubionych watkow.
    Pozdr.
  • 12.02.05, 17:18
    Bardzo , bardzo wszystkim dziękuję
  • 12.02.05, 17:37
    Udoskonalony przeze mnie (po wielu próbach) przepis na typowo indyjską
    (znaczy: bardzo specyficznie przyprawiona i b. ostrą) zupę z soczewicy:
    ok. 250 g soczewicy
    1 marchewka
    rosołek w kostce
    pół puszki pomidorów pellati(bez skorek, najlepiej te krojone)
    cebulka
    czosnek
    kolendra, pieprz, sól, chilli kaszmirskie, garam masala

    Soczewicę z pokrojoną marchewką gotuję ok.25 minut, do miękkości, miksuję ok
    3/4 z tego(gdy chcę mieć zupe b. zawiesistą), czasem mniej. Pod koniec
    gotowania dodaję sól i rosołek. Cebulkę szklę na oleju, dodaję pomidory i
    czosnek, wszystko razem mieszam z soczewicą. Pod koniec wlewam ok. 2 łyżek
    śmietany 18%- im więcej, tym jaśniejsza i mniej ostra zupka. Sekret tkwi w
    przyprawach- oczywiście sól i pieprz,kolendra- z tym łatwiej w sklepach, ale
    w Krakowie można dostać typowo hinduskie przyprawy - dodaję więc chilli
    kaszmirskie(super ostre) i garam masala- nadaje typowo orientalny smak.
    Naprawdę pyszne, proste i bardzo sycące:)
  • Gość: dosia IP: *.fbx.proxad.net 12.02.05, 17:49
    Soczewice odkrylam zupelnie niedawno i wlasnie testuje ja na rozne sposoby.
    Miedzy innymi mozna z niej zrobic salatke z sosem vinegret. Gotujesz soczewice
    (powinna byc dosyc twarda) i dodajesz rozne warzywa, cebule czosnek i sos.
    Bardzo pozywne.
  • Gość: Panna Andzia IP: *.fbx.proxad.net 12.02.05, 19:57
    Ugotowac soczewice z pokrojonym w kostke boczkiem wedzonym w osolonej wodzie z
    dodatkiem paru ziarenek pieprzu, listkiem laurowym i ewentualnie galazka
    tymianku. Ostudzic, dodac jablko (np renete) w kostke i czerwona cebule w
    piorka, zalac vinaigrette na czerwonym occie winnym i odstawic na godzine zeby
    sie "przegryzla".


  • 13.02.05, 22:22
    ugotuj zieloną soczewice z kropla oliwy i przyprawami (jakie lubisz, prawie
    wszystkie pasują, no może poza cynamonem:-)), na patelni usmaż cebulę, czosnek,
    można też dać paprykę czerwoną, papryczkę chilli jak lubisz ostre, sól, trochę
    cukru, dodaj puche pomidorow, jak się zagęści wymieszaj z ugotowaną soczewicą.
    można jeść na ciepło i na zimno.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.