• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

soczewica co z nią robić??

  • 12.02.05, 15:51
    uprzejmie proszę wszystkich posiadających wiedzę jak przyrządzac soczwicę o
    pomoc. Moja córka dostała zalecenie , żeby spożywać dużo soczewicy , ale tak
    trudno jest znaleźć jakiś [przepis.
    Pomóżcie. Z góry dziękuję.
    Edytor zaawansowany
    • 12.02.05, 15:52
      Ugotować zupkę ! W zasadzie tak samo jak grochówkę (tylko nie tak długo
      gotować) !
      • 12.02.05, 15:55
        znajdziesz inspiracje. Ja nie czuje sie dobrze w "temacie", ale 154 posty są,
        to moze sie znają:-)

        szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=soczewica&ile=10&orderby=data_od+desc&spojnik=and&tag=77&poz=0&tabli
        caSzukaj=forum_temat&zywe=2&x=9&y=2

        Jesli link źle sie wkleil, to prosze skopiuj go w calosci do wyszukiwarki.
        • Gość: Cynamoon IP: *.it-net.pl 12.02.05, 16:06
          bardzo lubie soczewice.
          Zwlaszzca pierogi, zupy, pasztety i pasty z niej.
          Zupa z soczewicy Do garnka wrzucamy pokrojona marchewke, kawalek, pietruszki
          lub selera, cebule
          i soczewice- sporo- ma byc geste. Zalewamy woda i gotujemy.
          Na suchej patelni podprazamy lyzke ziaren kolendry i lyzke kuminu az zaczna
          pekaci podskakiwac na patelni.
          Wrzucamy je do zupy. Dodajemy jeszcze lyzke oleju i gotujemy do miekkosci
          soczewicy. W polowie gotowania dodajemy jeszcze ziemniaki w kostke.
          No i oczywiscie sol i pieprz.

          Pasta do chleba, zerknij tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17369223&a=17369749
          Farsz do pierogow robi sie tak, ze gotuje sie do miekkosci soczewice z
          przyprawami, potem mieli w maszynce do miesa lub tylko zgnaita porzadnie
          widelce, dodaje smazona cebulka, przyprawy i jajko i nadziewa ise pierogi.
          Zamiast pierogow mozna zrobic drozdzowe caisto i upiec je w piekarniku z takim
          farszem, zdaje sie nazywa sie to kulebiaczki :-)
          Mozna do farszu dodac troceh pieczarek.

          I poszperaj jeszcze tutaj:
          puszkkka.spinacz.pl/szukaj_n.php3
          oraz tutaj:
          uczta.vege.pl/index.html
          (kliknij na dola na przepisy, jest sporo soczewicowych)
          • Gość: Cynamoon IP: *.it-net.pl 12.02.05, 16:08
            w tym linku wpuszkkka.spinacz.pl/szukaj_n.php3
            jak go otworzysz, wpisz soczewica, otworzy Ci sie mnostwo przepisow
    • 12.02.05, 15:57
      Można i na gęsto !
    • 12.02.05, 15:59

      tutaj prosze:
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=soczewica
      Znalazlam 157 postow na temat soczewicy.
      Mysle, ze na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych przepisow.
      Zachowaj je sobie w jakiejs formie lub dodaj do ulubionych watkow.
      Pozdr.
    • 12.02.05, 17:18
      Bardzo , bardzo wszystkim dziękuję
      • 12.02.05, 17:37
        Udoskonalony przeze mnie (po wielu próbach) przepis na typowo indyjską
        (znaczy: bardzo specyficznie przyprawiona i b. ostrą) zupę z soczewicy:
        ok. 250 g soczewicy
        1 marchewka
        rosołek w kostce
        pół puszki pomidorów pellati(bez skorek, najlepiej te krojone)
        cebulka
        czosnek
        kolendra, pieprz, sól, chilli kaszmirskie, garam masala

        Soczewicę z pokrojoną marchewką gotuję ok.25 minut, do miękkości, miksuję ok
        3/4 z tego(gdy chcę mieć zupe b. zawiesistą), czasem mniej. Pod koniec
        gotowania dodaję sól i rosołek. Cebulkę szklę na oleju, dodaję pomidory i
        czosnek, wszystko razem mieszam z soczewicą. Pod koniec wlewam ok. 2 łyżek
        śmietany 18%- im więcej, tym jaśniejsza i mniej ostra zupka. Sekret tkwi w
        przyprawach- oczywiście sól i pieprz,kolendra- z tym łatwiej w sklepach, ale
        w Krakowie można dostać typowo hinduskie przyprawy - dodaję więc chilli
        kaszmirskie(super ostre) i garam masala- nadaje typowo orientalny smak.
        Naprawdę pyszne, proste i bardzo sycące:)
        • Gość: dosia IP: *.fbx.proxad.net 12.02.05, 17:49
          Soczewice odkrylam zupelnie niedawno i wlasnie testuje ja na rozne sposoby.
          Miedzy innymi mozna z niej zrobic salatke z sosem vinegret. Gotujesz soczewice
          (powinna byc dosyc twarda) i dodajesz rozne warzywa, cebule czosnek i sos.
          Bardzo pozywne.
    • Gość: Panna Andzia IP: *.fbx.proxad.net 12.02.05, 19:57
      Ugotowac soczewice z pokrojonym w kostke boczkiem wedzonym w osolonej wodzie z
      dodatkiem paru ziarenek pieprzu, listkiem laurowym i ewentualnie galazka
      tymianku. Ostudzic, dodac jablko (np renete) w kostke i czerwona cebule w
      piorka, zalac vinaigrette na czerwonym occie winnym i odstawic na godzine zeby
      sie "przegryzla".


      • 13.02.05, 22:22
        ugotuj zieloną soczewice z kropla oliwy i przyprawami (jakie lubisz, prawie
        wszystkie pasują, no może poza cynamonem:-)), na patelni usmaż cebulę, czosnek,
        można też dać paprykę czerwoną, papryczkę chilli jak lubisz ostre, sól, trochę
        cukru, dodaj puche pomidorow, jak się zagęści wymieszaj z ugotowaną soczewicą.
        można jeść na ciepło i na zimno.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.