Soczewica Dodaj do ulubionych


bardzo lubie soczewice.
Zwlaszzca pierogi, zupy, pasztety i pasty z niej.
Zupa z soczewicy Do garnka wrzucamy pokrojona marchewke, kawalek, pietruszki
lub selera, cebule
i soczewice- sporo- ma byc geste. Zalewamy woda i gotujemy.
Na suchej patelni podprazamy lyzke ziaren kolendry i lyzke kuminu az zaczna
pekaci podskakiwac na patelni.
Wrzucamy je do zupy. Dodajemy jeszcze lyzke oleju i gotujemy do miekkosci
soczewicy. W polowie gotowania dodajemy jeszcze ziemniaki w kostke.
No i oczywiscie sol i pieprz.

Pasta do chleba, zerknij tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17369223&a=17369749
Farsz do pierogow robi sie tak, ze gotuje sie do miekkosci soczewice z
przyprawami, potem mieli w maszynce do miesa lub tylko zgnaita porzadnie
widelce, dodaje smazona cebulka, przyprawy i jajko i nadziewa ise pierogi.
Zamiast pierogow mozna zrobic drozdzowe caisto i upiec je w piekarniku z takim
farszem, zdaje sie nazywa sie to kulebiaczki :-)
Mozna do farszu dodac troceh pieczarek.

I poszperaj jeszcze tutaj:
puszkkka.spinacz.pl/szukaj_n.php3
oraz tutaj:
uczta.vege.pl/index.html
(kliknij na dola na przepisy, jest sporo soczewicowych)
Przeczytaj całą dyskusję
  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.