• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

czym można przyprawić ryż?

  • 22.02.05, 14:17
    czym przyprawić ryż do obiadu, żeby nie smakował jak kleikowy....
    --
    www.filadelfia.pl
    moje słoneczka
    Edytor zaawansowany
    • 22.02.05, 14:28
      Po opłukaniu dosyp Vegety i wymieszaj. Pod koniec gotowania kapnij parę kropel
      oleju sezamowego.

      Możesz dodać majeranku i wymieszać (zamiast Vegety) do gotowania łyżkę octu
      ryżowego jeszcze i sól.
      • 22.02.05, 14:45
        Curry, kurkuma.
        • 22.02.05, 15:01
    • 22.02.05, 15:02
      kurkumą; kminkiem a lepiej kminem+czosnkiem; papryką slodką; curry itp.
      --
      "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
      przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
      przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
      • 22.02.05, 15:08
        Pewnie zostane tu skrytykowana,ale ja gotuje ryz w wodzie z dodatkiem kostki
        rosolowej knorr,jest wtedy smaczny. Natomiast jak smaze na patelni a potem
        zalewam woda wtedy doprawiam wegeta i curry,czasem tez papryka.
        • Gość: ewka IP: 150.254.115.* 22.02.05, 17:28
          ja gotuję ryż z dodatkiem Ziarenek Smaku Winiary
    • 22.02.05, 15:09
      jezeli potrzebuje ryz do miesa np to razem z wrzuceniem ryzu do gotujacej wody
      wrzucam suszone jarzyny (suszone jarzyny = marchew, pietruszka, seler,
      pokrojone w kostke + "zielenina", susze jesienia i mam zapas do nastepnych
      zbiorow), sol i pieprz
      gotuje w garnkach stalowych z grubym dnem czyli po zagotowaniu wylaczam
      elektryczna kuchenke i ryz sam "dochodzi", zawsze jest sypki
      co do ilosci wody to zawsze lepiej na poczatku wlac mnie i ewentualnie dolac
      niz zrobic z ryzu papke





      --
      spieszmy sie zyc
      tak szybko odchodzimy
    • Gość: X IP: *.access.telenet.be 22.02.05, 16:14
      Ja tez wszystkie smaki wrzucam do wody w ktorej bedzie sie ryz gotowal
      (nie gotuje w woreczkach)
      doprawiac mozna bulionem , swieza papryka ,chilli, harissa , ajwarem , kurkuma,
      kukurydza , groszkiem, grzybami , bananem , mango , imbirem , kokosem ,
      czosnkiem ... mozliwosci jest duzo
    • 22.02.05, 17:51
      Proponuję tez ryz z curry i rodzynkami.
      Na patelni podsmaza sie pokrojona w kostke cebule, dodaje sie rodzynki (paczka
      na porcje dla 4-5 osob) i gdy rodzynki napecznieja - dwie lyzeczki curry. Na to
      wszystko wysypujesz ugotowany ryz i chwile smazysz. Smakuje bardzo dobrze na
      przyklad do szaszlykow z kurczaka.
      --
      "Szlachetny człowiek wymaga od siebie, prostak od innych" Nikos Kazandzakis

      Wiktorek
    • 23.02.05, 13:06
      czasemi doprawiam sosem sojowym, a czasem robię sos do ryżu (ostatnio słodko-
      kwaśny z przepisu na kurczaka z ananasem z Kuchni Świata). Poza tym, tym co
      wyżej wymienione a powtarzać mi się nie chce.
    • 23.02.05, 19:36
      ja kupuję zawsze ryż jaśminowy i do gotowania dodaję tylko sół i łyżkę masła
    • 23.02.05, 19:49
      przesmazenie na masle czosnku lub cebuli (lub razem) i dodanie pozniej ryzu i dopiero zalanie woda.


      --
      "Twoje czytanie było wspaniałe, nie rozumiałem ani słowa. To musi być doprawdy potężny język, kiedy nie wiadomo w ogóle, o co chodzi."
      • 23.02.05, 20:41
        Albo przesmażenie na oliwie z cebulą i czosnkiem, zalanie białym winem, po
        odparowaniu wina ryż dusi się podlewając gorącym bulionem (sposób przygotowania
        jak do risotto, tylko bez dodatków). Można przyprawić szafranem i solą.
    • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 23.02.05, 20:39

      Baky juz napisal o oleju sezamowym i vegecie (to moim zdaniem jeden z
      najsmaczniejszych sposobow)

      dodam wiec mleko kokosowe - zmieszac pol na pol z woda (lub po prostu dodac do
      gotowania (wody musi byc wiec troche mniej

      dla tych ktorzy maja dostep: liscie pondanowca (?) panadn (leaves)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.