Dodaj do ulubionych

schab pieczony

IP: 157.25.122.* 24.02.05, 11:58
Czy ktos ma jakis dobry przepis?
Obserwuj wątek
        • qcharzowa ja robię tak 24.02.05, 12:37
          Ja środkowy lub karkowy robię tak, że nacieram mięso solą i pieprzem, trochę
          majerankiem, nacinam nożem małe rowki w mięsie i wtykam w nie plasterki
          pokrojonego ząbku czosnku. Potem do rozgrzanego piecyka - mówią, że jeśli schab
          waży 1 kg, to piec należy go 1 godzinę, jeśli 1,5 kg - 1,5 h. Można go również
          wrzucić do garnka, podlać łyżką oleju i odrobiną wody i dusić, wtedy wychodzi
          miękki i smaczny.

          pzdr
        • jacek1f Re: najpierw poczytaj z wyszukiwarki, np tu.... 24.02.05, 12:38
          ok. rozumiem.
          Na noc lub na 6 godzin minimum natrzyj schab majerankiem, sola i czosnkiem.
          Potem obsmaz szybko i mocno na gorącym tłuszczu/oliwie z kazdej strony dobrze.
          Potem:
          - albo rękaw - do niego schab i plyn z patelni i jescze kapka podlewki jakiejs
          (wino, piwo, bulion), zawinąc rekaw, 2-3 dziurki szpileczka i do pieca 180 st.
          na 40 minut w naczyniu jakims nie glebokim. Potem rozetniesz rekaw i mozesz
          dopiec z wierzchu schab, a sos zleje sie do naczynka. I juz.
          - albo nie rekaw:-) jak powyzej, tylko czesto podlewaj sosem juz wytopionym,
          lub jak za duzo wyparuje podlewaj podlewka kilkakrotnie.
          Nie wiem jak duzy, wiec czas jest wzgledny i tylko "około".
          Ja pod koniec (jak mi sie wydaje ze juz), to wyjmuje i przekrawam w srodku na
          pol. Ewentualnie wsadzam jescze do poprawki.
          Powodzenia.
    • e_r_i_n Re: schab pieczony 24.02.05, 13:02
      A ja mam inny przepis. Nacierasz schab solą i pieprzem, obkładasz czosnkiem i
      zostawiasz na jakies dwie godzinki. Zagotowujesz mleko (koniecznie) i zalewasz
      nim schab (tak do 2/3 wysokosci) i pieczesz (czas - na oko). Wychodzi
      delikatyny i kruchy.
      --
      "Szlachetny człowiek wymaga od siebie, prostak od innych" Nikos Kazandzakis

      Wiktorek
    • hania55 Re: schab pieczony 24.02.05, 20:43
      Ostatnio zrobiłam tak:

      1 kg schabu natarłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą, majerankiem,
      przekłułam wzdłuż ostrym, cienkim nożem i w "tunelik" poutykałam poćwiartowane
      ząbki czosnku, obwiązałam całość ciasno nitką. Do żeliwnej brytfanki wlałam
      trochę oliwy i obsmażyłam schab ze wszystkich stron, podlałam 2 chochelkami
      bulionu i wrzuciłam kilka obranych ząbków czosnku. Wszystko dusiło się pod
      przykryciem co najmniej godzinę (na małym ogniu). Od czasu do czasu
      przewracałam schab na drugą stronę i sprawdzałam, czy nie trzeba podlać
      odrobiną wody.

      Do tego były kluski kładzione z tartych ziemniaków i duszona kiszona kapusta z
      kminkiem.
    • Gość: figa z makiem Re: schab pieczony IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 25.02.05, 08:40
      a ja podam przepis ktory jakis czas temu ktos podal na tym forum, zrobilam juz
      nie raz i jest wyjatkowo smaczny i oryginalny, polecam goraco:

      1,2kg schabu bez kości
      poł kostki masła
      sól, pieprz, bazylia,
      zioła prowansalskie,
      5 ząbków czosnku(posiekane drobno)
      odrobina utartej gałki muszkatołwej

      Dzień wcześniej mięso wycieramy
      wilgotną, skropioną octem ściereczką,
      nacieramy solą, pieprzem, roztartą
      w rękach bazylią i szczelnie owijamy
      folią. Wkładamy na noc do lodówki.
      Na dwie godz. przed podaniem potrawy
      na stół przygotowujemy mięso do pieczenia:
      masło łączymy ze wszystkimi przyprawami
      i czosnkiem, schab nacinamy (ok. 10 porcji)
      w taki sposób, aby plastry mięsa nie były
      dokrojone do końca.
      Każdy przecięty plaster smarujemy przygotowanym
      masłem z ziołami, mięso łączymy w ścisłą całość,
      owijamy bardzo dokładnie w folię aluminiową,
      układamy na blasze, podlewamy szklanką wody
      i wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika
      na godzinę. Przed podaniem "pakunek" ostrożnie
      otwieramy, uważając, by nie wylać smakowitego
      sosu. Schab przekładamy na podłużny półmisek,
      dokrawamy plastry do końca , oddzielnie
      w sosjerce podajemy sos.
      Mieso jest soczyste , a nie suche.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka