Dodaj do ulubionych

ciasto na pierogi!!!Pilne!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:48
Help!!!Moim ciastem na pierogi można rozbijać mur! Co robię źle, że jest tak
twarde??Za dużo wody, za szybko ją dodaję?
Edytor zaawansowany
  • siostraheli 24.02.05, 13:53
    nie dodawaj jajka i dodaj troszke oliwy lub oleju
  • nina321 24.02.05, 13:57
    Ja dodaję ciepłą wodę.I przyznaję się moje pierogi nigdy nie były miękkie.A
    teraz nawet zostałam pochwalona.
  • monia4 24.02.05, 14:10
    ..Aby ciasto bylo miekkie i delikatne do naczynia z maką ( np. miski) wlewasz
    goracej wody i energicznie mieszasz do uzyskania gladkiej masy. Potem dodajesz
    maki do takiej gestosci aby dobrze wyrobic na ciasto pierogowe, dosolic . Zatem
    powodzenia...i nie obawiaj sie tej goracej wody Aby sie nie oparzyc na
    poczatku mieszania uzyj drewnianej lopatki.
  • quba 14.10.14, 22:45
    właśnie tak!
    wrzątkiem zaparzyć mąkę i mieszać drewnianą łopatką, a potem już wyrabiać ręką, kiedy wystygnie
    --
    Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.
  • Gość: beyleeeee IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 14:33
    Dzięki za rady. Idę spróbować - może w końcu mi się uda...
  • Gość: annka IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 25.02.05, 10:08
    wszystko popieram, no może oprócz tej bardzo gorącej wody. teraz już wiem jaki
    bład popełniałam, i radzę dodawać stopniowo wodę do maki ( oczywiście trochę
    oleju i bez jajka), dodawać wodę po trochę rozmieszać z maką i tę część odsunąć
    sobie na bok, ponownie nalać wodę mieszać łapami i odsunąć. gdy się już
    wymiesza całą makę wtedy dopiero rozgniatać całość. w ten sposób nigdy nie
    powstał mi kamień, którego nie można rozwałkować, ani też luźna paciara.
  • dziuunia 25.02.05, 10:14
    Robię ciasto tak jak Monia napisała.I zalewam wrzątkiem.Ciasto jest
    elastyczne,bardzo dobrze się wałkuje i jest miękkie po ugotowaniu.

    --
    Zdjęcia moich wypieków
    Chleb domowej roboty
  • bees 25.02.05, 11:46
    najlepiej dodać teraz gorącej wody i wyrobić
  • j-lee 25.02.05, 13:33
    Wczoraj robiłem pierogi i się napieprzyłem - ale smak - po prostu rewelka.
    Ciasto mi wyszło mięciutkie, smaczne, ale i elastyczne - rozpływało się w
    ustach. A robiłem je tak: Mąka około kilo, wpadło 1 jajko, oliwa z oliwek tak
    ze 2 łyżki kopiaste, sól. Zacząłem to zagniatać do lekko zagniecionego
    dolewałem wrzątek (finalnie około 0,5l) cały czas zagniatając - i co jest
    pewnym nowum - jak ciasto było jeszcze mocno lepkie - dodałem trochę sypkich
    drożdży. No i dalsze zagniatanie aż do momentu oczywiście jak ciasto będzie
    odchodzić od reki.
  • quba 15.10.14, 14:43
    ja też
    przykładowo:
    w misce mam mąke nap. kg
    zalewam wrzątkiem z czajnika
    duzo tej wody
    ponad litr na pewno
    ale dokładnie nie wiem
    zarabiam czubkiem noża
    doszłam do tego drogą doświadczeń
    żadnego jajka ani oleju nie daje, tylko troszkę soli
    wyrabiam na gładkie ciasto, odkrawam część, resztę nakrywam miską,
    lepię pierogi z tej mniejszej części
    i tak systematycznie
    ulepione od razu wrzucam na wrzątek, nie przerywając wrzenia, po parę sztuk, wyławiam na półmisek posmarowany leciutko olejem, albo podaję od razu na talerze
    te na półmisku mają za zadanie ni skleić się.
    Pozdrawiam!
    quba
    --
    Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza. Tradycja naszych dziejów jest warownym murem, to jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza... To jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje, od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.
  • Gość: ika IP: 213.17.171.* 25.02.05, 12:03
    Naprawdę bardzo dobre ,
    1/2 kg mąki
    1/2 kostki masla śmietankowego
    1 szklanka wody.
    Wodę gotujemy w garniszku z masłem, do miseczki wsypujemy mąke i wolno wlewamy
    wodę z rozpuszczonym masłem gorącą. Uwaga można się oparzyć więc na początku
    mieszamy łyżką drewnianą, póżniej wyrabiamy i już gotowe:)
    Polecam pierogi wychodzą b. smaczne a szczególnie odsmażane na patelni takie
    maślane
  • buka007 14.10.14, 22:37
    o, moga być całkiem niezłe, wypróbuję na pewno, tylko z mniejszymi proporcjami, bo te, to chyba na dwiescie sztuk?

    Gość portalu: ika napisał(a):

    > Naprawdę bardzo dobre ,
    > 1/2 kg mąki
    > 1/2 kostki masla śmietankowego
    > 1 szklanka wody.
    > Wodę gotujemy w garniszku z masłem, do miseczki wsypujemy mąke i wolno wlewamy
    > wodę z rozpuszczonym masłem gorącą. Uwaga można się oparzyć więc na początku
    > mieszamy łyżką drewnianą, póżniej wyrabiamy i już gotowe:)
    > Polecam pierogi wychodzą b. smaczne a szczególnie odsmażane na patelni takie
    > maślane
  • genova51 12.10.14, 14:51
    Najlepsze ciasto na pierogi, to maślankowe fettini.
  • agulag76 12.10.14, 20:36
    potwierdzam !!!!!!!!! :) są the best

    --
    [url=http://lilypie.com][img]http://lbym.lilypie.com/lmujp2.png[/img][/url] [url=http://lilypie.com][img]http://lb4m.lilypie.com/Ryhnp1.png[/img][/url]
  • wadera3 12.10.14, 21:59
    genova51 napisała:

    > Najlepsze ciasto na pierogi, to maślankowe fettini.

    I najlepsze.

    --
    Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło
  • shachar 12.10.14, 22:16
    tak, były dwie szkoły, maslankowe Fetti, vs. masłowe Pookcooka, moim domownikom bardziej podeszła ta druga wersja, może to wina kucharki, może okoliczności w danym dniu, kto to wie.
    Pierogi robię tak rzadko, że zawsze muszę od nowa przebijać się przez wszystkie wątki, zalecenia, odchodzenia od normy, cuda z wodą, z masłem, ogólnie z tym wszystkim....jestem tym zmęczona, bo i tak pierwsza robota będzie próbna, uda się albo nie.
    No i jeszcze wczoraj zobaczyłam w "ulubionych wątkach" przepis na pierogi z kaszanką i jabłkami.Kurczę, nigdy nie jadłam, ale zjadłabym takiego pieroga.
  • Gość: x IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.14, 13:58
    maka, maka ziemniaczana i woda, prosto z chin!
  • aqua48 14.10.14, 17:07
    Ja robię z 75 dag mąki, ciepłej wody i dwóch jajek. Trzeba zarobić dobrze ciasto i wybić je o stolnicę, aby było dużo pęcherzyków powietrza w przekroju. Odkrawać po niewielkim kawałku, a resztę odłożyć pod miskę, żeby nie schło, wtedy pierogi będą dobre i miękkie.
  • buka007 14.10.14, 22:42
    Ciasta Pookoka jakos nie kojarzę, Fetti oczywiscie tak, ale jak dla mnie, to Fettinowe ciasto nie pasuje do wszystkich. Chętnie do pielmieni, ale do innych, jak ruskie albo z kapusta jest za delikatne.

    shachar napisała:

    > tak, były dwie szkoły, maslankowe Fetti, vs. masłowe Pookcooka, moim domownikom
    > bardziej podeszła ta druga wersja, może to wina kucharki, może okoliczności w
    > danym dniu, kto to wie.
  • mojewybory 15.10.14, 18:45
    Potwierdzam sposób z gorącą wodą :) Podpatrzone u 'weselnej' kucharki. Tylko mąka, sól i woda.
  • Gość: Ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.14, 23:22
    Od lat robie w nastepujacy sposób 3 częsci maki, 1 częśc wody (wrzątek prosto z czajnika) i chlust (tak na oko ze 2 -3 łyzki oleju), najpierw zarobic łyżką, potem dokładnie wyrobic "ręcami":), owinąc w folie spozywcza i dac ze 20 minut odpoczac. Wychodzi mieciutenkie mega elastyczne ciast. Powodzenia.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.