Dodaj do ulubionych

Czemu olej się pieni przy samażeniu pączków?

IP: *.lodz.mm.pl 28.02.05, 22:29
Kiedyś moja babcia robiła pączki było cacy, nic sie nie pieniło można było
smażyć do woli.A teraz wszystko robimy tak samo, a olej pieni sie i kipi na
samym początku,jest to wkurzające i zniechęca do wszytkiego. Może ktoś wie
czemu tak się dzieje, co się zmieniło w składnikach. I przedewszytkim co
zrobić żeby olej się nie pienił.Pozdrawiam:)
Edytor zaawansowany
  • Gość: zenon gajowniczek IP: 80.53.160.* 04.03.05, 18:34
    Ja uważam że jest za dużo tłuszczu! Ja tak miałem jak piekłem kiedys faworki
    tyle tylko ze to był mój nowy nie sprawdzony przepis i dlatego mi sie tak stało
  • wolakowa 04.03.05, 18:55
    wszystko zalezy od tluszczu, twoja babcia to pewnie predzej na smalcu smazyla
    tak jak moja, a dzis to tylko oleje. ale olej olejowi nie rowny i nie wiem
    czemu ale w niektorych olejach jest normalnie woda i strzela albo sie zbytnio
    pieni. kup olej najwyzszej w miare jakosci i bron boze nie uniwersalny tzn tam
    gdzie jest napisane tylko i wylacznie olej roslinny bo to znaczy ze rzepakowy i
    bedzie sie zawsze pienil, musi byc obowiazkowo napisane olej ze slonecznika, a
    nie tylko ladniutki obrazek slonecznika a w srodku rzepak. ojj rozpedzialam
    sie troche zdziebko z tymi porownaniami, ale na przyklad jest olej bartek ze
    slonecznikiem i cena tez podobna, tyle tylko, ze jeden jest roslinny czyli
    rzepakowy a drugi tez ale slonecznikowy, jak ktos nie zwroci uwagi to kupuje
    gorszy i sie dziwi.
  • pia.ed 04.03.05, 19:00
    W Szwecji olej rzepakowy jest najwyzszej jakosci i nawet zacheca sie do
    zastepowanie oleju z oliwek olejem RZEPAKOWYM, bo duzo tanszy,
    a wcale nie gorszy...
    Uzywam wylacznie oleju rzepakowego do praktycznie biorac WSZYSTKIEGO
    juz od kilku lat.
  • wolakowa 04.03.05, 19:08
    porownujesz cos co jest nieporownywalne, w polsce olej rzepakowy jest
    smierdzacy i chyba nie najlepszej jakosci, choc naturalne mozliwosci sa wielkie,
    mial on swoj czarny okres gdy o nim bardzo zle mowiono a dzis ma swoje piec
    minut, ale ja i tak wole oliwe z oliwek czy z winogron, ale do smazenia paczkow
    polacam olej slonecznikowy jesli nie smalec
  • Gość: delena IP: *.btk.net.pl 04.03.05, 19:07
    Nie wiem, dlaczego się pieni, ale z pewnością nie dlatego, że to olej
    rzepakowy. A w żadnym wypadku nie nadaje się do tego celu olej słonecznikowy!
    Jest on świetny do np. sałatek ale nie znosi obróbki termicznej.
    Najlepiej znosi wysokie temperatury (tzn. nie pali się) oliwa (z oliwek,
    oczywiście :-)), drugi w kolejności jest olej rzepakowy.
    A do pączków, faworków, frytek itp. najlepsza jest mieszanka oleju i smalcu,
    podobno wskazany jest też dodatek łoju :)
  • Gość: Lisa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.03.05, 21:38
    Pieni się od mąki. Trzeba ją usunąć przed smażeniem np. pędzelkiem z pączków
  • pia.ed 05.03.05, 11:59
    No wiec wlasnie przypomnialo mi sie, ze te wszystkie "oleje roslinne",
    oprocz rzepaku, maja dosc niska temperature,
    dlatego olej rzepakowy pod tym wzgledem zastepuje
    kilkakrotnie drozsza oliwie.
    Zapach? Nie ma zadnego!
    Uzywam niemiecki, bo jest tanszy.
    Cena szwedzkiego oleju rzepakowego zbliza sie do ceny najtanszej oliwy,
    wiec w takim razie wybralabym oliwe...
  • dziuunia 04.03.05, 21:59
    To jest moja odpowiedź na podobne pytanie ale dotyczące faworków.Przeklejam z
    tego wątku:
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20470087&a=20471937

    Możliwe przyczyny:
    1.za gorący tłuszcz
    2.wyschnięte faworki
    3.za bardzo omączone faworki-mąka spada do tłuszczu
    4.za duzo faworków wrzucone do tłuszczu naraz
    Tłuszcz do smażenia faworków,pączków czy tez oponek należy najpierw zagrzać na
    dużym gazie(sprawdzić patyczkiem drewnianym czy już dosyć gorący-pojawią się
    bąbelki powietrza wokół patyczka),a później zmniejszyć gaz do malutkiego
    odczekać ok.5 minut i na próbę usmazyć jedno ciastko-jak szybko brązowieje to
    jeszcze zmniejszyć ogień.Zanim uzmażymy wszystkie ciastka nalezy przykryc te
    które czekają na swoją kolej ściereczką.Trzeba starać się używać jak najmniej
    mąki do podsypywania przy wałkowaniu,a ewentualny nadmiar zmieść z ciastek
    pędzelkiem.No i nie wrzucać za dużo naraz do tłuszczu,muszą swobodnie pływać po
    wierzchu.
    Piana może się pojawić zaraz po wrzuceniu ciastek do tłuszczu ale-jeżeli
    zastosujemy powyższe zalecenia- powinna opaść po chwili i ciastka powinny się
    powoli smażyć.I bez obawy,nie nasiąkną tłuszczem.Do ciasta nalezy dodac jeszcze
    koniecznie spirytusu lub ew.octu.

    --
    Zdjęcia moich wypieków
    Chleb domowej roboty
  • tekla-t8 10.02.19, 11:37
    Ja, np.dzień przed przed smażeniem wkładam kostki smalcu do garnka z grubym dnem i na małym ogniu podgrzewam - aby woda zawarta w smalcu odparowała - trwa to dość długo. Jest to moje indywidualne doświadczenie. Smażę faworki "od zawsze", a mam już 80 lat i dawno, dawno temu smalec nigdy nie "kipiał". Doszłam do wniosku, że smalec obecnie ma za dużo wody i dlatego kipi. Nie jestem chemikiem tylko ekonomistką z wykształcenia - woda jest tańsza od smalcu.
  • Gość: gerdzia1 IP: *.pk.edu.pl 05.03.05, 00:25
    smażenie pączków i faworków na oleju do prawie przestępstwo wg. mnie; smalec i
    tylko smalec sie do tego nadaje:)
  • wadera3 05.03.05, 01:22
    dokładnie
    --
    Lepiej grzeszyć a później żałować, niż żałować, że się nie grzeszyło ;)
  • pimpek_sadelko 05.03.05, 07:38
    moze dlatego, ze paczki sa lepsze na zwyklym smalcu.
    --
    moje szczescie
  • Gość: ineS IP: *.lodz.mm.pl 14.03.05, 23:18
    Sprawdzę, tylko po tłustym czwartku przydłowby sie poodchudzać, pączki zrobimy
    na wielknoc może to zobaczymy.Pozdrawiam serdecznie:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.