Dodaj do ulubionych

dla schaetzchen przepis na musztardę

03.03.05, 00:08
dwie paczki mielonej białej gorczycy wsypać do jakigoś urządzenia mieszającego.
paczka gorczycy białej ziarnistej (lubię taką z kuleczkami a nie taką papkę)
gorczycę opłukać i sparzyć i do mieszadła. (ja mam taki uniwersalny robot
który miesza wyrabia i kroi i inne takie tam) w każdym razie nie miksować
tylko mieszać.
teraz naj ważniejsze czarna gorczyca im więcej tym ostrzejsza musztarda, ja daję
3/4 łyżeczki do kawy na taką ilość produktów, (ale na początek proponuję
zdecydowanie mniej i uwaga na oczy nie dotykać sól ichrzan to przy tym pestka)
rozbijam w moździeżu i do mieszadła.
wlewam trochę wrzątku - tyle, żeby to trochę zmiękło i maszyna mogła ruszyć, w
każdym razie nie za dużo. i włączam na chwilę maszynę aby to wszystko wymieszać.
teraz wlewam ocet jabłkowy własnej producji ok 3/4 szklanki, kieliszek ok
75-100ml winiaku (lub koniaku jeżeli ktoś tak lubi i go stać) i białe wino (ja
daję pół słodkie węgierskie albo tokaj furmint- wtedy mniej cukru) ok 1/2
szklanki. Ilość octu i wina trzeba dodawać stopniowo, żeby nie wyszło za
kwaśne i za gęste, teraz przyprawy sól, cukier puder 1-11/2łyżeczki(szybciej
się rozpuszcza - można wcześniej dodac do wrzątku ale ciężko regulować smak)
KURKUMA ja daję dużo ok 1- 11/2 czubatej łyżeczki do herdaty, pierz mielony i
mielone liście laurowe.
wszystko dokładnie wymieszać, gdy zbyt gęste dodać trochę wina lub wrzątku,gdy
zbyt rzadkie dosypać mielonej gorczycy. czasami robię musztardę ziołową ale
małą ilość, nie postoi długo.
daję wtedy zieloną kolendrę bazylię i estragon i mniej gorczycy czarnej.
raz robiłem sarepską ale mam kłopoty ze zdobyciem odpowiedniej gorczycy.
czarnej szukałem dwa miesiące dostałem dopiro w małym zielarskim sklepiku na
bazarze Szembeka.
no ale z dodawaniem ziół i przypraw można eksperymentować. UWAGA TYLKO NA
CZARNĄ GORCZYCĘ PIEKIELNIE OSTRA. pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • jarek_zielona_pietruszka 03.03.05, 11:00
    czy można te literki na tych stronach z tych linków poustawiać w innej
    kolejności bo niestety nicht verstein!
  • schaetzchen 03.03.05, 11:12
    Dziękuję bardzo!!!
    Przepis wydaje mi się zrozumiały :) tylko jedno pytanie: gorczycę to w zwykłym
    sklepie można kupić? Nie przyglądałam się :)
    Wypróbuję w najbliższym czasie!

    ------------------------------
    - A niech mnie, co pan tam ma?
    - Trufle.
    - Och, dobra. Trufle. Od dawna nieżywe, co?
    Peter Mayle "Zawsze Prowansja"
  • jarek_zielona_pietruszka 04.03.05, 00:25
    ja kupuję składniki na bazarze Szembeka w W-wie, stoi taka pani i ma stoisko z
    przyprawami ,jak dobrze pogadać to załatwi wszystko. np tam wanilia 3 laski
    kosztuje 7zł
    kotanyj 1laska 12zł(w sklepie obok mojego domu)
    szukam gorczycy sarepskiej tylko nie ma nigdzie tam gdzie chodzę może ktoś wie
    gdzie można ją kupić? :))
  • lis_ka 03.04.05, 23:41
    a w którym dokładnie sklepie na bazarze Szembeka?

    --
    "Dlaczego kanarek nie może iść do nieba?" /J.K/

    Forum Zdrowe życie
  • jarek_zielona_pietruszka 05.04.05, 22:28
    wchodząc pierwszym wejściem (następna jest główna brama)na mniejszy bazarek
    idziesz do końca alejki i dalej trochę w prawo i dalej dokońca później uliczka
    wyraźnie skręca w prawo i przed pasmanterią i sklepem motoryzacyjnym ma stoisko
    bardzo miła pani która ma wszystkie przyprawy. Jak się ją poprosi to będzie
    miała jeszcze więcej a i ceny normalne a nie kosmiczne. np. 3 laski wanilii w
    torebce z zameczkiem ok 7-8 zł kotanyj 1 laska 12zł (horror0 można u tej pani
    zamówić prawie wszystko. ja tam jako stały klient mam trochę względów. ale jak
    dobrze poigadać to myślę, że się załatwi prawie wszystko, a jeżeli nie to poda
    linki do miejsc gdzie się dostanie. pozdrawiam
  • lis_ka 05.04.05, 22:45
    bardzo dziękuję za namiar. Postaram się odnaleźć tę panią.

    --
    "Dlaczego kanarek nie może iść do nieba?" /J.K/

    Forum Zdrowe życie
  • jarek_zielona_pietruszka 05.04.05, 22:47
    jeżel będziesz miała kłopoty napisz postaram się was skontaktować. pozdrawiam
  • gretawm 04.04.05, 09:46
    Pytanie trochę z innej beczki:skąd bierzesz czas na robienie wędlin i musztardy
    i bigosu?Podziwiam Cię!
  • jarek_zielona_pietruszka 05.04.05, 09:12
    zwykle w piątek wieczorem o ile czas pozwala wsiadamy z żoną w samochód i
    wyjeżdżamy na działkę. wracamy w niedzielę wieczorem lub tak jak wczoraj w
    poniedziałek rano. dlatego b.często nie występuję w te dni na FK. na działce
    zbudowałem sobie wędzarnię gdzie wędzę swoje wyroby. a zrobić musztardę jeżeli
    ma się wszystkie składniki to jest chwila osiem ok 10-15 min jeżeli ma się dobry
    mikser. pozdrawiam sąsiadkę bo wydaje mi się, że chyba jesteś z Powiśla. też
    czasami robię zakupy w sklepie na Dobrej u Tereski.pozdrawiam
  • gretawm 05.04.05, 20:22
    No to mnie namierzyłeś!Pozdrawiam wzajemnie.
  • jarek_zielona_pietruszka 06.04.05, 01:22
    mam nadzieję, że się nie gniewasz. pozdrawiam
  • ampolion 06.04.05, 02:14
    Hm, Powiśle, Dobra...
    Pod mostem wyrosłem, na 3-go, na Drewnianej i Dobrej moje szkółki były.

    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • gretawm 06.04.05, 14:36
    Moje szkółki tamże.Pozdrowienia z Powiśla
  • jarek_zielona_pietruszka 06.04.05, 21:59
    do szkoły na drewnianej chodzili mój ojciec gdy był dzieckiem i mój syn jeszcze
    nie tak dawno temu. ja chodziłem na Grochowie. pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.