boczniaki-grzyby,jak przyrządzacie? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • widziałam je parę razy w supermarketach,chciałabym spróbować je
    przyrządzić.Czy smakują podobnie jak pieczarki? podajcie proszę kilka
    propozycji
    • Nasz domowy hit ostatnio:
      Placej ziemniaczany, jak do placka cygańskiego, węgierskiego, czy jak go tam
      zwał. Następnie boczniaki przesmażamy, aby odparowała woda, przyprawiamy dośc
      solidnie, troche soli, sporo pieprzu, dusimy, na koniec doprawiamy śmietaną.
      takie placek węgierski w wersji z boczniakami podają na mojej firmowej stołówce
      i ja przejęłam to do domu. Bardzo smaczne. Aha, do tego oczywiście jakaś sałata
      by sie zdała. :)
      • Robię w zasadzie 3 rzeczy z boczniaków:
        1/ panierowane jak kanie - jajko, bułka tarta
        2/ smażone w cieście naleśnikowym
        3/ sałata: rukola, pomidorki koktajlowe, parmezan w wiórkach i boczniaki
        podsmażone - powinny być pocięte w cieniutkie paski i mocno zrumienione. Do tego
        sos jakiś, ja robię oliwa, musztarda, cytryna, miód, czosnek. Zerżnęłam to z
        restauracji Deco Kredens :)

        Słyszałam o boczniakach duszonych w śmietanie, ale sama tego nie robiłam.


        ------------------------------
        - A niech mnie, co pan tam ma?
        - Trufle.
        - Och, dobra. Trufle. Od dawna nieżywe, co?
        Peter Mayle "Zawsze Prowansja"
    • --------------------------------------------------------------------------------
      Ja robię taką "potrawkę" z kurczaka.
      Parę kurzych piersi, pokroić w paseczki, obtoczyć w mące,
      obsmażyć na złoty kolor. Cebulę posiekać, obsmażyć. Boczniaki umyć,
      pokroić na cieniutkie paseczki, takie jak zapałka. Wszystko do rondla,
      zalać rosołem (tak z pół litra, żeby przykryło i było trochę sosu),
      dodać dwie łyzki śmietany czy ile chcesz, i dusić na wolnym ogniu z pół
      godziny. Na wydaniu posypać koperkiem.

      Wrzuć boczniaki w wyszukiwarkę, sporo tego było.
    • Gość: alienor IP: *.crowley.pl 04.03.05, 16:34
      Kasza z kiszona kapusta i boczniakami
      Ugotowac szklanke kaszy gryczanej na sypko.
      Pokroic i zeszklic jedna cebule, dorzucic do niej ok. 30dag odcisnietej kapusty
      kiszonej, dusic ok. 10min
      30dag. boczniakow pokroic w paski, podsmazyc.
      W naczyniu zaroodpornym ulozyc warstwami: kasze, kapuste, grzyby. Zapiekac
      ok.30min w 150 stopniach C.
      • Generalnie, to panierowane i takie namasle same tylko z sola i pieprzem fajne
        sa, jak sie teskni za grzybem.
        Nie maja nic wsponefgo z pieczarkami, raczej bardziej przypominaja leśne grzyby.
        Nasz sasiad na wsi ma do brzoz podwiazane takie worki z nimi, i one tam sobie
        wyrastaja regularnie - mila sprawa tak pojsc w drzewa i ukosic do jajecznicy
        albo salatki albo na patelnie swierzego boczniaka:-)
        • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 17:13
          Najbardziej lubie je smazone bez panierki, tylko osolone i opieprzone z
          czosnkiem, na masle lub oleju. Potem na talerzu skrapiam je leciutko sokiem z
          cytryny a czesem sosem sojowym i czasem posypuje prazonym sezamem.
          I robie tez flaczki.
    • Gość: ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 18:45
      wejdź sobie na strone www.kago.com.pl i tam na górze strony jest odnosnik do
      przepisów
    • najcześciej jako gulasz z boczniaków:
      na tłuszczu (najlepszy smalec) zeszklić dużą cebulę, parę ząbków czosnku dodać
      czubatą łyżeczkę słodkiej papryki i trochę ostrej, oraz 2 łyżki koncentratu
      pomidorowego, następnie pokrojone boczniaki (tackę, 250 g). Podsmażyć trochę,
      dołożyć pół marchewki w półplasterkach i 3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę.
      Zalać wodą i dusić ok. 25 min. Doprawić solą, pieprzem, śmietaną jak ktoś
      lubi.
      • Gość: kojka IP: *.kom / *.kom-net.pl 04.03.05, 21:25
        Sos do makaronu:
        na oliwie podsmażyc czosnek,dodac boczniaki pokrojone w paski(2 paczki) lekko
        odparowac ,dodac pomidory z puszki,krojone,lub świeze lub koncentrat. i dużo
        zielonej pietruszki,doprawić oregano ,sola i pieprzem .
        jak wystygnie stanowi super sałatke :)
    • poza wymienionymi: smazone w woku w chinskiej panierce, smazone w glebokim
      tluszczu bez panierki na chipsy ( niezle w salatkach), bardzo dobra jest zupa z
      boczniaka.
    • Gość: nesca IP: *.block.alestra.net.mx 04.03.05, 23:24
      oprocz wspomnianego juz wyzej smazenia w panierce:

      * smaze na masle, a potem "doduszam" boczniaki z odrobina soli i pieprzu.

      ** zaadaptowalam rodzinny przepis na lesne grzyby blaszkowe (np. gaski), bo o boczniaki latwiej:
      - gotuje grzyby w osolonej wodzie, i pozostawiam odsaczone na cedzaku az do wystudzenia
      - jesli boczniaki sa duze, kroje je na paski, jesli male - pozostawiam cale (w oryginalnym przepisie
      wykorzystywane sa cale kapelusze grzybow)
      - kroje w cieniutkie plasterki cebule
      - mieszam grzyby z kwasna smietana i ukladam na plaskim talerzu
      - posypuje plasterkami cebuli, sole i pieprze do smaku
      najlepiej pozostawic danie na jakies pol godziny az sie "przegryzie"

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.