Dodaj do ulubionych

boczniaki-grzyby,jak przyrządzacie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 15:40
widziałam je parę razy w supermarketach,chciałabym spróbować je
przyrządzić.Czy smakują podobnie jak pieczarki? podajcie proszę kilka
propozycji
Edytor zaawansowany
  • 04.03.05, 15:54
    Nasz domowy hit ostatnio:
    Placej ziemniaczany, jak do placka cygańskiego, węgierskiego, czy jak go tam
    zwał. Następnie boczniaki przesmażamy, aby odparowała woda, przyprawiamy dośc
    solidnie, troche soli, sporo pieprzu, dusimy, na koniec doprawiamy śmietaną.
    takie placek węgierski w wersji z boczniakami podają na mojej firmowej stołówce
    i ja przejęłam to do domu. Bardzo smaczne. Aha, do tego oczywiście jakaś sałata
    by sie zdała. :)
  • 04.03.05, 16:00
    Robię w zasadzie 3 rzeczy z boczniaków:
    1/ panierowane jak kanie - jajko, bułka tarta
    2/ smażone w cieście naleśnikowym
    3/ sałata: rukola, pomidorki koktajlowe, parmezan w wiórkach i boczniaki
    podsmażone - powinny być pocięte w cieniutkie paski i mocno zrumienione. Do tego
    sos jakiś, ja robię oliwa, musztarda, cytryna, miód, czosnek. Zerżnęłam to z
    restauracji Deco Kredens :)

    Słyszałam o boczniakach duszonych w śmietanie, ale sama tego nie robiłam.


    ------------------------------
    - A niech mnie, co pan tam ma?
    - Trufle.
    - Och, dobra. Trufle. Od dawna nieżywe, co?
    Peter Mayle "Zawsze Prowansja"
  • 04.03.05, 16:12
    U mnie:
    - panierowane
    - w cieście
    - "flaki" z boczniaków, no kroimy w paseczki i gotujemy taka zupę (włoszczyzna,
    bulion wegetariański)

    --
    -----
    Choose your future
    Choose life
  • 04.03.05, 16:24
    --------------------------------------------------------------------------------
    Ja robię taką "potrawkę" z kurczaka.
    Parę kurzych piersi, pokroić w paseczki, obtoczyć w mące,
    obsmażyć na złoty kolor. Cebulę posiekać, obsmażyć. Boczniaki umyć,
    pokroić na cieniutkie paseczki, takie jak zapałka. Wszystko do rondla,
    zalać rosołem (tak z pół litra, żeby przykryło i było trochę sosu),
    dodać dwie łyzki śmietany czy ile chcesz, i dusić na wolnym ogniu z pół
    godziny. Na wydaniu posypać koperkiem.

    Wrzuć boczniaki w wyszukiwarkę, sporo tego było.
  • Gość: alienor IP: *.crowley.pl 04.03.05, 16:34
    Kasza z kiszona kapusta i boczniakami
    Ugotowac szklanke kaszy gryczanej na sypko.
    Pokroic i zeszklic jedna cebule, dorzucic do niej ok. 30dag odcisnietej kapusty
    kiszonej, dusic ok. 10min
    30dag. boczniakow pokroic w paski, podsmazyc.
    W naczyniu zaroodpornym ulozyc warstwami: kasze, kapuste, grzyby. Zapiekac
    ok.30min w 150 stopniach C.
  • 04.03.05, 17:00
    Generalnie, to panierowane i takie namasle same tylko z sola i pieprzem fajne
    sa, jak sie teskni za grzybem.
    Nie maja nic wsponefgo z pieczarkami, raczej bardziej przypominaja leśne grzyby.
    Nasz sasiad na wsi ma do brzoz podwiazane takie worki z nimi, i one tam sobie
    wyrastaja regularnie - mila sprawa tak pojsc w drzewa i ukosic do jajecznicy
    albo salatki albo na patelnie swierzego boczniaka:-)
  • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 17:13
    Najbardziej lubie je smazone bez panierki, tylko osolone i opieprzone z
    czosnkiem, na masle lub oleju. Potem na talerzu skrapiam je leciutko sokiem z
    cytryny a czesem sosem sojowym i czasem posypuje prazonym sezamem.
    I robie tez flaczki.
  • Gość: ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 18:45
    wejdź sobie na strone www.kago.com.pl i tam na górze strony jest odnosnik do
    przepisów
  • Gość: ania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 19:55
    dzięki ;-)
  • 04.03.05, 20:00
    najcześciej jako gulasz z boczniaków:
    na tłuszczu (najlepszy smalec) zeszklić dużą cebulę, parę ząbków czosnku dodać
    czubatą łyżeczkę słodkiej papryki i trochę ostrej, oraz 2 łyżki koncentratu
    pomidorowego, następnie pokrojone boczniaki (tackę, 250 g). Podsmażyć trochę,
    dołożyć pół marchewki w półplasterkach i 3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Zalać wodą i dusić ok. 25 min. Doprawić solą, pieprzem, śmietaną jak ktoś
    lubi.
  • Gość: kojka IP: *.kom / *.kom-net.pl 04.03.05, 21:25
    Sos do makaronu:
    na oliwie podsmażyc czosnek,dodac boczniaki pokrojone w paski(2 paczki) lekko
    odparowac ,dodac pomidory z puszki,krojone,lub świeze lub koncentrat. i dużo
    zielonej pietruszki,doprawić oregano ,sola i pieprzem .
    jak wystygnie stanowi super sałatke :)
  • 04.03.05, 23:03
    poza wymienionymi: smazone w woku w chinskiej panierce, smazone w glebokim
    tluszczu bez panierki na chipsy ( niezle w salatkach), bardzo dobra jest zupa z
    boczniaka.
  • Gość: nesca IP: *.block.alestra.net.mx 04.03.05, 23:24
    oprocz wspomnianego juz wyzej smazenia w panierce:

    * smaze na masle, a potem "doduszam" boczniaki z odrobina soli i pieprzu.

    ** zaadaptowalam rodzinny przepis na lesne grzyby blaszkowe (np. gaski), bo o boczniaki latwiej:
    - gotuje grzyby w osolonej wodzie, i pozostawiam odsaczone na cedzaku az do wystudzenia
    - jesli boczniaki sa duze, kroje je na paski, jesli male - pozostawiam cale (w oryginalnym przepisie
    wykorzystywane sa cale kapelusze grzybow)
    - kroje w cieniutkie plasterki cebule
    - mieszam grzyby z kwasna smietana i ukladam na plaskim talerzu
    - posypuje plasterkami cebuli, sole i pieprze do smaku
    najlepiej pozostawic danie na jakies pol godziny az sie "przegryzie"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.