Dodaj do ulubionych

pierczen rzymska/klops

IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 04.03.05, 19:51
nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale chodzi mi o potrawe z miesa mielonego
przyrzadzonego podobnie jak na mielone, uformowana i pieczona w piekarniku...
a moje pytania dotycza sposobu pieczenia:
-czy piec mozna w takiej normalnej blaszce?
-czy zakrecac w folie aluminiowa? a jezeli nie to
-czy nasmarowac czyms naczynie w ktorym bedzie sie pieklo?
najlepiej chyba bedzie jak poprostu napiszecie mi jak wy przyrzadzacie taka
potrawe i jak ja pieczecie i w jakiej temp i w ilu stopniach C.
Edytor zaawansowany
  • Gość: nalewka_figowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 21:25
    Wykonanie:
    300 g. mielonego mięsa,
    2 czerstwe bułki,
    2-3 łyżki mleka,
    białko,
    200 g. pieczarek,
    2 jajka ugotowane na twardo,
    szklanka 12-proc. śmietany,
    średnia cebula,
    2 szklanki wywaru mięsnego lub bulionu z kostki,
    sok z cytryny,
    1/2 łyżeczki białego i czarnego pieprzu,
    sól,
    łyżeczka ostrej, mielonej papryki,
    5 łyżek oleju,
    tłuszcz do smarowania blachy.

    Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zmielone mięso
    wymieszać z odciśniętymi bułkami, cebulą, białkiem, przyprawami i mlekiem.
    Jajka obrać. Obłożyć je mięsną masą i uformować podłużny klops. Wyłożyć na
    brytfankę z olejem. Piec ok. 60-70 minut w nagrzanym do temp. 220 st. C
    piekarniku.
    Co pewien czas polewać mięso gorącym bulionem.
    Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry. Klops wyjąć z piekarnika. Sos z
    pieczeni przelać do garnka i przez 5 minut gotować w nim pieczarki. Dodać
    śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz.
    Pieczeń pokroić w niezbyt grube plastry.
    zrodlo:www.gotowanie z 3m.pl
  • ampolion 04.03.05, 22:01
    kuchniadomowa.webpark.pl/miesarzymska.htm
    Może być z jajkami lub bez, można z pieczarkami lub bez.
    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • Gość: niunia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 05.03.05, 00:16
    a jakbym upiekla to mieso w srodku z jajkami w keksowce, czy tak mogloby byc?
    wyszloby?
  • em_es 05.03.05, 10:29
    Pewnie że tak :) Tak jest najwygodniej.
  • Gość: bozenna7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 12:18
    Jak będziesz robić pieczeń z jajkiem, to dobrze jest odciąć z węższych końców
    kawałki bez żółtka. Jajka układamy tak, by przylegały do siebie. Dzięki temu
    wszystkie plastry mają ładne kawałki jajka. Pieczeń jest też dobra na zimno z
    jakimś ostrym sosem. Kiedyś robiłam różne nadzienia do klopsa: cały obracy
    banan, jabłka pokrajane w ósemki i z rodzynkami, pokrajana czerwona papryka czy
    kawałki ugorowanych brokułów.
  • mopek1 05.03.05, 12:34
    A ja robię tak, że zawijam dość ciasno w papier do pieczenia, piekę 40 min., a
    potem rozcinam papier i dopiekam juz bez - ma wtedy bardzo ładny kształat i nie
    zależnie od tego czego napchałam do środka - nie rozwala mi się. A napycham
    najczęściej brokułami, pieczarkami - jajka rzadziej bo nie lubię.
  • Gość: ala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 16:38
    ja zasze piekę w specjalnym worku foliowym do pieczenia i zawsze jest extra
  • Gość: niunia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 06.03.05, 11:21
    dzieki za wszystkie rady, napewno skorzystam...
    mam jeszscze takie pytanko, ja bede chciala podac na zimno pieczen z jakims
    sosem, ale nie mam pojecia jaki sos pasuje, dlatego podpowiedzcie jakie wy
    robicie sosy do pieczeni na zimno, prosze o przepis i wykonanie
    z gory bardzo dziekuje:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka