IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 07.03.05, 02:13
mam dwa karczochy i absolutnie nie wiem co mam z nimi zrobic prosze o
krotki ,pyszny przepis lacznie jak sie je obiera pozdrowienia ola
Obserwuj wątek
    • Gość: Panna Andzia Re: karczochy IP: *.fbx.proxad.net 07.03.05, 08:04
      Jesli to sa duze zielone, to obiera sie je tak jak ponizej

      www.chefsimon.com/artich1.htm
      Mozna je takze na upartego zjesc na surowo, odlamujac lisc po listku i maczajac
      w sosie vinaigrette, osobiscie niespecjalnie lubie skrobac zebami te pare
      garmow jadalnego u nasady liscia... Poza tym, dwa karczochy to troche malo jak
      na jarzynke, bo po obraniu zostaje z nich niewiele :(

      Bylo o makaronie z karczochami
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20926392&a=20926392
      Mozna tez zrobic tzw barigoule czyli potrawke :

      Karczochy pokroic na cwiartki. Na glebokiej patelni podgrzac 2 lyzki oliwy z
      oliwek, podsmazyc na niej 1 cebule i kawalek boczku wedzonego posiekane w
      kostke. Dorzucic karczochy, podsmazyc i zalac pol szklanki bialego wytrawnego,
      posolic, popieprzyc, dodac bouquet garni (tymianek + lisc laurowy). Dusic pod
      przykryciem do miekkosci - zalezy od gatunku karczocha, ale nie mniej niz 1/2
      h, w razie czego dolewajac troszke wody.

      A jesli sa bardzo duze to zostawic tylko te "miseczki", jak na pierwszym
      zdjeciu (fond d'artichaut), i po podgotowaniu zapiec je z farszem np
      pieczarkowym albo miesnym.
      Ten sposob nadaje sie tez na fonds d'artichaut z puszki albo z mrozonki.
      • Gość: Panna Andzia Re: karczochy IP: *.fbx.proxad.net 07.03.05, 08:14
        Do barigoule karczochy musza byc juz obrane, a po pokrojeniu na cwiartki trzeba
        wyciac to wlochate wnetrze (niejadalne !), pokropic cytryna, bo ciemnieja.

        PS Jesli chcesz zwiekszyc objetosc tej potrawki, mozesz dorzucic razem z
        karczochami 2 ziemniaki, pokrojone w cwiartki.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka