Dodaj do ulubionych

Puszysty biszkopt?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 17:58
Może ktoś zna sprawdzony przepis na puszysty biszkopt. Bo moje biszkopty albo
wychodzą strasznie suche albo gniotowate.
Edytor zaawansowany
  • Gość: nalewka_figowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 21:57
    Proporcje:na kazde 7 jajek bierze sie 20dkg cukru i 20 dkg maki i1 plaska
    lyzeczke proszku do pieczenia.
    Praca: Oddzielic bialka od zoltek.bialka schlodzic porzadnie.
    zimne bialka ubic na puch z odrobina soli.gdy bialka sa juz sztywne
    powoli dodawac cukier i ubijac dalej trzepaczka(ktora energicznie
    podnosimy do gory-w ten sposob napowietrzamy ciasto)
    w oddzielnej misce ubic zoltka(najlepsza jest tu trzepaczka-rozga
    lub po prostu widelec)
    zoltka dodajemy do piany, mieszamy delikatnie
    make przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia wprost
    na mase, mieszamy delikatnie ale starannie-nie moze byc grudek
    Pieczenie:pierwsze 20 minut temperatura nie moze byc wyzsza niz 160 stC
    nie otwierac drzwiczek
    jak ciasto urosnie zwiekszyc temp. do 180 stC
    piec jeszcze 15-20 minut



  • Gość: biszkopcik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 22:02
    Dziekuje pięknie będę próbować o rezultatach postaram się napisać na forum.
  • buttermilk 18.03.05, 11:58
    Wlasnie zrobilam biszkopt wg przepisu nalewki_figowej. Skorzystalam tez z porad
    innych osob z forum i nie posmarowalam brzegow tortownicy. Biszkopt udal sie
    jak nigdy - wyrosl pieknie, rowniutki jak stol i na dodatek sie nie skurczyl,
    jest idealny! A teraz zabieram sie za robienie masy.
    Bardzo dziekuje nalewko_figowa! moze w koncu przekonam sie do biszkoptow :))
  • Gość: nalewka_figowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 16:58
    Gratuluje i pozdrawiam!
  • Gość: P. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 12:21
    z tego co wiem do orginalnego biszkoptu nigdy nie dodaje się proszku do
    pieczenia.może podzielicie sie przepisami na masy do biszkootu.pozdrawiam
  • buttermilk 18.03.05, 13:12
    oryginalnie moze sie nie dodaje proszku, ale dzis wydzedl mi tak piekny
    biszkopt, ze bede trzymac sie tego przepisu :))
    Ja zwykle robie masy budyniowe (zimny budyn + maslo + dodatki - zalezne od
    smaku budyniu) albo grysikowe (zimny grysik ugotowany na mleku + maslo +
    wanilia lub kakao), a dzis - ubita kremowka z galaretka rozpuszczona w goracej
    zalewie z brzoskwin (galaretka oczywiscie prawie ze zastygnieta) + drobno
    pokrojone brzoskwinie
  • srren 18.03.05, 14:22
    ja zawsze robie biszkopt z przepisu mojej mamy:
    -wbijam do miski jajka (ilosc zalezy wielkosci formy i od tego, czy chcemy
    biszkopt kroic na kilka baltow)
    - na kazde jajko dodaje lyzke stolowa cukru zwyklego
    -ubijam mikserem na najwyzszych obrotach az masa stanie sie baardzo puszysta i
    zbieleje (dlugo, czasem reka boli od trzymania miksera:)
    -natepnie dodaje make - rowniez tyle lyzek maki ile jajek (polowa maki to maka
    tortowa, polowa - krupczatka tzn. jesli robie biszkopt z 6 jaj to dodaje 3
    lyzki maki tortowej i 3 krupczatki)proszek do pieczenia nie jest konieczny, ale
    jesli ktos chce byc pewien efektu, to mozna dodac na koncu noza, doslownie
    szczypte (wiem, nie powinno sie:)
    -delikatnie, ale skutecznie mieszam uwazajac zeby nie pozostaly w ciescie
    grudki
    - wstawiam do piekarnika i pieke jakies 30-40 min (w zaleznosci od wielkosci) w
    temperaturze 180 stopni.
  • Gość: wini3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 17:35
    Ja też uważałam że do biszkoptu nie dodaje się proszku do pieczenia. Efekty
    były różne. Teraz robie wg. przepisu znajomej raczej już nawet ,,na oko". Sedno
    sprawy to osobno ubijane białka z cukrem i odrobiną soli, żółtka niestarannie
    nawet rozbełtane z sokiem z cytryny lub octem i kilkoma łyżkami wody. Zmieszane
    to razem lekko i dodawana mąka z proszkiem/ niedużo proszku/ . Sok zabija
    posmak proszku a biszkopt wyrasta. Wszystkie odmiany biszkoptu tak robię -
    ciemny z kakao/ mniej mąki/ , orzechowy- orzechy, tarte biszkopty i odrobina
    mąki, kokosowy podobnie. Jeśli proszek to chlapnijcie soku z cytryny.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka