IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 09:07
do czego można dodawać ser feta.ja robie z pomidorami i bazylią,ale to latem
ateraz?macie wypróbowane sałatki czy dania? ja przepraszam ,moje pytania są
może czasem naiwne,ale mam niewielkie pojęcie o kuchni.W domu zajmowała się
tym mama,i teraz cierpię bo mało wiem.proszę o wyrozumiałość ,jeszcze
trochę...
Edytor zaawansowany
  • jacek1f 09.03.05, 09:45
    no, do salatek to normalnie;
    - do wszelkich zapiekanych dań;
    - do gotowanych/duszonych, tam gdzie potrzebujesz bardziej slony ser - np. do
    zageszczenia;
    - mozna kruszyc do zup niektorych;
    - sama smazona w panierce lub bez;
    - jako nadzienie do wszelkiego rodzaju pierozkow, rozkow, rogali itp. łączona z
    innymi rzeczami - pomidory, szpinaki, itp..
    - jako skaldnik nadzienia do warzyw - pomidory, cebule, baklazany, cukinie,
    papruki itp.
    - sama w kostke z oliwkami;
  • elizabeth22 09.03.05, 09:54
    No i do sosu czosnkowego można dodać.

    1 mały jogurt naturalny
    ok 150 g fety
    4 ząbki czosnku (jak ktoś woli to więcej)
    pieprz
    soli malutko albo wogóle
    (można też wetrzeć świeżego ogórka ale to lepiej w lecie - bez ogórka też
    smakuje)
    Fetę rozcierasz razem z jogurtem w misce i dodajesz czosnek i pieprz.

    No a potem możesz konsumować np. z krakersami lub pokrojoną w paseczki
    marchewką. Dobre do filmu zamiast czipsów :)
    --
    -
  • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 09:59
    Do szpinaku:
    o tej porze roku mrozonego- rozmroz go wedle przepisu na opakowaniu, odparuj
    wode, wcisnij czosnek i dodaj fete (na paczke szpinaku 400-500g- pol opakowania
    fety)
    Swietnie pasuje do makaronu lub jako farsz do nalesnikow.
  • hania55 09.03.05, 10:28
    Nie rozumiem konieczności odparowywania wody ze szpinaku mrożonego i zabawy z
    rozmrażaniem. Od zawsze wrzucam na oliwę albo masło zamrożony szpinak, a woda
    wyparowuje z niego w trakcie duszenia.
  • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 20:46
    Wlasnie to mialam na mysli- rozmrazanie wedlug przepisu na opakowaniu polega na
    wrzuceniu zamrozonego na oliwe lub maslo i woda odparowuje sie w trakcie,
    najwyrazniej zabraklo mi dwukropka.
  • hania55 10.03.05, 00:50
    No to robimy tak samo :-) Tylko już ileś osób pisało tutaj o skomplikowanej
    procedurze rozmrażania, odcedzania, itd. i zaczęłam się zastanawiać, po co tak
    się męczyć...
  • Gość: Bilala IP: *.zgora.dialog.net.pl 10.03.05, 00:48
    Szpinak mrożony strasznie dużo tej wody wypuszcza z siebie i trzeba okropnie
    długo na ogniu trzymać, żeby wyparowała, ja wolę rozmrozić (robię to
    najczęściej w mikrofalówce!) i odcedzić na sitku, a potem szybko poddusić.
  • pimpek_sadelko 09.03.05, 10:01
    ja najbardziej lubie z salata lodowa lub kapusta pekinska, z ogorkami
    zielonymi, troszke korniszona, czerwona cebula ( troszke), pomidorki, oliwki.
    do tego robie sos: kupny korra vinegret ( mieszam z odrobina wody, oliwy z
    oliwek, kilka kropel cytryny), albo taki moj wlasny: oliwa z oliwek, woda,
    cytrynka, ziolka.
    jem z bagietka;)
    --
    moje szczescie
  • hania55 09.03.05, 10:26
    1. Dodaję do zupy z brązowej soczewicy i pomidorów,
    2. Dodaję do zapiekanki z zielonej fasoli, mielonego mięsa i sosu pomidorowego,
    3. Dodaję do sałatki z ugotowanej zielonej fasoli, prażonych pestek z dyni i
    oleju dyniowego.
  • basiul 09.03.05, 14:08
    tzn. fasla + mielone + sos pomidorowy?
    pozdrawiam,
    Basia
  • hania55 09.03.05, 15:03
    Proszę bardzo:

    1 cebula
    35-40 dag mięsa mielonego (zazwyczaj używam wieprzowo-wołowego)
    1 opakowanie mrożonej fasolki albo (w sezonie) 400 g świeżej zielonej fasolki
    pół opakowania fety Mlekovity
    puszka pomidorów pelati albo (w sezonie) 5 pomidorów
    3 łyżki oliwy
    3 ząbki czosnku
    czubata łyżka suszonego oregano
    pieprz, sól, szczypta cukru
    1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina

    Na oliwę wrzucić posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek i zeszklić, dodać
    mięso i smażyć aż zrobi się brązowe. Zalać czerwonym winem i smażyć aż
    odparuje. Dodać pomidory (z puszki - w całości, świeże pomidory trzeba obrać ze
    skóry, pokroić w ósemki i usunąć pestki). Dusić pod przykryciem co najmniej pół
    godziny. Dodać wszystkie przyprawy i dusić jeszcze kilka minut. W międzyczasie
    ugotować fasolkę al dente. Rozgrzać piekarnik do 200C. Do naczynia
    żaroodpornego wrzucić fasolkę wymieszaną z połową porcji fety pokrojonej w
    kostkę. Dodać sos mięsno-pomidorowy. Przykryć plastrami z reszty fety i
    zapiekać około 10-12 minut.

    Porcja którą podałam wystarczy dla 3-4 osób.
  • Gość: antka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 18:42
    zupa z brązowej soczewicy? podasz przepis?
  • n0str0m0 09.03.05, 11:03
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 09.03.05, 14:45
    jako nadzienie do ravioli , cannelloni
  • Gość: anka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 17:57
    może macie jeszcze jakieś pomysły?
  • jacek1f 14.03.05, 18:44
    ... jeszcze z wczoraj:
    - francuza kroisz ładnie na kwadraty;
    - ucierasz fete z bazylia swiza i pomidorami suszonymi z oliwy;
    - mase skladasz na srodek francuza i robisz pakiecik;
    - smarujesz jajem i do pieca na 220 na 15-20 minut;
    To samo mozna z filo, ale pieczenie sie wydluza - i zalezy ile warstw
    nasmarujemy:-)
  • Gość: X IP: *.access.telenet.be 14.03.05, 21:23
    Ja najbardziej lubie polozyc plasterek na obiadowym /sniadaniowym talerzu i
    podskubywac a pasuje doslownie do wszystkiego , nawet do posypania pierogow z
    kapusta , nie mowiac o spaghetti .
    Taka surowa ma najwiecej smaku
  • Gość: miszam IP: *.chello.pl 14.03.05, 22:18
    Najbardziej lubię fetę polaną dobrą oliwą z oliwek (teraz polewam oliwą
    bazyliową) albo z ajwarem lub sambalem. Do tego świeży razowy chleb.
    W jednym z wklejonych tu wątków jest taki prosty przepis na pieczarki zapiekane
    z fetą. Są pyyyszne.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.