Dodaj do ulubionych

ciasto na nalesniki

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 10:48
mam dobry ser biały.mam ochote na nalesniki.co zrobić zeby się nie
przypalały.nie kupiłam jeszcze dobraj patelni.olej mam z oliwek i kujawski.o
co chodzi z tym przypalaniem.podpawiecie,a może jakiś sprawdzony sposób na
naleśniki/np.czy tłuszcz dodac do ciasta?,mlako samo czy pół na pólz wodą. a
patelnia wiem ,że ważna./kupię teflonową.
Edytor zaawansowany
  • Gość: ola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 11:43
    podpowiedzcie proszębo boję się je robić.ostatnio co chwilę myłam patelnię,a
    połowę ciasta wyrzuciłam
  • apsik1 09.03.05, 12:05
    ciasto na naleśniki:
    od 10 lat robię z tego przepisu:

    1.5 szkl mąki
    2jajka
    1.5 szkl mleka
    1 szkl letniej wody
    2 łyżki zwykłego oleju
    trochę soli

    Wszystko zmiksować razem i pozostawić na godzinkę.
    Patelnię lekko smaruję pędzelkiem olejem lub lepoej słoninką (skórką)
    smaże z jednej strony (cieniutkie) na drugą nakładam farsz mięsny, serowy,
    owocowy...
    powodzenia
  • Gość: marlena IP: *.escore / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 12:55
    4 jajka
    mąka
    mleko
    woda
    sól
    Jajka miksuję z 1 szkl mleka (moment dosłownie, bo jak dłużej i będzie dużo
    bąbelków powietrza to będą takie naleśniki biszkoptowe i b. delikatne =
    trudniej się smażą), dosypuję 1 szkl mąki, dolewam 0,5szkl mleka, dosypuję
    mąkę, dolewam 1 szkl wody, dodaję mąkę, dolewam płynów. Nie wiem ile biorę
    dokładnie mąki, mleka zawsze trochę więcej niż wody, robię "na oko" do
    pożądanej konsystencji. Powinno trochę postać, ale nie musi.
    Patelnia musi być czysta, jeśli nie masz osobnej tylko do naleśników, zagotuj
    na niej trochę wody, wylej, wysusz
    Rozgrzej patelnię, nalej troszkę oleju, tak żeby zasmarował całą patelnię, ale
    nie wolno mu pływać, jak za dużo to zlej do zlewu, jak będzie gorący wlewaj
    łyżką do zupy odmierzoną porcję ciasta (często okazuje się, że trochę
    zgęstniało-dolej wody i rozmieszaj łyżką)Poczekaj chwilę i rusz patelnią,
    naleśnik musi sam odejść i się ruszać, jeśli nie, to podważ łopatką( ale tylko
    przy pierwszym naleśniku). Jeżeli patelnia była czysta, tłuszcz rozgrzany, to
    powinno się udać od razu. Jeśli jednak ten pierwszy naleśnik przywarł do
    patelni to trzeba umyć patelnię i zacząć od początku.
    Przed kazdym naleśnikiem leję na patelnię odrobinę oleju. Ciasto nalewam łyzką
    cedzakową na patelnię trzymaną w ręku w powietrzu i przechylam, coby się ładnie
    rozlało w kółeczko. Naleśniki powinny być cienkie. Naleśnik będzie się
    swobodnie ruszał gdy zobaczysz, że od góry on jest już zcięty tzn, nie ma objaw
    surowego ciasta. Jeśli będziesz zapiekać później to wystarczy smażyć tylko z
    jednej strony. Pamiętaj, przed każdym naleśnikiem dolewasz odrobinę oleju,
    patelnia ma być mokra, ale nic po niej nie pływa.
    Powodzenia :)
  • Gość: ??? IP: *.de.colt.net / *.de.colt.net 18.03.05, 18:48
    Łyżka cedzakowa to taka z otworami. W związku z tym mam pytanie - jak nią
    nalewać cokolwiek, o cieście naleśnikowym nie wspominając?
  • Gość: ola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 14:57
    wyszło super.dziękuję bardzo za rady. to może jeszcze pare rodzajów farszu,
    jak sie tak rozpędziłam.Będę wdzięczna za sugestie ...
  • Gość: ruiza IP: *.inteligo.com.pl 09.03.05, 15:06
    ja robię często naleśniki z serem, składam w "chusteczkę", odrzewam na patelni
    i ładnie podaję: z pokrojonymi owocami, odrobinką bitej śmietany, polewam
    strużką roztopionej czekolady, i dokładam gałkę (lub dwie:-) lodów!!!
    Wyglądają ślicznie i od razu też lepiej smakują...:-)
  • mika_p 09.03.05, 18:56
    Nawet ser do nalesników można zrobić na kilka sposobów - przyjmijmy, że bazę
    stanowi ser, śmietana i cukier (powinno być wg klasycznej receptury raczej
    żółtko niż śmietana, ale ja mam osttanio obawy przed uzywaniem surowych
    elementów jajka) - cukier może być waniliowy, można dodać cynamonu, można dodać
    rodzynek albo pokrojonej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej, z
    truskawkami w sezonie też eksperymentowałam i dobre było.

    --
    To jest losowo wybrana sygnaturka.
  • Gość: Wanda IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.05, 19:45
    Nalesniki na ostro, wlej wode mineralna wysokomineralizowana, dodaj jajko,
    pieprz, sol,curry, ziola prowansalskie, sol czosnkowa, nastepnie ubijac dodajac
    make, az ciasto bedzie jednolite,dodaj 2 lyzki oleju.Ciasto powinno postac, a
    przed smazeniem roztrzepac.Przed smazeniem, natrzec patelnie, sloninka , lub
    smazyc na oleju, patelnia musi byc goraca, wewaj na srodek patelni, poruszaj
    patelnia, az sie ciasto rozleje.3 jajka rozbeltac, dodac starty ser, sol,
    pieprz, papryke.Nalesnik polozyc na patelnie, nalozyc jajko, z serem, plasterek
    wedliny, kukurydze, zlozyc na pol i smazyc, z obu stron ,. az sie jajko zetnie,
    a nalesniki beda chrupiace.Polac ketchupem, lub sosem czosnkowym. Smaczego!
  • ampolion 14.03.05, 03:57
    Sprawdzałem przepisy w starych książkach i te zazwyczaj włączają białka ubite na
    pianę. Bardziej współczesne przepisy to pomijają i mówią o dobrze rozbełtanych
    jajkach całych.
    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • toska.a 18.03.05, 18:41
    jak dasz ubite białka to będom bardziej puszyste
    receptura jest taka na puszyste najeśniki 4jajka na 150g mąki i szklanka
    śmietany. białka ubić połoczyć z przesianą mąką i ze śmietaną rozbełconą z
    żołtkami i smarzyć grube naleśnikil.
  • Gość: ola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 13:28

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.