Dodaj do ulubionych

Jak wyglada wasze swiateczne menu????

IP: *.acn.waw.pl 17.03.05, 21:01
Jak wyglada was Wielkanoc? Co podajecie na sniadanie? Czy jest obiad??? A
drugi dzien Swiat???
Edytor zaawansowany
  • Gość: miu IP: *.acn.waw.pl 18.03.05, 01:49
    za wczesnie pytam?? :(((
  • Gość: anamej IP: 213.227.80.* 18.03.05, 08:44
    no to odpowiadam: pierwszy dzień Świąt - śniadanie: numero uno-biała kiełbasa,
    dużo białej kiełbasy, pieczona i parzona, żurek na własnym zakwasie, jakaś
    dobra wędlina i ze 2 pieczenie na zimno, może pasztet jak się sprężę, coś w
    galarecie, jajka - dużo jajek faszerowanych (z orzechami, z rzodkiewką, z
    pieczarkami, z łososiem albo kawiorem), sałatka z fety i ogórków, chrzan, sosy,
    ćwikła, ciasta. Obiadu nie będzie, popołudniu - goście, więc wersja śniadaniowa
    rozszerzona o dodatkową sałatkę i jakieś przegryzki (faszerowane pomidory i
    pieczarki). W wersji bez gości obiadu też by nie było, tylko pieczeń na ciepło
    z sałatkami i co kto tam chce. Drugi dzień Świąt - bierzemy wałówkę i na narty!
    Gdyby nie to na obiad byłby żurek zwe śniadania i jakieś drugie danie.
    Generalnie - święta w tonacji białej - żurkowo-jajkowo-pieczeniowej. Moje
    ulubione święta pachnące wiosną.
  • Gość: miu IP: *.acn.waw.pl 18.03.05, 22:31
    piekny opis - dziekuje :))
  • Gość: Switch IP: *.elknet.pl / 80.48.227.* 18.03.05, 21:37
    Bracia i Siostry w Wierze!
    Pomalujcie jajeczka, polukrujcie baranki. Wszdzcie je do koszyczka a ja je pokropię. Nie zapomnijcie jednakże sowicie groszem wdowim sypnąć. Bo na wodę święconą zabraknie. Palmy szykujcie najpierw: kwiatuszki i inne papierki przyczepcie. Kolorowo niechaj będzie i do samego nieba! Aaa.. jajeczka to najpiert ugotujcie zeby dalo sie nim podzielić bez robiena plam na obrusie! Babke upieczcie córki. mazurka też wypada upiec. Zeby zajączek się ucieszył. A żebuy na stoliku było kolorowo i miło to bazi nazrywajcie ile sie da. Chociaż w tym roku to będą chyba z importy bo Bozia taką zimą nas uraczyła że ho ho!
    A jeszcze jedno. Tam poprawej stronie w kapliczce będzie leżał Jezusek taki plastikowy w grobie. Odwiedzajcie go zeby nie było mu smutno.
  • jarek_zielona_pietruszka 18.03.05, 23:41
    i tak trzymać przecież to tylko jeden dzień świąt niedziela normalnie dzień
    wolny, no i lany poniedziałek jedyny dzień świąt więc malujmy róbmy itd
  • jacek1f 20.03.05, 12:27
    Niedziela - rodzinna, wieloosobowa - raczej późnośniadaniowa, zimnobufetowa z
    wedlinami i marynatami, jajkami, śledzikami.
    Ciepłe - późno-wieczorne, to żur i biała kiełbasa z niego smażona w miodzie.
    Pewnie pieczone ziemniaki.

    Poniedziałek, dzień dla przyjaciówł - jagnięcina pieczona, pure ziamniaczano-
    czosnkowe z rozmarynem. Zamiast sałatki rzodkiewki gotowane (bo mam znowu takie
    sobiez torebki:-(( Zadnych zup juz.
  • coralin 20.03.05, 12:27
    Zawsze musi być chrzan z żółtkami, żurek, sałatki (różne), baleron, pieczone
    mięso na zimno, sos tatarski. Obiad dosć lekki i mało pracochłonny. Od chyba 3
    lat jest to królik w sosie, do którego pasuje ćwikła (zaleta ćwikły-mozna
    zrobić wcześniej).
  • hania55 20.03.05, 12:31
    W Wielką Sobotę obiad dla nas i dla gości: jaja faszerowane po polsku, żurek,
    pieczony kurczak z tymiankiem, białym winem i czosnkiem, a do tego zielenina
    (nad którą muszę jeszcze pomyśleć :-)), na deser mazurki. W Niedzielę
    Wielkanocną późne śniadanie rodzinne, czyli wybór pieczonych mięs, wędlin,
    pasztetów, jajka w różnorakiej postaci, chrzan z jajkami i ze śmietaną, itp.,
    na deser mazurki, sernik, drożdżowe. Wieczorem kolacja we dwoje - coś naprawdę
    niewielkiego.
  • Gość: ROXI IP: *.olsztyn.mm.pl 20.03.05, 14:04
    MOGLABYS PODAĆ PRZEPIS NA KURCZAKA Z TYMIANKIEM, BIALYM WINEM I CZOSNKIEM?
  • hania55 20.03.05, 14:54
    Oczywiście, tylko zaznaczam, że będę robić w/g poniższego przepisu po raz
    pierwszy (przepis pochodzi ze strony Delii Smith):

    1 kurczak (około 1,35 kg)
    1 czerwona cebula (obrana i przecięta na 6 części)
    1 łyżka świeżego tymianku i kilka gałązek
    6 ząbków czosnku (w łupinach)
    1 poćwiartowana cytryna + sok z 1 cytryny
    2 łyżki oliwy
    275 ml wytrawnego białego wina
    2 łyżki gęstej śmietany
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    Kurczaka wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Wlać do naczynia do
    pieczenia łyżkę oliwy i wrzucić do niego cebulę i czosnek. Odsunąć je do
    brzegów naczynia, a w środek włożyć kurczaka. Wetrzeć drugą łyżkę oliwy w
    całego kurczaka i ułożyć wokół niego cebulę i czosnek. Posypać solą, pieprzem i
    tymiankiem. Piec przez godzinę. Wyjąć, przełożyć kurczaka, czosnek i cebulę do
    innego naczynia, owinąć w folię aluminiową i odstawić na 20 minut. W tym czasie
    zebrać tłuszcz z sosu, który wytopił się w naczyniu do pieczenia, postawić je
    na ogniu, dodać wino i gotować, dopóki sos nie zmniejszy swej objętości o
    połowę. Wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny, sprawdzić, czy nie trzeba
    doprawić. Podgrzać. Kurczaka podzielić i ułożyć na podgrzanych talerzach razem
    z czosnkiem w łupinach i cebulą. Polać sosem i podawać.
  • hania55 20.03.05, 15:06
  • Gość: miu IP: *.acn.waw.pl 20.03.05, 21:24
    Dziekuje :))) Tak dawno nie uczestniczylam w tradycyjnych polskich swietach...
  • jacek1f 21.03.05, 10:54
  • Gość: X IP: *.access.telenet.be 20.03.05, 14:28
    Swieta dopiero za tydzien ale juz mam wyklarowany plan
    Swieta w kolorze czerwonym troche po grecku i zolte dekoracje
    Pozne sniadanie - ryba z koperkiem w galarecie zabarwionej zakwasem z burakow
    Salatka z gotowanych zakwaszonych burakow z cebula, oliwa, czosnkiem i feta
    (moze z papryka konserwowa lub ogorkiem albo kapusta lub cieciorka ?Jak bede
    robic to zobacze co mi wyjdzie )
    Jajka na twardo , rozrobiony chrzan
    Torcik tiramisu kupny
    Obiadokolacja - planuje krewetki w sosie czosnkowym z koperkiem i penne
    Troche postnie to wychodzi miala byc baranina z suszonymi owocami ale zrobilam
    wczoraj na weekend wiec nie chce sie powtarzac
    Oczywiscie planuje piekna pogode aby w pierwszy dzien swiat wybrac sie na
    spacer po starowce i jakas kawka na tarasie
    To tyle .
    Drugi dzien podobnie ze sniadaniem , obiadu jeszcze nie znam - ach trzeba
    bedzie zrobic barszczyk ukrainski z tych burakow
    Wlasciwie drugi dzien swiat to juz taki normalny dzien jak kazdy
    poniedzialek ,wiec seriale w TV , otwarte sklepy ...

  • emka_1 21.03.05, 13:14
    niedziela - zimny stół od śniadania do kolacji. podstawą śniadania jest
    święconka czyli zawartość koszyka - jaja, chrzan, kiełbasa "wiejska"
    (koniecznie lisiecka), szynka, chleb, babka drożdzowa. oprócz tego mięsa
    pieczone - szynka w goździkach, pseudo-kindziuk cielecy ( różne mięsa zapiekane
    w "worku" z cielęciny, pasztet, indyk w imbirze, chrzan w werski małopolskiej
    (słodka słabizna) i ortodoksyjnie kresowy ( łzy płyną), ćwikła z chrzanem, sos
    tatarski (niestety bez opieniek:(((. grzybki, ogórki i inne pikle, masło
    ziołowe z rzeżuchą. z ciast sernik ( albo zwykły wiedeński, albo w kruchym
    czekoladowym) babka drożdzowa, babka ucierana cytrynowa, mazurek prawdopodobnie
    pomarańczowy.

    poniedziałek - śniadanie niezobowiązujące, znaczy kto na co ma ochotę, obiad
    barszcz czerwony na wędzonce, z jajkiem na twardo, drugie danie - pieczone:
    indyk, ziemniaki, cebulki małe, do tego coś zielonego, jeszcze nie wiem co,
    najchetniej sałata w sosie śmietanowo-jajecznym.
    kolacja - dobijanie pasztetu i innych :)


    --
    "Nie masz to jak nieboszczyk, który zmarł wczoraj. I którego możemy mieć na
    stole sekcyjnym. Wtedy uda się nawet stwierdzić, co jadł na kolację"
  • roseanne 21.03.05, 15:32
    poniewaz zakupy juz wykonane to teraz wymyslac co dalej :)
    ba, znalazlam nawet sklep polonijny z wedlinami z czego sie ciesze niezmiernie

    na sniadanie beda oczywiscie jajka na twardo, chrzan, zielony sos z jogurtu
    majonezu i wszeslkich zielonosci domowych - szczypior, natka
    bedzie pieczona biala kielbasa
    salatka albo jarzynowa, albo groszkowo-pieczarkowa

    potem pieczony odziec barani, czerwone ziemniaki pieczone,

    nie wiem jeszcze jaka jarzynka, ale chyba cos na bazie marchwi


    w Poniedzialek - zurek i kurczak na puszce piwa, do tego pilaw z ryzu


    ciasta, kawa itd


    mmalo tego w menu, ale nie ma praktycznie dodatkowego dnia wolnego poza
    niedziela, a i grono niewielkie
  • jacek1f 23.03.05, 18:13
  • jacek1f 24.03.05, 14:53

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka