jak podać wędzonego łososia

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Witam, otóż na małe towarzyskie spotkanie chciałam podać łososia wędzionego.
    Ale jak go podac żeby nie na półmisku nie wyglądał smętnie - takie zwykłe
    plastereczki.
    Na myś przychodzi mi tylko przyozdobienie cytryną i koperkiem. Moze
    podpowiecie mi coś, może jakiś sosik albo coś innego, co ucieszy oko i będzie
    też smaczne. Prosze o ewentualne przepisy.
    • 18.03.05, 10:12 Odpowiedz
      możesz zrobić coś na kształt koreczków: plasterek łososia,oliwka,plasterek
      cytryny lub limonki,pieczarka?; sałatka z łososiem; kanapeczki na białym
      pieczywie łosos,plaster jajka, oliwka cytryna
      --
      "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
      przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
      przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
      • 18.03.05, 10:24 Odpowiedz
        1. moze ruloniki? plasterek łososia smarujesz, lub rozkladasz na nim delikatny
        bialy serek jakis, doprawiasz koperkiem swiezym i zwijasz rulonik. Przekladasz
        ruloniki cwirtkami cytryny i posypujesz koperkiem.
        2. saszetki-pakuneczki - na plastrze łososia ukladasz co zechcesz (albo te
        serkowo-koperkowe, albo jajkowe...albo owocowe...) i robisz taki pakiecik
        przewiazany u gory szczypiorkiem;
        • 18.03.05, 10:28 Odpowiedz
          a ten delikatny biały serek? jakiś konkretny proponujesz?

          --
          "Siłą kobiet są słabostki mężczyzn."
          -- Henry Louis Mencken
        • 18.03.05, 10:30 Odpowiedz
          pakuneczki przewiązane szczypiorkiem! - dla mnei świetny pomysł :)
          --
          "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
          przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
          przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
          • 18.03.05, 10:35 Odpowiedz
            no tzw. śniadaniowe jakieś, np. Turek, Tartar, Bieluch moze g- gladziutki
            jest...
            • 18.03.05, 10:48 Odpowiedz
              jedonocześnie pisaliśmy w sprawie serka bo jak zamieszczałam swoją odpowiedź to
              jeszcze Twojej nie widziałam. Tłumaczę się trochę ;-)) bo pierwszy raz na FK
              założyłam wątek i to jest dodatkowy dreszczy emocji ;-)).
              Ale czytam formum baaaardzo często bo jest super
              • 18.03.05, 11:05 Odpowiedz
                Czosnek to chyba nie, moze raczej pieprz i duzo koperku? W pakieciku mozna
                jeszcze polozyc plasterek ogorka swiezego chyba.

                Nie przejmuj sie tzw. dublami:-) Czesto sie zdazaja, dla mnie to tylko
                potwierdzenie, ze "dwa na raz = racja". Pozdrawiam.
    • 18.03.05, 10:37 Odpowiedz
      ruloniki, pakuneczki - podoba mi sie taki pomysł i sama nie wpadłabym raczej.
      Tylko pozostake kwestia serka. Posmarować tylko np. Bieluchem - to chyba
      najdelikatniejszy jaki przychodzi mi na myśl. Może by go czymś doprawić. Z
      bielucha robiłam sos typu tzatzyki ale chyba czosnek do tak wykwintnej rybki
      nie bradzo jakoś pasuje. Co myślicie?
    • IP: *.toya.net.pl

      Gość: Nina 18.03.05, 11:21 Odpowiedz
      Zwykle plasterki lososia zwijam w cos na ksztalt rozy-niezbyt scisle,ot, zeby
      ladnie sie ukladaly na polmisku.Obok sporo czastek cytryny, czarne oliwki albo
      ponacinane rzodkiewki.Moze to troche restauracyjna aranzacja ale na stole
      wyglada OK:)
    • 18.03.05, 11:22 Odpowiedz
      wielkie dzięki za wszystkie propozycje. Poćwicze dziś ruloniki i pakuneczki.
      Chociaz kanapeczki to też dobry pomysł, taki małe na jeden kąsek.
      • IP: 81.210.18.*

        Gość: mamutek 18.03.05, 11:40 Odpowiedz
        szparagi (takie ze słoika) owinąć plastrami łososia , spiąć lub związać,
        skropić cytrynką. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie i smakuje super.
    • IP: 217.153.60.*

      Gość: Katarzyna 18.03.05, 12:47 Odpowiedz
      wędzony łosos świetnie sie komponuje z kaparami i cebulką polecam
      • 18.03.05, 13:05 Odpowiedz
        lub roladki
        ja czesto mieszam ten twarozek z twardym serem plesniowym.Zeby sie ladnie
        zawinelo uzywam folii do zywnosci. Rulonik wkladam do lodowki (zeby calosc byla
        troche twardsza) i po jakims czasie kroje na roladki.
    • IP: *.access.telenet.be

      Gość: X 18.03.05, 13:01 Odpowiedz
      Liscie salaty rozloz na polmisku aby wystawaly poza .
      uloz plastry lososia zlozone na pol
      Przez srodek polmiska uloz ugotowane jajka na twardo w polowkach zoltkami do
      gory
      Przystroj ladnie zieleniana (np galazkami koperku lub szczypiorku)

      mozesz przyozdobic pomidorem , pomarancza i cytryna , paseczkami papryki ,
      paskami zoltego sera , czarnymi oliwkami aby bylo ladnie i kolorowo
    • IP: *.edu / *.internetdsl.tpnet.pl

      Gość: BRy 18.03.05, 13:03 Odpowiedz
      Bardzo dobre są placki ziemniaczane z wędzonym łososiem.
      Proste: na gorącego placka prosto z patelni kładziemy plasterek łososia i spory
      kleks z dobrej, gęstej śmietany (ryba i śmietana zimne). Później to zajadamy.
    • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

      Gość: ania 18.03.05, 14:04 Odpowiedz
      a ja kiedys jadłam takiego łososia w "Kredensie" i tatar z niego też, był z
      jakaś zieleniną, moze mięta, nie wiem, ale był pyyyszny:) Może ktoś wie jak oni
      tam go robią?????? I chyba do tego był zielony marynowany pieprz, pychota:)
    • IP: 149.250.252.*

      Gość: szpak 18.03.05, 16:45 Odpowiedz
      Mnie sie bardzo podoba (i smakuje) losos wedzony zapodany na salacie z
      winegretem plus ziemniaki pieczone w folii, w lupinach podawane ze
      smietana/serkiem bieluchopodobnym z koperkiem. Proste i pyszne.
    • 18.03.05, 17:04 Odpowiedz
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=21252607
      --
      "Najgorsze wydarza się wtedy, gdy wydaje się że wszystko jest pod kontrolą."
    • IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com

      Gość: Pichciarz 18.03.05, 17:42 Odpowiedz
      Jedna propozycja. Można dodać dla dekoracji natkę pietruszki czy co tam.
      www.clearwater.ca/StoreFrontUSA/storeimages/SmokedSalmon.jpg
      • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

        Gość: ja 18.03.05, 19:44 Odpowiedz
        Łosoś z melonem (żółtym).
        Obrac melona przekroic na pol, usunac pestki i pokroic w paski. Te paski melona
        zawinac w plasterki lososia. Trzeba te zawijance zrobic przynajmniej godz.
        przed podaniem, zeby smaki sie polaczyly.
        Zapewniam, ze pycha!!
    • 1.małe kanapeczki z białego pieczywa np bagietki pokrojonej w poprzek na to
      plasterki łososia trochę kawioru kawałeczek cytryny lub limonki - to wersja
      podstawowa teraz można robić różne wariacje dodając pod spód lub na wierzch
      produkty podane w postach powyżej tzn oliwki,ser żółty, kleks białego twarożku
      (ale ja zrobiłbym z niego delikatną pastę)kolorowa papryka icoś jeszcze na co
      kto ma ochotę wystarczy puścić wodze fantazji.
      2 roladki plasterek łososia w środku krewetka lub szyjka rakowa z sosem tysiąc
      wysp i grubo mielonym pieprzem
      smacznego.
      • IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net

        Gość: Grace.Toronto 20.03.05, 06:30 Odpowiedz
        kremowy serek wymieszaj z malym posiekanym na miazge plastrem lososia
        iposiekanym na miazge listami salaty/nie zmienia smaku,daje element
        koloru/ukladaj plastry lososia na duzym kawalku foli samoprzylepnej na waska
        dluga rolade.posmaruj przygotowanym serem.zwin rolade,owin ciasno folia,zostaw
        w lodowce na min. 4 godz/czas dla ciebie/do 12 godz.roladka powinna miec
        srednice krakersa.bardzo twardy i ostry zolty ser pokrojany w niegeometryczne
        plasterki nakryj plastrami rolady.salate posiekaj na trawke,posyp polmisek lub
        duza drewniana deske .cytryna do smaku i dekoracji konieczna-zjedz lososia a
        nie kraby lub kapari albo jajka.
        • 20.03.05, 07:18 Odpowiedz
          1. Usmaż małe placuszki - średnica ok. 5 cm, grubość 0,5 cm. Z mąki
          kukurydzianej, mleka/jogurtu, jajka zrób gęste ciasto (żeby nie wyszły
          naleśniki). Niech trochę postoi. Do surowego ciasta dodaj trochę całych ziaren
          kukurydzy (z puszki), pokrojone w plasterki (w poprzek - wyjdą obrączki) czarne
          oliwki. Smażę to na teflonowej patelni, nakładam łyżką i wygładzam na brzegach
          żeby były okrągłe.
          2. Na gorące placuszki nakładam łososia: pokrojonego (ale niezbyt drobno), z
          sokiem z cytryny, może być też trochę oliwek, kapary, oliwa (mało), koperek. Te
          składniki są wymieszane, ale nie na papkę :) Oliwek i kaparów daję mało, żeby
          jednak smak łososia dominował.
          Całość układam na dużym talerzu, posypuję czarnym świeżo zmielonym pieprzem i
          czerwonym pieprzem - ale w całych jagódkach - do dekoracji. Ozdabiam ćwiartkami
          limonki i gałązkami koperku.

          --
          "Dziadzio Prosiaczka miał dwa imiona na wypadek, gdyby jedno zgubił: WSTĘP po
          jednym wujaszku, a BRONISŁAW po jednym WSTĘPIE."
    • 20.03.05, 12:46 Odpowiedz
      najlepsze są ruloniki łososiowe z serkiem almette chrzanowym - rewelacja! na to
      oczywiście koperek, a pomiędzy ruloniki (czy rożki - moja teściowa tak robi)
      ósemki cytryny.
      Sam serek nie umywa się do takiego z chrzanem!

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.