Dodaj do ulubionych

jak podać wędzonego łososia

18.03.05, 09:59
Witam, otóż na małe towarzyskie spotkanie chciałam podać łososia wędzionego.
Ale jak go podac żeby nie na półmisku nie wyglądał smętnie - takie zwykłe
plastereczki.
Na myś przychodzi mi tylko przyozdobienie cytryną i koperkiem. Moze
podpowiecie mi coś, może jakiś sosik albo coś innego, co ucieszy oko i będzie
też smaczne. Prosze o ewentualne przepisy.
Edytor zaawansowany
  • 18.03.05, 10:12
    możesz zrobić coś na kształt koreczków: plasterek łososia,oliwka,plasterek
    cytryny lub limonki,pieczarka?; sałatka z łososiem; kanapeczki na białym
    pieczywie łosos,plaster jajka, oliwka cytryna
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • 18.03.05, 10:24
    1. moze ruloniki? plasterek łososia smarujesz, lub rozkladasz na nim delikatny
    bialy serek jakis, doprawiasz koperkiem swiezym i zwijasz rulonik. Przekladasz
    ruloniki cwirtkami cytryny i posypujesz koperkiem.
    2. saszetki-pakuneczki - na plastrze łososia ukladasz co zechcesz (albo te
    serkowo-koperkowe, albo jajkowe...albo owocowe...) i robisz taki pakiecik
    przewiazany u gory szczypiorkiem;
  • 18.03.05, 10:28
    a ten delikatny biały serek? jakiś konkretny proponujesz?

    --
    "Siłą kobiet są słabostki mężczyzn."
    -- Henry Louis Mencken
  • 18.03.05, 10:30
    pakuneczki przewiązane szczypiorkiem! - dla mnei świetny pomysł :)
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • 18.03.05, 10:35
    no tzw. śniadaniowe jakieś, np. Turek, Tartar, Bieluch moze g- gladziutki
    jest...
  • 18.03.05, 10:48
    jedonocześnie pisaliśmy w sprawie serka bo jak zamieszczałam swoją odpowiedź to
    jeszcze Twojej nie widziałam. Tłumaczę się trochę ;-)) bo pierwszy raz na FK
    założyłam wątek i to jest dodatkowy dreszczy emocji ;-)).
    Ale czytam formum baaaardzo często bo jest super
  • 18.03.05, 11:05
    Czosnek to chyba nie, moze raczej pieprz i duzo koperku? W pakieciku mozna
    jeszcze polozyc plasterek ogorka swiezego chyba.

    Nie przejmuj sie tzw. dublami:-) Czesto sie zdazaja, dla mnie to tylko
    potwierdzenie, ze "dwa na raz = racja". Pozdrawiam.
  • 18.03.05, 10:37
    ruloniki, pakuneczki - podoba mi sie taki pomysł i sama nie wpadłabym raczej.
    Tylko pozostake kwestia serka. Posmarować tylko np. Bieluchem - to chyba
    najdelikatniejszy jaki przychodzi mi na myśl. Może by go czymś doprawić. Z
    bielucha robiłam sos typu tzatzyki ale chyba czosnek do tak wykwintnej rybki
    nie bradzo jakoś pasuje. Co myślicie?
  • Gość: Nina IP: *.toya.net.pl 18.03.05, 11:21
    Zwykle plasterki lososia zwijam w cos na ksztalt rozy-niezbyt scisle,ot, zeby
    ladnie sie ukladaly na polmisku.Obok sporo czastek cytryny, czarne oliwki albo
    ponacinane rzodkiewki.Moze to troche restauracyjna aranzacja ale na stole
    wyglada OK:)
  • 18.03.05, 11:22
    wielkie dzięki za wszystkie propozycje. Poćwicze dziś ruloniki i pakuneczki.
    Chociaz kanapeczki to też dobry pomysł, taki małe na jeden kąsek.
  • Gość: mamutek IP: 81.210.18.* 18.03.05, 11:40
    szparagi (takie ze słoika) owinąć plastrami łososia , spiąć lub związać,
    skropić cytrynką. Prezentuje się bardzo dekoracyjnie i smakuje super.
  • Gość: Katarzyna IP: 217.153.60.* 18.03.05, 12:47
    wędzony łosos świetnie sie komponuje z kaparami i cebulką polecam
  • 18.03.05, 13:05
    lub roladki
    ja czesto mieszam ten twarozek z twardym serem plesniowym.Zeby sie ladnie
    zawinelo uzywam folii do zywnosci. Rulonik wkladam do lodowki (zeby calosc byla
    troche twardsza) i po jakims czasie kroje na roladki.
  • Gość: X IP: *.access.telenet.be 18.03.05, 13:01
    Liscie salaty rozloz na polmisku aby wystawaly poza .
    uloz plastry lososia zlozone na pol
    Przez srodek polmiska uloz ugotowane jajka na twardo w polowkach zoltkami do
    gory
    Przystroj ladnie zieleniana (np galazkami koperku lub szczypiorku)

    mozesz przyozdobic pomidorem , pomarancza i cytryna , paseczkami papryki ,
    paskami zoltego sera , czarnymi oliwkami aby bylo ladnie i kolorowo
  • Gość: BRy IP: *.edu / *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 13:03
    Bardzo dobre są placki ziemniaczane z wędzonym łososiem.
    Proste: na gorącego placka prosto z patelni kładziemy plasterek łososia i spory
    kleks z dobrej, gęstej śmietany (ryba i śmietana zimne). Później to zajadamy.
  • Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 14:04
    a ja kiedys jadłam takiego łososia w "Kredensie" i tatar z niego też, był z
    jakaś zieleniną, moze mięta, nie wiem, ale był pyyyszny:) Może ktoś wie jak oni
    tam go robią?????? I chyba do tego był zielony marynowany pieprz, pychota:)
  • Gość: szpak IP: 149.250.252.* 18.03.05, 16:45
    Mnie sie bardzo podoba (i smakuje) losos wedzony zapodany na salacie z
    winegretem plus ziemniaki pieczone w folii, w lupinach podawane ze
    smietana/serkiem bieluchopodobnym z koperkiem. Proste i pyszne.
  • Gość: ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 19:44
    Łosoś z melonem (żółtym).
    Obrac melona przekroic na pol, usunac pestki i pokroic w paski. Te paski melona
    zawinac w plasterki lososia. Trzeba te zawijance zrobic przynajmniej godz.
    przed podaniem, zeby smaki sie polaczyly.
    Zapewniam, ze pycha!!
  • 1.małe kanapeczki z białego pieczywa np bagietki pokrojonej w poprzek na to
    plasterki łososia trochę kawioru kawałeczek cytryny lub limonki - to wersja
    podstawowa teraz można robić różne wariacje dodając pod spód lub na wierzch
    produkty podane w postach powyżej tzn oliwki,ser żółty, kleks białego twarożku
    (ale ja zrobiłbym z niego delikatną pastę)kolorowa papryka icoś jeszcze na co
    kto ma ochotę wystarczy puścić wodze fantazji.
    2 roladki plasterek łososia w środku krewetka lub szyjka rakowa z sosem tysiąc
    wysp i grubo mielonym pieprzem
    smacznego.
  • Gość: Grace.Toronto IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 20.03.05, 06:30
    kremowy serek wymieszaj z malym posiekanym na miazge plastrem lososia
    iposiekanym na miazge listami salaty/nie zmienia smaku,daje element
    koloru/ukladaj plastry lososia na duzym kawalku foli samoprzylepnej na waska
    dluga rolade.posmaruj przygotowanym serem.zwin rolade,owin ciasno folia,zostaw
    w lodowce na min. 4 godz/czas dla ciebie/do 12 godz.roladka powinna miec
    srednice krakersa.bardzo twardy i ostry zolty ser pokrojany w niegeometryczne
    plasterki nakryj plastrami rolady.salate posiekaj na trawke,posyp polmisek lub
    duza drewniana deske .cytryna do smaku i dekoracji konieczna-zjedz lososia a
    nie kraby lub kapari albo jajka.
  • 20.03.05, 07:18
    1. Usmaż małe placuszki - średnica ok. 5 cm, grubość 0,5 cm. Z mąki
    kukurydzianej, mleka/jogurtu, jajka zrób gęste ciasto (żeby nie wyszły
    naleśniki). Niech trochę postoi. Do surowego ciasta dodaj trochę całych ziaren
    kukurydzy (z puszki), pokrojone w plasterki (w poprzek - wyjdą obrączki) czarne
    oliwki. Smażę to na teflonowej patelni, nakładam łyżką i wygładzam na brzegach
    żeby były okrągłe.
    2. Na gorące placuszki nakładam łososia: pokrojonego (ale niezbyt drobno), z
    sokiem z cytryny, może być też trochę oliwek, kapary, oliwa (mało), koperek. Te
    składniki są wymieszane, ale nie na papkę :) Oliwek i kaparów daję mało, żeby
    jednak smak łososia dominował.
    Całość układam na dużym talerzu, posypuję czarnym świeżo zmielonym pieprzem i
    czerwonym pieprzem - ale w całych jagódkach - do dekoracji. Ozdabiam ćwiartkami
    limonki i gałązkami koperku.

    --
    "Dziadzio Prosiaczka miał dwa imiona na wypadek, gdyby jedno zgubił: WSTĘP po
    jednym wujaszku, a BRONISŁAW po jednym WSTĘPIE."
  • 20.03.05, 12:46
    najlepsze są ruloniki łososiowe z serkiem almette chrzanowym - rewelacja! na to
    oczywiście koperek, a pomiędzy ruloniki (czy rożki - moja teściowa tak robi)
    ósemki cytryny.
    Sam serek nie umywa się do takiego z chrzanem!

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.