Dodaj do ulubionych

MAM 1 KG MIELONEGO MIĘSA JAK ZROBIĆ PULPETY

18.03.05, 21:31
Edytor zaawansowany
  • Gość: bozena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 21:43
    dodajesz 2 bulki namoczone w mleku i przekrecone przez maszynke ,do tego
    podsmazona cebulke,sol,pieprz i inne przypprawy,ze 2 jajka surowe,wszystko
    razem wyrabiasz na gladka mase i rekami robisz kuleczki,rece mozna moczyc woda
    to lepiej sie formuja,wrzucasz to na wrzaca wode z dodatkiem jarzynki i
    gotujesz okolo pol godziny,ja zawsze robie sos pomidorowy z tego wywaru
  • iwonesik 18.03.05, 21:50
    Dziękiza szybką odpowiedź jutro zrobię wg twojego przepisu. PA
  • ampolion 19.03.05, 03:09
    Te pulpety można też piec - "szwedzkie kulki".
    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • ampolion 19.03.05, 03:23
    Kontynuuję wcześniejszy post.
    Robi się jes zazwyczaj z mieszaniny 3 mięs: wołowiny, cielęciny i wieprzowiny,
    po równych częściach. Można i z polska dodać bułkę tak jak do pulpetów. Piecze
    się w pikarniku pod sosem lub bez. Doskonały jest nasz sos grzybowy.
    Jest to świetny dodatek do makaronów, kuskusu, kasz i ryżu, ziemniaków, nawet
    fasoli.
    Przykład:
    www.stefmike.org/mt-blogs/daxiang/images/meatballs.jpg

    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • Gość: Agnieszka IP: *.waw.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 21:48
    Jak bym miała kilogram mięsa mielonego to bym narobiła takich malusich
    pulpecików (wielkości orzecha włoskiego) w co najmniej dwóch sosach. Pierwsze
    obowiązkowo w pomidorowym, przyprawione na ostro papryką, drugie w
    musztardowym, albo chrzanowym, albo grzybowym. Połowę mięsa +1 jajko + papryka
    mielona słodka w dużej ilości + cebula (albo posiekana i przesmażona, albo
    starta na tarce) + bułka tarta + sól, pieprz - wyrobić, formować malutkie
    pulpeciki, obtoczyć w bułce, obsmażyć i wrzucać do gotującego się bulionu (może
    być z kostki). Bulionu tyle żeby przykrył pulpeciki. Dodać przecier pomidorowy,
    dużo papryki ostrej mielonej, pieprz sól - dobre do chlebka, makaronu, kaszy.
    Drugą połowę przyprawić podobnie (jajko, bułka, cebulka + ze dwa ząbki czosnku)
    z pulpecikami postępować podobnie jak w pierwszym przypadku - do grzybowych
    można dodać do środka grzyby suszone np. zmielone, albo namoczone i posiekane.
    Sos musztardowy bądź chrzanowy zagęścić odrobiną mąki. Można mrozić. Można
    dodać natkę pietruszki do mięsa - ja sobie zazwyczaj o natce przypominam jak
    pulpeciki już siedzą w garnku.
  • Gość: w_joanna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 12:17
    czy zamiast normalnej buły jadalnej namoczonej może być bułka tarta?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka