Krwawy watek......... Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Mam problem. Chcę zrobić kaszanke, mam suszona krew i nie wiem jak z nia
    postepowac, jakie proporcje wody do suszu, czy potem po nawodnieniu gotowac
    by się ścięła. Pomożcie proszę, a ja opowiem co mi wyszlo z eksperymentu, jak
    smakowało.
  • Gość: Pichciarz IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 19.03.05, 18:21
    Poczytaj tutaj, przepis podany:
    f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=14289
  • melduję się zaraz wszystko napiszę ale dopiero wróciłem do domu z pracy.
    niestety ten wekend spędzę w domu a nie na działce dlatego będę miał trochę
    czasu na pisanie.
  • Gość: tomasz441 IP: *.net24.pl 19.03.05, 20:12
    Według przepisów to wyrób kaszanki jest bardzo prosty, ale skąd tyle na rynku
    świństw co nie dają się jesć?? Ja już gotuję skórki, nóżki wieprzowe, okrawki z
    łopatki. Mamy tylko problem z tą krwią. Jak nie pomożecie, nikt nie powie jakie
    proporcje suchej krwi i wody to bede musiał pójść wieczorem na spacer i mokra
    robata mnie czeka. Czekajac na pomoc naostrzę nóż :)
  • ile masz tej krwi suszonej. najjlepiej przed zastosowaniem rozprowadzić wywarem
    od gotopwania mięsa ale nie gorącym.
  • możesz dodać suchą do masy i dobrze wymieszać przed napychaniem . Ja zawsze
    robię ze świeżej albo mrożonej
  • przepraszam z pośpiechu przepis na kaszankę wrzuciłem do wątku o białej kiełbasie
  • Re: sami tego chcieliście- biała kiełbasa
    jarek_zielona_pietruszka 19.03.2005 22:10 + odpowiedz


    wychodzi ok 15 kg kiełbasy, zależy ile masa zabierze wody.
    gdy napełniam flak to gdy kiełbaska osiągnie żądaną długość zatrzymuję na moment
    naychanie i okręcam wzdłuż 2 razy. okręcanie robię na przemian raz w lewo raz w
    prawo. końce zawiązuję na supełki.



    • Re: sami tego chcieliście- biała kiełbasa
    jarek_zielona_pietruszka 19.03.2005 21:50 + odpowiedz


    Ja robię kaszankę wyłącznie z kaszy gryczanej bo z inną nie lubię, ale gdy ktoś
    chce może wziąć kaszę jęczminną
    Bierzemy 2 kg kaszy
    ok. 2 kg gorszych kawałków mięsa różnego np. policzki wołowe i wieprzowe, ja
    daję trochę antrykotu lub łopatki wołowej i np. golonkę lub kawałek łopatki
    niektórzy dają wątrobę ja daję czasami i to w małej ilośći ok25dkg ale można dać
    nawet ¾ kg
    zależy od własnych upodobań
    daję natomiast płuca 1 komplet
    serce wieprzowe 1 szt.
    Podgardle słonina boczek otoczki razem ok 2,0 kg
    Skórki wieprzowe zbieram zawsze gdy skóruję słoninę na skwarki ok0,5 kg
    Krew ok. 1,5 do 2 l
    Mięsa i podroby oraz skórki do gara i ugotować do prawie miękkości dodać pieprz
    ziarnisty liście laurowe ziele angielskie no i oczywiście posolić.
    Tłuszcze pokroić w kostkę i usmażyć na skwarki trochę tłuszczu zostawić na
    patelni i usmażyć ze 2-3 cebule pokrojone w drobną kostkę
    Gdy mięsa są prawie miękkie wyjąć a do wywaru wsypać opłukaną kaszę i ugotować
    na prawie miękką.
    mięsa gdy ostygną zemleć przez maszynkę o oczkach 2- 4 mm, ja część – te
    łdniesze kawałki kroję w drobną kosteczkę .max 1cm (wątroba dobrze się kroi na
    takie małe kawałeczki, a i golonka też) tak ok. ¼ całości mięsa.
    gdy kasza gotowa trochę trzeba ją ostudzić i dodać zmielone i pokrojone mięsa,
    skwarki i tłuszcz z nich wytopiony, usmażoną cebulę, krew
    teraz przerywnik dotyczący krwi:
    ja zwykle robię ze świeżej krwi dobrze roztrzepanej albo z mrożonej z suszonej
    też można ale
    słyszałem że wtedy jest trochę inny smak i trzeba ją trochę namoczyć i
    rozprowadzić w wywarze mięsnym . inny praktyk radzi, żeby dodać suszoną
    bezpośrednio do ciepłej masy i bardzo dokładnie wymieszać.
    Teraz kolej na przyprawy ja daję cały litrowy słoik majeranku bo bardzo lubię
    kaszankę z dużą ilością majeranku, ale gdy komuś nie pasuje może dać połowę tej
    dawki. Trochę suszonej bazylii, grubo zmielony pieprz no i oczywiście sól
    Mieszam wszystko dokładnie i napycham flaki. Robię w takich flakach jak do
    kiełbasy, ale można robić w tych z jelita grubego. Można i w innych to zależy co
    kto lubi.
    Napełniam flaki ale niezbyt mocno tak, żeby było miejsce na to, żeby masa mogła
    jeszcze napęcznieć. Robić kiełbaski o długości ok. 15 – 20 cm.
    Teraz najważniejsze wkładamy kaszanki do wrzącej lekko osolonej wody i parzyć na
    malutkim ogniu ok30 – 40 min. W zależności od tego jakich flaków używaliśmy. Ja
    parzę na oko do momentu gdy widzę że już są dobre. Po kilku własnych produkcjach
    nabiera się wprawy. Ważne żeby w trakcie parzenia woda się nie zagotowała, bo
    kaszanki mogą popękać.
    Gdy już sa dobre trzeba delikatnie wyjąć i szybko ostudzić najlepiej w zimnej
    wodzie lub w zimie na mrozie na balkonie rozwiesić luźno na kołkach. Gdy ostygną
    wyjąć z wody lub zdjąć z kołków .
    Ja zostawiam sobie porcję do zjedzenia przez 2-3 dni a resztę dzielę na porcje
    wkładam do szczelnych torebek foliowych (kupuję takie z plastykowym zameczkiem)
    i zamrażam
    Najdłużej leżały u mnie ok. 2,5 mies. Ale nie wiem ile można je przechowywać ale
    chyba niezbyt długo.
    Życzę powodzenia na masarskim polu. Pozdrowien9ia
  • dzięki Jacku już od tego stukania w klawisze końćówki nerwowe w głoiwe się
    zmęczyły i zaczynam wszystko mieszać
  • od sie z Kątow Wielgich, Boruczy, a i z Flakowizny i Strachówki i najazd na
    Cie zrobie zeby zeżreć wszystko co tam wyrabiasz!
    :-))
  • oki tylko trzeba będzie dużo rozpuszczalnika. he, he , he
  • a propos na 1 maja wybieram się do sejn na targ po kaszę gryczaną. jak do tej
    pory nigdzie takiej dobrej nie udało mi się kupić jak u litewskich handlarek na
    targu w sejnach. muszę zrobić zapas bo już mi się kończy. a warto zrobić jakiejś
    dobrej kaszanki na majowego grila.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.