Dodaj do ulubionych

Lśniąca polewa czekoladowa do mazurka - jak?

IP: 213.17.230.* 21.03.05, 14:45
Trafia mnie coś lekko na myśl, że znowu zrobię polewę do mazurków, która
będzie smaczna, ale matowa. Daję gorzką czekoladę, trochę mleka, masło i jest
matowe. Ponoć lśni po dodaniu śmietany. Czy to prawda i jakie są sensowne
proporcje?
Edytor zaawansowany
  • Gość: mati IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 20:07
    podaję przepis na inną polewę ,ale też lśniącą

    5 łyżek słodkiej śmietany
    4 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki masła
    wszystko podgrzać i dobrze wymieszać
  • kasia.lambert 21.03.05, 22:50


    jasne, lsni po dodaniu smietanki

    nawet calkiem sporo mozna dodac

    postaw garnek z goraca woda (na dnie wody tylko)
    na malutkim gazie
    i na to postaw miske, tak zeby nie dotykala wody
    czekolada dobrze zeby byla jak najlepsza, 70% minimum
    powolutku CI sie roztopi
    i wtedy wlewasz smietanki, ja daje na 100g czekolady 100ml smietanki gestej,
    najlepiej takiej do ubijania
    i wszystko mieszasz i to wszystko

    to jest przepis Nigelli Lawson, ja uzywam i uzywac bede juz zawsze, rewelacja
    www.nigella.com/recipes/recipe.asp?article=225

    Gość portalu: mati napisał(a):

    > podaję przepis na inną polewę ,ale też lśniącą
    >
    > 5 łyżek słodkiej śmietany
    > 4 łyżki cukru
    > 3 łyżki kakao
    > 2 łyżki masła
    > wszystko podgrzać i dobrze wymieszać
  • Gość: zirytowana IP: 213.17.230.* 22.03.05, 09:37
    Dzięki, dzięki:)
    Będę jeszcze trochę dociekliwa. Ty piszesz o podgrzaniu masy, a w linku jest o
    doprowadzeniu do wrzenia. Z dotychczasowych doświadczeń wiem, że za wysoka
    temperatura prowadzi do powstania nieodwracalnych krupek - przynajmniej jeśli
    się weźmie masło a nie śmietanę i ma się ten koszmarny matowy efekt. Myślę, że
    ty masz rację z lekkim podgrzaniem.
    W Polsce w sklepie mogę kupić albo gęstą śmietanę 30%, albo płynną tzw.
    kremówkę równie tłustą. Obie niby (napisy) do deserów. Co jest bliższe ideału?
  • Gość: Izunia6 IP: 195.101.164.* 22.03.05, 11:09
    gęsta smietana 30% bałabym sie, że się zważy - jednak jest z lekka kwaśnawa.
    Lepiej śmietankę - kremówkę, lub troche lżejszą procentowo

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.