Sałatka/surówka do schabu ze śliwkami Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • co pasuje do niedzielnego obiadu do takiego mięska? Tylko błagam nie buraczki
    i nie czerwona kapusta, bo nie lubie:(( A pomidory, ogórki i inne takie o tej
    porze roku smakują jak drewno... Ja juz chę lato i świeże warzywka!
    • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 24.03.05, 17:24
      brokuły mogą byc?
      kapusta?
      marchew?
      napisz co moze byc a co sie wymodzi
    • Gość: wiosna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 17:24
      To czekaj na lato i po problemie.
    • Gość: Panna Andzia IP: *.fbx.proxad.net 24.03.05, 17:54
      Tez niedawno mialam ten sam dylemat, bo nie wszystko pasuje do tych
      nieszczesnych sliwek. Skonczylo sie na ryzu na zolto z rodzynkami i salacie.

      Ale sadze, ze dobra by byla np taka salatka z kapusty pekinskiej poszatkowanej
      drobno z tartym na grubej tarce jablkiem, cebula w bardzo cienkie piorka i
      sosem z musztardy francuskiej, soku z cytryny, zmiazdzonego czosnku i oliwy.
      Mysle, ze przy nastepnej okazji wyprobuje - moze nawet z rodzynkami - ten
      slodko-kwasny smak powinien niezle sie komponowac ze schabem.

      Brokuly to tez swietny pomysl, nawet na "zywca" albo tylko z odrobina oliwy i
      posypane podpieczonymi platkami migdalow.
    • skoro nie pasuje ani kapusta czerwona ani buraczki obie to moje ulubione to może
      tak ogórek kwaszony tylko taki dobry żeby nie dawał beką ani nie miał posmaku
      octu, pokroić w kostkę ok 1cm, cebulę cukrową lub czerwoną, może być też biała,
      ale surówka wychodzi trochę łagodna pokroić w kwadraciki podobnej wielkości
      ząbek czosnku lub dwa przeciśnięty trochę oliwy lub oleju z pestek winogron ot i
      wszystko. pozdrawiam
      • Gość: Aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 23:48
        Surowka z kapusty pekinskiej:
        - kapusta pekinska,
        - morele susz.,
        - jablko,
        - sliwki susz. bez pestek,
        - figi (niekoniecznie),
        - pomarancze 2 szt,
        - oliwa,
        - pieprz bialy,
        - orzechy wloskie lub laskowe (niekoniecznie).

        Kapuste pekinska poszatkowac posolic i zostawic na 1/2 godz. odcisnac.
        Do miseczki wycisnac sok z jednej pomaranczy, a z drugiej skroic skorke i
        wykroic czastki i podzielic je na mniejsze kawalki, a z reszty wycisnac sok.
        Morele, jablko i ewentualnie jesli ktos lubi figi pokroic w paski i wlozyc do
        soku z pomaranczy.
        Kiedy morele zmiekna dodac wszystko do kapusty, dodac 2-3 lyzki oliwy,
        popieprzyc i ewentualnie dodac cukru.
        Odstawic na conajmniej godz. Przed podaniem dodac sliwki pokrojone w paski
        (dodane wczesniej "pobrudza" salatke).
        Przed podaniem mozna posypac ta salatke orzechami.


    • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 25.03.05, 00:42
      Ogorek swiezy z cebula i sliwkami w occie
      lub ogorek kiszony z cebula i pomidorem

      sliwki w occie lub kiszony ogorek i cebula zaostrza smak zimowych pomidorow
      czy ogorka ,plus przyprawy jak czosnek , sos sojowy lub maggi czy inne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.