Dodaj do ulubionych

młody bigosik!

19.06.02, 10:22
...sobie wczoraj ugotowałam! Zszatkowałam główkę młodej kapusty, podlałam wodą
i dusiłam. Osobno na patelni podsmażyłam na oliwie pokrojoną w kostkę niedużą
polędwiczkę wieprzową i kawałek kiełbasy podwawelskiej (też w kostkę). Jak się
ładnie przyrumieniło, wrzuciłam do kapusty, a na pozostałym tłuszczu zeszkliłam
dwie pokrojone cebule. Do tego dorzuciłam dwa pokrojone pomidory obrane ze
skóry i pestek. Jeszcze chwilę podusiłam - i dowaliłam do kapusty. Dodałam
łyżkę przyprawy Kamisu "do bigosu i potraw z kapusty", wymieszałam i jeszcze z
pół godziny sobie pyrkotało na małym gazie. Do tego młode ziemniaki i chłodne
piwo - mój mąż był zachwycony ! Taki bigos to kompromis pomiędzy ciężkim
tradycyjnym bigosem, a różnymi ratatujami, które bardzo lubię, a on nie znosi.
Większość facetów jednak musi mieć trochę "ścierwa" ;) w pożywieniu.
Edytor zaawansowany
  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 19.06.02, 17:04
    Prawie czuje ten aromat!!! Mam tylko pytanie : nie dodalas ani kwaszonej
    kapusty, ani przecieru - czy te dwa pomidorki dostarczyly
    wystarczajaco "bigosowego" kwasku ? Slyszalam ze kilka suszonych sliwek dodaje
    kolorku, kwasku i fajnego smaczku. SMACZNEGO !!!
  • default 20.06.02, 10:47
    Gość portalu: kluba1 napisał(a):

    > Prawie czuje ten aromat!!! Mam tylko pytanie : nie dodalas ani kwaszonej
    > kapusty, ani przecieru - czy te dwa pomidorki dostarczyly
    > wystarczajaco "bigosowego" kwasku ? Slyszalam ze kilka suszonych sliwek dodaje
    > kolorku, kwasku i fajnego smaczku. SMACZNEGO !!!

    Oczywiście to kwestia indywidualnych upodobań, jak kto chce, to może sobie dać
    więcej pomidorów albo dokwasić przecierem czy choćby odrobiną soku z cytryny.
    Moja babcia dokwaszała młodą kapustę agrestem albo kwaśnymi jabłkami. Kiszona
    kapusta i śliwki bardziej mi pasują do klasycznego bigosu, a tu chodzi o
    ten "wiosenny" smak. Tak samo z dodatkami mięsnymi - można mniej, można więcej,
    ja akurat "dopasowywałam się" do gustu męża - mniej kwasku, więcej mięska.
    Poza tym dużo daje ta przyprawa Kamisu - jest naprawdę fantastyczna. Z tej serii
    są jeszcze inne: do potraw z ziemniaków, z fasoli, do flaków - wszystkie są
    bardzo dobre. No ale to tylko w Polsce chyba dostępne....

  • Gość: max7760 IP: *.CHCGILGM.covad.net 20.06.02, 22:38
    default napisał(a):

    > Gość portalu: kluba1 napisał(a):
    >
    > ... Poza tym dużo daje ta przyprawa Kamisu - jest naprawdę fantastyczna. Z tej
    seri
    > i
    > są jeszcze inne: do potraw z ziemniaków, z fasoli, do flaków - wszystkie są
    > bardzo dobre. No ale to tylko w Polsce chyba dostępne....
    >

    Przypraw Kamisa ci u nas (w Chicago) dostatek - do wyboru do koloru. I
    rzeczywiscie sa niezle. Sam czesto kupuje i uzywam, mam ich dosc sporo.

    Ale mi smaka narobilyscie ta mloda kapustka, mniammmmmm !!!!!!!!!!

    Pozdr,

    Max
  • roseanne 19.06.02, 20:36
    z mlodej kapustki tylko na slodko

    kapuste poczatkowac, zalac szklanka wody, dodac lyzeczke masla i szczypte soli.
    Poddusic pod przykrywka ok 20 min.
    Dodac pol peczka siekanego koperku i ewentualnie dosolic,
  • Gość: bef IP: *.chello.pl 20.06.02, 08:09
    A koperek?
    Grubsze części łodyżek drobno krojone do garnka na początku, a reszta po
    ugotowaniu. Dobrze jest ten młody bigosik na słodko lekko podkwasić 1-2
    łodyżkami rabarbaru (drobno pokroić).
    A może (dziękuję, Kluba1) zamiast rabarbaru na koniec krojone pomidorki?
  • Gość: magada IP: *.waw.cdp.pl 20.06.02, 09:55
    co prawda bigosik to nie jest ale też pyszne

    KAPUCHA PO WIEJSKU
    młoda kapustka poszatkowana (dość grubo)
    do gara i zalać wrzątkiem
    dodać troszkę masła, margaryny, planty - kto co uzywa
    młoda marchewka pokrojona w talarki lub półtalarki
    dodać do kapuchy
    i jeszcze cebulę posiekaną
    dodać duże kwaśne jabłko pkrojone na ćwiarteczki
    ogonki koperku związać nitką i też do gara
    sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku
    jak się ugotuje raczej na chrupko to mozna trochę jeszcze trochę zakwasić (ocet
    winny, kwasek cytrynowy)
    wyciągnąć koperkowe ogonki
    sowicie posypać pokrojonym koperkiem
    no i teraz są dwa sposoby wykończenia
    - oprószyć mąką i zamieszać i zagotować
    - albo zrobic "zaklepkę" z mąki i śmietany

    można dodać przesmażoną kiełbaskę lub wędzony boczek ale nie za dużo tak na
    okrasę no i wtedy to juz bez śmietany
    a niektórzy dodaję jeszcze zielnoą cebulkę

    duża pyszota!
    smacznego

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka