Dodaj do ulubionych

nieoklepane dobre ciasto na imieniny

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 20:22
w tym miesiącu mam imieniny.wszystkie koleżanki bardzo dobrze pieką.Czym by
tu je zaskoczyć-jakim ciastem ,dobrym i niezbyt spotykanym na stołach.ja wiem
że to babska próżność,ale zawsze lubię piec inne ciasta.ludziska
podpowiedzcie coś,proszę jakąś rewelkę,ale sprawdzoną.myślę o korze
orzechowej wiedżmy,ale jeszcze cos.i jeszcze pytanie do wiedżmy-czy można je
zepsuć, i czy cały poncz używasz bo dośc dużo go/proszę Cię o fachowe uwagi
Edytor zaawansowany
  • Gość: wila IP: *.fbx.proxad.net 01.04.05, 22:04
    a moze tak "metrowiec"??
  • Gość: czegie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 11:07
    metrowiec był i rafaello,serniki różne,torty i maślane i smietanowe,wszelkie
    wariacje z galaretkami,murzynk,wz....i teraz mam w głowie pustkę/no i jeszcze
    oprócztej kory wiedżmy chodzi mi po głoie deser Marge72 na biszkopcie/możę coś
    podrzucicie mam jeszcze troche czasu na pomyślenie...to musi być coś
    innego,nowego
  • Gość: wila IP: *.fbx.proxad.net 02.04.05, 13:24
    no to moze SNIKERS; CYCKI "sasiadki"-patrz forum Galeria Potraw
  • Gość: kasia IP: *.016.dsl.nsw.iprimus.net.au 02.04.05, 11:41
    Robilam ja wczoraj po raz pierwszy, glownie dlatego zeby wykorzystac bialka
    ktore zostaly mi z robienia paczkow. Tak wiec specjalnie sie nie przykladalam,
    proporcje skladnikow, w moim wykonaniu, byly troche inne, pieklam dluzej niz
    zalecano - a pomimo tego wyszlo bardzo dobre.

    Pavlova ( tradycyjny deser australijski)
    3 bialka (ja zrobilam z 6)
    1 filizanka cukru (jesli chcesz mozesz dac wiecej - bedzie slodsze)
    2.5 lyzeczki maki kukurydzianej - biala (ja dala 2,5 lyzki- bo nie przeczytalam
    dokladnie, maka kukurydziana powoduje ze beza jest miekka w srodku)
    1.5 lyzeczki bialego vinegar (wazne!!!)

    Nagrzej piekarnik do 150C. Ubij bialka, dodawaj stopniowo cukier, make
    kukurydziana, vinegar. Przeloz do tortownicy, albo foremki (dobrze jest wylozyc
    spod papierem do pieczenia) (Ilosc z 3 bialek jest na foremke 20cm X 30 cm)
    Wkladasz calosc do piekarnika redukujesz temp do 120C i pieczesz ok 45 min. (
    ja pieklam godzine).
    Po 45 min/ 1 godz wylaczasz piekarnik i zastawiasz do kompletnego ostygniecia.

    Gore smarujesz bita smietana ( 0.5 - 1 cm) i dekorujesz owocami: mango, maliny,
    jagody.
    Wiem ze moze byc trudno o tej porze roku z owocami, wiec moze sprobuj kupic
    mrozone, odparuj wode z nich , ostudz i poloz na bita smietna). Ale to juz
    pozostawiam twojej inwencji - w zasadzie pasuje wszystko, co smakuje dobrze z
    bita smietana.





  • Gość: czegie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 14:05
    Kasiu co to jest vinegar?
  • nobullshit 02.04.05, 16:24
    Gość portalu: czegie napisał(a):
    > Kasiu co to jest vinegar?

    Ja nie Kasia, ale vinegar to ocet winny.
    Zaglądałaś do Galerii? (Kliknij na link u góry albo na wisienki)
    Tam są cuda na kiju. Tzn. cudne ciasta. :)




    --
    Chasing the Rainbow
  • ampolion 02.04.05, 18:49
    Vinegar to po prostu ocet. Jakikolwiek. Słowo angielskie.
    --
    Od przybytku głowa nie boli.
  • malaszaramysz 02.04.05, 14:36
    Jakieś paluszki z francuskiego ciasta z ekstra dodatkami albo tarta z kozim
    serkiem?
  • Gość: czegie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 14:49
    nie,jakieś słodkie/nie zbyt/ale lekkie,chyba zdecyduję się na tą korę
    orzechową,ale obawiam się że bezowy spód będzie zbyt słodki.wiemze lubią wz-tko
    podobne ale przydałoby sie cos zmienić
  • malaszaramysz 02.04.05, 15:34
    Jak lubią wz-tko podobne, to zrób " czarny las" .Jest pyszny i wz -podobny:-)
  • Gość: czegie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 16:56
    możesz podać ten "czarny las"?
  • malaszaramysz 02.04.05, 17:21
    Ciasto:
    8 jajek,
    po 150g cukru i mąki
    1cukier waniliowy
    1 budyń czekoladowy
    2łyżki kakao
    1 proszek do pieczenia
    aromat - jaki chcesz - ja daję migdałowy

    Mąkę wymieszać z kakao, budyniem, proszkiem, cukrem waniliowym.
    Zółtka roztrzepać z aromatem
    białka ubić, połączyć z cukrem, dalej ubijać, dodać łyżką żółtka i energicznie
    mieszać - dodać "sypkie" produkty, szybko wymieszać, wlać do tortownicy i
    wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika na ok. 40 min.

    Warstwy:
    Wiśnie z kompotu - wydrylowane - ok, 0,5 kg.
    Krem:
    0,5l śmietany kremówki 36%, 100ml ciepłego mleka, 2 łyżeczki żelatyny , cukier
    puder - 4-5 łyżek ( zależy jak słodkie lubisz), cukier waniliowy.

    Zelatynę rozpuścić w gorącym mleku - ostudzić, śmietanę ubić z cukrem pudrem i
    cukrem waniliowym, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.

    Poncz do nasączenia ciasta: najlepiej mieć Kirsch - destylat wiśniowy, jak nie
    masz - to spirytus. Wymieszać alkohol z kompotem wiśniowym - 1 do 3.

    Wystudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 części. Nasączyć ponczem. Układać
    warstwami: wiśnie,bita śmietana, ciasto itd. Ostatnia ma być bita śmietana.
    Udekorować wiśniami i tartą gorzką czekoladą.

    Jak nie masz kompotu , to weż konfitury wiśniowe i mniej cukru do kremu:-))


    Możesz też użyć kremu czekoladowego zamiast bitej śmietany - tylko wtedy
    konfitury!!
  • Gość: czegie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 17:22
  • Gość: j IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 02.04.05, 15:26
    biszkopt z masa tiramisu w formie tortu.
  • Gość: anka IP: *.chello.pl 02.04.05, 16:45
    Swietna nazwa, smaczne i proste, polecam:pijany LUCEK

    biszkopt
    5 jajek,
    6 łyżek mąki,
    3 łyżki cukru,
    1 łyżka proszku do pieczenia,
    2 łyżki kakao,
    cukier waniliowy,

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywną pianę.
    Ciągle ubijając powoli dodawać kolejno: cukier, cukier waniliowy, żółtka, mąkę
    z proszkiem do pieczenia, kakao.
    Ciasto wylać na blachę i upiec.

    masa
    1 szkl. wiórków kokosowych,
    1 szkl. kaszy manny,
    1 szkl. cukru,
    1 szkl. wódki
    1 kostka masła

    Wszystki składniki masy (oprócz masła) połaczyć, np. w słoiku 1l. Dokładnie
    wymieszać, zakręcić zakrętką. Wstawić do lodówki na całą noc. Masło ubić na
    puch i łyżką dodawać masę ze słoika.
    Masę wyłożyć na biszkopt.
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady zetrzeć na masę.

    SMACZNEGO
  • Gość: czegie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 16:59
    wygląda smacznie tylko zastanawia mnie ta kasza manna surowa? i czy zamaist
    wódki może być rum?
  • Gość: anka IP: *.chello.pl 02.04.05, 17:10
    Ja daję błyskawiczną,jest drobniutka, w alkoholu mięknie.Nie próbowałam z
    rumem, spróbuj wcześniej zrobić na próbę.Wydaje mi się że z rumem też będzie
    pyszne.
  • Gość: Anka IP: *.laczpol.net.pl 02.04.05, 17:46
    Mnie też zaintrygował ten przepis ,ale nie lubię wiórków kokosowych.Co mogę dać
    w zamian nie tracąc zbytnio na smaku kremu?
  • camomille 02.04.05, 17:33
    no to moze cyganska droga? to jest takie pomieszane ciasto biszkoptowo makowe z
    masa orzechowona i zalane galaretka i polewa czek, jest naprawde super
  • Gość: czegie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.05, 17:52
    poproszę o przepis.fajne przepisy piszecie-będzie problem z wyborem...
  • camomille 02.04.05, 18:16
    30 dkg maku(2 razy zmielony)
    20dkgf cukru
    8 jajek
    15 dkg margaryny
    10 dkg masla
    3 lyzki maki ziemn
    1 lyzka maki
    2 galatetki
    1/2 lyzeczki proszku
    3 lyzki kakao
    1 lyzka wody
    bakalie
    biszkopt z 3 jajek
    masa:
    20 dkg orzechow zmielonych
    kostka masla lub margaryny
    1 szkl cukru
    1 szkl goracego mleka


    zmielone orzechy zalac goracym mlekiem, maslo utrzec z cukrem i dodac orzechy w
    mleku, dobrze wymieszac na krem. odstawic.

    upieczony biszkopt z 3 jajek pokroic w paski 2 cm wzdluz.

    ciasto: maslo i margaryne ucierac z cukrem dodajac po 1 zoltku, mak, make,
    proszek i make ziemniaczana. dodac kolejno kakao, bakalie i lyzke wody.
    na koncu dodac piane z bialek i delikatnie wymieszac.
    ciasto podzielic na 2 czesci i upiec.

    montaz: na 1szy placek wylozyc polowe masy, na to paski biszkoptu w odstepach
    w ktore wlac tezejaca galaretke. gdy dobrze stezeje rozsmarowac reszte masy i
    przylozyc 2gim plackiem.
    polac polewa czekoladowa lub lukrem cytrynowym.

    smacznego

  • poo_5 02.04.05, 19:51
    Na stronach Czarnej Oliwki znalazłam przepis na ciasto zwane adwokatką.
    Upiekłam biszkopt z 8 jaj i obłozyłam go kremem z bitej śmietany wymieszanej z
    adwokatem (cała butelka 0,5). Krem został wzbogacony czekoladą w kawałkach,
    orzechami, rodzynkami i kawałkami biszkoptu. W celu "wzmocnienia" kremu dodałam
    trochę żelatyny.
    Rewelacja.ZABRAKŁO!!
    Nie podam "moich" proporcji, bo większosc kremów, ciast, zup, mięs, kluch,
    robię "na oko". Musi się trzymac kupy, o:))
    Lubię szperac poo forum i szukac nowych inspiracji:)
    Poozdrawiam.
  • Gość: Ewa IP: 217.153.62.* 02.04.05, 17:43
    Orzechowiec
    Ciasto;
    1/2 kg. mąki
    20 dkg. cukru
    20 dkg.tłuszczu
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżeczkach mleka mleka

    Masa orzechowa;
    20 dkg. posiekanych orzechów
    10dkg.cukru
    10 dkg.masła
    2 łyżki miodu
    Krem;
    może być gotowy do karpatki lub robiony własnoręcznie krem budyniowy

    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i wyłożyć dno
    tortownicy (28 cm.)piec 20 min. w 180 st.jak przestygnie wyłożyć na czystą
    ściereczkę.
    Masa- stopić masło z miodem i cukrem, a następnie dodać orzechy,starannie
    wymieszać,odstawić do przestygniecia.
    Drugą częścią ciasta wyłożyć dno tortownicy, na nim rozsmarować masę orzechową i
    upiec.Wystudzić.
    Jeśli mamy gotowy krem to nakładamy go na masę orzechową.Na wierzch kładziemy
    upieczony wcześniej placek i lekko dociskamy.Polać polewą czekoladową.

  • Gość: miszam IP: *.chello.pl 02.04.05, 21:33
    Czegie, co powiesz na to?
    Przeklejam:
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20562336&v=2&s=0
    Eleganckie ciasto, pyszne, no i chyba na naszej szerokości geograficznej
    niezbyt oklepane?
  • kikkera 02.04.05, 22:34
    Moelleux au chocolat (przepis z książki „La Maison du Chocolat”) wielokrotnie
    sprawdzony i za każdym razem tak samo smakowity

    ·70gr masła
    ·70gr czarnej, gorzkiej czekolady (60% kakao)
    ·70gr zmielonych migdałów
    ·2 całe jajka + 6 żółtek
    ·165gr cukru pudru
    ·40gr kakao (gorzkie)
    ·4 białka
    ·szczypta soli
    ·½ łyżeczki naturalnego wyciągu z wanilii (tak jest w przepisie, ale mój
    małżonek dodaje cukier waniliowy)

    Nagrzać piekarnik (180°C).
    Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę, dodać masło i bardzo dobrze wymieszać;
    następnie dodać zmielone migdały i ponownie wymieszać. Zdjąć z ognia i
    odstawić na bok. Ubić jajka (2 całe + 6 żółtek) z kakao i 150gr cukru i wlać
    do rozpuszczonej czekolady z masłem. Białka ze szczyptą soli i resztką cukru
    ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Wlać do
    wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (nie za wysokiej – 5cm). Piec
    około 25 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić nożem, czy ciasto jest
    upieczone. Jeżeli nie – przedłużyć pieczenie o kilka minut.
    Po wystygnięciu można posypać kakao i podawać np. z lodami waniliowymi.
    Smacznego życzę :)))
  • Gość: CZEGIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 16:16
  • Gość: czegie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:04
    może jeszcze jakieś lekkie ciasta?
  • ka_thy 05.04.05, 13:57
    GALARETKOWIEC

    1. Upiec (lub kupić) cienki spód biszkoptowy.
    2. 3 różnokolorowe galaretki, rozrobić każdą w 1,5 szklanki wody i wylać do
    płaskich naczyń. Gdy stężeją pokroić w kostkę i przełożyć do dużej miski.
    3. Na paterze lub płaskim talerzu położyć obręcz do tortu (może być od
    tortownicy lub pasek folii aluminiowej) w środek włożyć biszkopt.
    4. 0,5 litra mleka zagęszczonego, żelatyna na 1 litr roztworu, cukier do smaku.
    Żelatynę rozrobić w 0,5 litrze wody i odstawić do ostygnięcia. Mleko ubić na
    puszystą masę, osłodzić, dodawać małym strumieniem roztwór żelatyny ciągle
    ubijając. Wyłożyć na kolorowe kostki galaretki i wymieszać.
    Uwaga techniczna: ja dzielę tę porcję na 2 części i każdą ubijam z osobna.
    5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać. Odstawić do
    zastygnięcia.
    6. Na wierzch można wylać galaretkę. (jeszcze jeden kolor)

  • Gość: izzi IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 05.04.05, 21:10
    Inny sero-mak(dla zaawansowanych, albo dociekliwych)
    upiec tort(Spód, ok.4 cm wys.)makowy, typowy, albo z tartymi jabłkami.
    Na to sernik na zimno, z żelatyną, z serków homo lub jakie lubicie(było dużo
    różnych przepisów na forum), też ok 4 cm wysokości.Zastudzić.
    Wychodzi 8 cm wysokości pyszne ,czarno-białe, ciasto.Ladnie pokroić 1,5 cm
    szer.kwadraty 8x8 cm,ułożyć obok siebie raz w poprzek, raz wzdłuż, taką kratę.
  • Gość: czegie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 09:04
    dzis właśnie piekę brzoswiniowe z wiórkami/wg.Dispel/,rafaello/takie wypasiaste
    z ajerkoniakiem na biszkopcie,i deser owocowo-galaretkowy w dużej misie/wg
    Marge72,ale budyn na soku jabłkowym,galaretka jedna z brzoswiniami,druga
    ztruskawkami/obaczymy co z tego wyjdzie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka