• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

ładne żeberka...jak wyglądają?

  • 05.04.05, 09:02
    uwielbiam zeberka, ale nigdy sama nie robiłam. wymyśliłam już przepis (z
    miodem i słodka papryką) i przyszedł czas zakupu mięsiwa. I nie wiem jak
    powinny wyglądać ładne zeberka. Czym się kierować?
    I jeszcze jedno pytanie: jak długo powinny się piec zeberka? I czy należy je
    wczesniej obsmazyc a potem do pieca? czy trzeba je czyms podlewać czy jest w
    nich na tyle tłuszczu lub soku że mozna tego nie robić?
    Edytor zaawansowany
    • 05.04.05, 09:11
      oooch zeberka, cala poezja w tym temacie!!!
      ja obsmazam i ciup do pieca ale przykryte i co kwadrans polewam wytworzonym
      sosem zeby sie nie wysuszyly i dopiero pod koniec odkrywam zeby sie ladnie
      zrumienily. ale to wszystko zalezy od przepisu.
      ale najbardziej wole takie gotowane w jarzynach i zjadane takie cieplutkie z
      tluszczykiem, a do diabla z cholesterolem
      czym sie kierowac? wiadomo, kostki musza byc sowicie oblozone miesem i nie duze
      platy, tylko waskie paski
    • 05.04.05, 13:49
      a ile takich surowych zeberek mam kupic na dwie osoby na jeden obiad?
      • 05.04.05, 14:21
        Taki ładny "magazynek", bo tak nazywamy ładny długi pas żeberkowy na dwie, trzy
        osoby to do 1 kg gdzies tak.

        Nie moga byc bardzo przerosniete tluszczem, tluszcz nie moze byc żółtawy.

        Jest szkola marynowania i pieczenia tylko. Ok 60 minut w sumie pieczemy, ale
        warto podlac i odwrocic.
        Jest szkola obgotowania w bulionie lub z wloszczyzna (masz dodatkowo niezly
        wawar zupny) i potem zalania marynata i pieczenia - krocej wtedy.
        Ale i tak najlepsze jest probowanie pojedynczych żeberek :-))
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.