Dodaj do ulubionych

ładne żeberka...jak wyglądają?

05.04.05, 09:02
uwielbiam zeberka, ale nigdy sama nie robiłam. wymyśliłam już przepis (z
miodem i słodka papryką) i przyszedł czas zakupu mięsiwa. I nie wiem jak
powinny wyglądać ładne zeberka. Czym się kierować?
I jeszcze jedno pytanie: jak długo powinny się piec zeberka? I czy należy je
wczesniej obsmazyc a potem do pieca? czy trzeba je czyms podlewać czy jest w
nich na tyle tłuszczu lub soku że mozna tego nie robić?
Edytor zaawansowany
  • 05.04.05, 09:11
    oooch zeberka, cala poezja w tym temacie!!!
    ja obsmazam i ciup do pieca ale przykryte i co kwadrans polewam wytworzonym
    sosem zeby sie nie wysuszyly i dopiero pod koniec odkrywam zeby sie ladnie
    zrumienily. ale to wszystko zalezy od przepisu.
    ale najbardziej wole takie gotowane w jarzynach i zjadane takie cieplutkie z
    tluszczykiem, a do diabla z cholesterolem
    czym sie kierowac? wiadomo, kostki musza byc sowicie oblozone miesem i nie duze
    platy, tylko waskie paski
  • 05.04.05, 13:49
    a ile takich surowych zeberek mam kupic na dwie osoby na jeden obiad?
  • 05.04.05, 14:21
    Taki ładny "magazynek", bo tak nazywamy ładny długi pas żeberkowy na dwie, trzy
    osoby to do 1 kg gdzies tak.

    Nie moga byc bardzo przerosniete tluszczem, tluszcz nie moze byc żółtawy.

    Jest szkola marynowania i pieczenia tylko. Ok 60 minut w sumie pieczemy, ale
    warto podlac i odwrocic.
    Jest szkola obgotowania w bulionie lub z wloszczyzna (masz dodatkowo niezly
    wawar zupny) i potem zalania marynata i pieczenia - krocej wtedy.
    Ale i tak najlepsze jest probowanie pojedynczych żeberek :-))

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.