Dodaj do ulubionych

Jak skomponowac obiad z Pierogami jako glownym...

16.04.05, 04:49
..daniem? Zapraszam cudzoziemskich znajomych na pierogi (trzy rodzaje: z
miesem, kapusta-grzybami i serem)i potrzebny mi dobry pomysl na reszte
obiadu. Co podac na przystawke i na deser? Czy surowka z czerwonej kapusty
bedzie pasowac? Dziekuje za rady!
Obserwuj wątek
    • paczka111 Re: Jak skomponowac obiad z Pierogami jako glowny 16.04.05, 13:48
      Skoro głównym daniem są pierogi, to można spokojnie podać jakąś zupę z
      ziemniakami, albo klasyczną kartoflankę albo koperkową np. a na deser lody z
      owocami albo owocową sałatkę,albo domowe wafle, bo ciasta już raczej będzie
      dość w pierogach.Na przystawkę dobra byłaby jakaś ryba. Chyba.
    • ampolion Re: Jak skomponowac obiad z Pierogami jako glowny 16.04.05, 15:37
      Nie uznaję pierogów za danie obiadowe. Lunch, kolacja - tak, obiad - nie. No bo
      właśnie, co do nich? A drugie danie to jednak 3 składniki plus obiadowa reszta.
      Bywam w "polskim" centrum seniora i dają tam często pierogi z serem i bitą
      śmietaną z dodatkiem... jarzynki, taką mieszanką kukurydzy, marchewki, groszku
      i fasolki szparagowej. Absolutnie bzdurna potworność, mało kto to je choć sami
      Polacy.
      Ale w Posce to może mniej razi taki pierogowy obiad, wyrażam jedynie osobistą
      opinię.
      --
      Od przybytku głowa nie boli.
      • Gość: dalloway Re: Jak skomponowac obiad z Pierogami jako glowny IP: *.chello.pl 17.04.05, 14:34
        ja lubie do pierogów nic - chyba że jakaś posypka, okrasa itp., ale żadnych
        dodatków typu surówka
        barszczyk jest znakomitym dodatkiem, przystawki moga byc w zasadzie dowolne, u
        mnie często sałatki z rybą (tuńczyk, makrela, karmazyn, łosoś grillowany lub
        wędzony) albo sledzie - z tym że ja akurat śledzi bardzo nie lubię, ew.
        kurczakiem
        walczę z nowa modą podawania pierogów jako przystawki - oczywiście jak ktoś
        chce to niech sobie tak je, tak samo jak ja potrafię zjeśc makaron po zupie
        jako drugie, a w końcu i zupa i makaron to pierwsze. Natomiast nie znoszę
        nowoczesnych knajp, gdzie pierożki sa w spisie przystawek, a jak zamówisz w
        ramach dania głównego, to patrzą na ciebie jak na debila z ciemnogrodu. to jest
        dopiero ciemnogród nuworyszy!
    • gabidd Re: Jak skomponowac obiad z Pierogami jako glowny 17.04.05, 15:04
      Witaj
      Jesli pierogi z mięsem to polej je słoninką z cebulką jeśli z kapustą to
      zasmazka takajak do kalafiora mało i buułka tarta, jeśli z serem to śmietana z
      cukrem Jęsli chodzi o zupy to najlepiej do wszystkich tych pierogow pasowałaby
      po prostu jak juuż ktoś sugerował kartoflanka. Przystawki to juz coś wymyslisz,
      pamietaj tylko ze do pierogow z serem czyli na słodko deser musi by6ć nie słodki
      czyli jakieś owoce (sałatka) nigsdy ciasto i nigdy nie sernik ktory po
      zapychających pierogach już nie wejdzie musi byc cos lekkkiego.
    • misiakowa Re: Jak skomponowac obiad z Pierogami jako glowny 18.04.05, 02:19
      Jestescie wspaniali! Dziekuje za wszystkie rady! Wlasnie wrocilam z ostatnich
      tegorocznych nart i zaraz zabiore sie za zfinalizowanie jadlospisu. Oczywiscie
      poinformuje forum. Obiad odbedzie sie w najlizszy czwartek ale, ze to obiad na
      kontynencie amerykanskim to zaczyna sie o 6-tej wieczor.
            • monia_77 Re: W.P.P. Misiakowa :>) 18.04.05, 10:26
              No no ;-)) Ameryanie to bardzo "chudo" sie odzywiaja, dlatego sa najbardziej
              otylym narodem ;-))

              Wracajac do pierogow, to uwazam ze powinnas przygotowac na przystawke do nich
              np. warzywa surowe + rozne dipy, pasuje tez zwykla salata z warzywami, serem i
              dobrym vinegretem, dodatkowo moza po jednej grzance z mozarella podrzucic.

              Pierogi natomiast podaj na roznych polmiskach i w roznych sosach, ja ostatnio
              zajadam sie pierogami z miesem w sosie pomidorowym lub smietonowo- pieczarkowym.

              Do pierogow nie podawaj surowki, bo to jest samodzielne danie.

              Spokojnie sie wszyscy najedza, a jeszcze jak zrobisz dobry sernik na deser to
              sukces murowany;-)
            • Gość: moni22 Re: W.P.P. Misiakowa :>) IP: *.icpnet.pl 18.04.05, 17:29
              pierogi z mięsem są wspaniałe z gotowaną modrą kapustą /z rodzynkami albo
              jabłkiem/.zupełnie nie wiem co to znaczy że nie wolno ich podawać z surówką, to
              anachronizm. na tym polega dobra kuchnia ze komponujemy co się da. jako zupę
              podałabym przed pierogami czysty barszcz albo chłodnik litewski, albo krem
              brokułowy a deser zdecydowanie lekki, owocowy.
              do pierogów z kapustą zrobiłam kiedyś lekki sos grzybowy z ziołami i było super.
              na co dzień posypuję je zieleniną i troszkę maggi.
    • krasnowo Re: Jak skomponowac obiad z Pierogami jako glowny 18.04.05, 18:40
      ja bym zrobiła tak: do pierogów jako głównego dania nie dodawałabym żadnych
      surówek, podałabym dobry barszczyk oraz różne omasty (skwareczki, masełko,
      cebulkę, śmietanę kwaśną - można ją lekko ubić), sałatkę podałabym na przystawkę
      - np. carpaccio z buraków, albo zestaw różnych sałat z jakimś mięsem pieczonym -
      kurczakiem, schabem albo ew. sałatę jakąś i do tego plaster pasztetu. Na deser
      podałabym szarlotkę (mało ciasta-dużo jabłek) na ciepło z gałką lodów, sałatkę
      owocową z dobrymi lodami waniliowymi , sernik na ciepło z polewą owocową (
      zmiksowane truskawki albo maliny z niewielką ilością cukru - powinien być prawie
      wytrawny i równoważyć słodycz sernika.
    • Gość: milka Re: Jak skomponowac obiad z Pierogami jako glowny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 22:10
      Jeżeli robisz odiad polski to nie podawaj żadnych surówkek, bo to do niczego
      nie pasuje. tylko jakaś okrasa miożna też osbno podać np. bardzo, bardzo
      uprażona cebulka na chrupko, słoninka z cebulką itd,I tak jak ktoś wyżej-
      barszczyk bardzo wyraźisty w smaku.
      jezeli te pierogi z serem sa na słodko, to oczwyiscie śmietanka z curem, mozna
      zersztą z innymi owocami,
      I przytawke przed lekka - sałatkę np. nicejska z olliwakmi i dużo zielonej
      sałaty, a na deser faktycznie sernik, ajk ktos pisał byłby dobrym zakończeniem.
      Ale ryby odradzam, jeszczew galarecie czy wędzone - nie pasują zupelnie.
      najwyżej lekki marynowany łosoś ala carppaccio z cytryną
    • misiakowa Re: Jak skomponowac obiad z Pierogami jako glowny 19.04.05, 02:01
      Przestudiowalam wszystkie sugestie i zdecydowalam sie na nastepujace menu:
      - mieszanka zielonych salat (i tych w innych kolorach) z szynka parmenska;
      - pierogi z okrasami do wyboru (przysmazona cebulka, maselko, sloninka);
      pierogi beda z miesem, kapusta/grzybami i ruskie (przez pomylke napisalam, ze z
      serem);
      - ciasto z rabarbarem i imbirem.
      Swietny jest pomysl na podanie pierogow z czerwonym barszczykiem, ale tego juz
      nie zdaze zrobic i troche bym miala za duzo biegania przy serwowaniu glownego
      dania. No wiec zamiast barszczyku bedzie wino. No wlasnie: a jakie wino pasuje
      wedlug Was do pierogow?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka