Dodaj do ulubionych

przepis na bananowca <pytanie na śniadanie>

18.04.05, 23:58
czy ktoś może pamieta przepis na to ciasto, które w dziesiejszym (tj. 18.04)
Pytaniu Na Śniadanie robiła jedna pani? To były: banany, biszkopty i napewno
mleko skondensowane. I co dalej? Bo nie obejrzałam :(
Edytor zaawansowany
  • 20.04.05, 00:40
    dziękuje bardzo :)
    Mam pytanie:
    - co to sa za ciastka?
    - ile cukru trzeba dać na 0,5 l śmietanki kremówki?
    - czy mleko gotujemy 2 godziny?
    - czy ten spód - karmelowo-ciasteczkowy nie bedzie sie przyklejał do spodu??

    pozdrawiam
  • Gość: eliza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 07:38
    Ale ten przepis z pytania na sniadanie byl troche inny. Moze jednak ktos
    pamieta dokladne proporcje na tego bananowca?
  • Gość: aga31 IP: *.azory.net.pl 20.04.05, 08:59
    Ja ogladalam.

    1 paczka biszkoptow dlugich
    2 puszki mleka skondensowanego slodzonego(gotowac 2 godziny)
    banany
    mocny napar kawy z alkoholem

    Biszkopty nasaczyc w naparze i ulozyc w naczyniu.Na to banany na to mase znowu
    banany i na gore bita smietana. Gore mozna posypac kawa.
    Pozdrawiam:)
  • Gość: eliza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 17:21
    Czyli jest tylko jedna warstwa biszkoptów, masa, banany, masa, banany i
    smietana. A te banany to pokrojone na cwiartki? I ile tego ponczu do nasączenia?
  • Gość: aga31 IP: *.azory.net.pl 21.04.05, 07:30
    Banany w plastry byly pokrojone.A ilosci naparu nie podali.Tylko ogolnikowo.
  • Gość: eliza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 07:54
    Dzięki Aga.Pzdr
  • Gość: g IP: 81.15.226.* 21.04.05, 19:30
    - cistka digestive mozna kupic praktycznie wszedzie - sa takie slodko=slonawe -
    idealne do wymieszania z karmelem
    - do ubijania kremowki nie dodaje zadnego cukru
    - tak, mleko trzeba gotowac ok. 2 h (radze poczekac az wystygnie przed otwarciem
    puszki, bo moze byc niespodzianka :)
    - spód nie bedzie sie przyklejal - karmel stężeje, ciastka go "wzmocnią" -
    wszystko bedzie ok!

    nie ogladałam rzeczonego programu, dlatego odświeżyłam przepis na znaną mi
    wersje - mogę tylko zachęcić do wypróbowania, bo banofee jest pyszne!
  • 21.04.05, 23:29
    dziekuje bardzo!!! Trzeba będzie koniecznie wypróbowac:)

    to wszystko brzmi cudownie smacznie!!! Ciekawe ile kalorii :)

    pozdrawiam
  • Gość: g IP: 81.15.226.* 22.04.05, 00:14
    o kaloriach lepiej nie myśleć! ale do kawy cudo, cudo! aaa - jeszczwe jedna
    rzecz- to zzawsze wychodzi!

    życze miłych wrażen. g
  • Gość: ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:28
    jak tak mówisz, to chyba się załapię, bo rzadko mi coś wychodzi ...
  • Gość: eliza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 07:58
    Zrobiłam ten z biszkoptami. Poncz do nasączenia zrobiłam z 3 łyżeczek
    rozpuszczalnej(neski) i 2 łyżeczki wódki na półtora filiżanki wody. Wyszło
    trochę mało, następnym razem zrobię więcej i alkoholu też dodam sporo(tym razem
    małoletnia siostra była w domu). Trzeba porządnie nasączyć te biszkopty wtedy
    przełamują baaardzo słodki smak karmelu. I chyba nastepnym razem zamiast jednej
    warstwy biszkoptów dam dwie, na spód i między warstwami masy bo tego karmelu
    wyszło dużo. Bananów zużyłam 6. Ale i tak pochłonęliśmy wszystko w szybkim
    tempie. Przymierzam się też do tego deseru z ciasteczkami digestive, też musi
    być pyszne.Pzdr.
  • 22.04.05, 08:13
    kochane piszecie o gotowaniu ZAMKNIĘTYCH puszek z mlekiem skondensowanym
    rozumiem, że z otworami w wieczku, zeby płyn sie redukował? Odpiszcie proszę bo
    mam zamiar dziś wypróbować ten przepis, z gory dziękuję!
  • 22.04.05, 13:50
    podnosze wątek, proszę o odpowiedź, zgóry dziękuję
  • Gość: Madzia.W IP: 213.17.227.* 22.04.05, 13:54
    moim zdaniem, bez otworów
    ja robie z gotowanego mleka mase do wafelkow i zamknieta puszke gotuje, a potem
    troche musze odczekac, co by puszka nie "wybuchla"
    ale to moja taka dygresja .....
  • Gość: antycyponek IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.04.05, 15:21
    Puszki zdecydowanie gotuje sie zamknięte, gotowania otwartych nie polecam,
    muszą byc całkiem przykryte wodą i nie należy ich otwierać dopóki nie ostygną!
    A stygną parę godzin. Też nie wiem, jak to dziala, ale sprawdzone i działa, po
    otwarciu puszki siedzi w niej pyszna karmelowa krówka :-)
  • 22.04.05, 15:54
    dzięki serdeczne, dziś przystępuje do dzieła!
  • Gość: g IP: 81.15.226.* 22.04.05, 20:30
    absoultnie zamknięte! pogotowane z 2 godziny i "odeczekane" zeby nie wybuchly :)

    wspanialy karmel wychodzi!
  • 23.04.05, 20:54
    dziewczyny zrobiłam tego bananowca ale jest taki bardzo miękki, co mogłam źle
    zrobić?

    Może za dużo 1 1/2 puszki karmelu na paczkę biszkoptów, dodałam 5 bananów i
    trzymam w lodówce ale ukroić to go nie mogę :( Czy te biszkopty muszą być mocno
    nasączone, bo ja tak zrobiłam dość mocno je nakropiłam, może przez to?
    Poradźcie proszę, dzięki bardzo.
    --
    Pozdrawiam Aga

    Moja Polcia
  • 23.04.05, 21:07
    ja zrobilam ale z ciasteczkami digestives, jeszcze nie kroiłam ale wydaje mi
    sie, ze masa karmelowo-ciasteczkowa będzie OK, jak rozsmarowywałam jeszcze
    leciuteńko ciepłą to byla dość mocna, no a jeszcze w lodowce stężeje
  • 24.04.05, 10:34
    Ja też miałam masę mocną a potem w lodówce jakby popłyneła, kurcze już sama nie
    wiem co jest nie tak?

    --
    Pozdrawiam Aga

    Moja Polcia
  • 24.04.05, 14:39
    Ja zrobiłam i mnie zemdliło... Za słodkie to wszystko, za mdłe, mimo że
    porządnie nasączałam biszkopty alkoholową kawą. Więcej nie zrobię.
    A z otwarciem puszki kajmaku ugotowanego ze skondensowanego mleka nie trzeba
    czekać kilka godzin, wystarczy włożyć ją potem do garnka z zimną wodą, wystygnie
    szybko.
  • 24.04.05, 14:44
    puszke też studzilam w wodzie, kilka minut. A co do smaku to mój mąz jest
    zachwycony dla niego nigdy nic nie jest za słodkie. Zrobilam mniejsza porcje w
    małej tortownicy i połowy już nie ma.
  • 24.04.05, 14:49
    Przepis na bananowca zainspirował mnie do zrobienia przepysznego ciasta.
    Upiekłam dwa kruche spody, przełożyłam je ubitą śmietaną 36% na to pokrojone w
    plasterki banany, na wierzchnim spodzie znowu plastry bananów, na to karmel,
    posypane orzechami... Palce lizać. Kto lubi naprawdę słodkie ciasta to polecam
    --
    Para słodkich urwisów
  • Gość: britney IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 21:14
    jeszcze nigdy nic nie upiekłam, ale kiedyś trzeba zacząć ...
  • Gość: x IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 09:46
    up
  • 18.05.05, 10:24
    Pytanie jak w temacie...
  • Gość: kasia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 11:24
  • 19.05.05, 09:56
    up
  • Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 17:01
    up - na jaką formę?
  • Gość: g IP: 81.15.226.* 26.05.05, 18:31
    powinna wyjsc z tego normalna, prostokątna blacha. zawsze robie w takiej.
  • Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:41
    dzięki!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.