• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

przepis na bananowca <pytanie na śniadanie>

  • 18.04.05, 23:58
    czy ktoś może pamieta przepis na to ciasto, które w dziesiejszym (tj. 18.04)
    Pytaniu Na Śniadanie robiła jedna pani? To były: banany, biszkopty i napewno
    mleko skondensowane. I co dalej? Bo nie obejrzałam :(
    Edytor zaawansowany
    • Gość: g IP: 81.15.226.* 19.04.05, 00:06
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13040784&v=2&s=0
      podawalam dawno tem,u. zareczam ze digestives sa duzo lepsze niz biszkopty w tym
      zestawieniu :)

      • 20.04.05, 00:40
        dziękuje bardzo :)
        Mam pytanie:
        - co to sa za ciastka?
        - ile cukru trzeba dać na 0,5 l śmietanki kremówki?
        - czy mleko gotujemy 2 godziny?
        - czy ten spód - karmelowo-ciasteczkowy nie bedzie sie przyklejał do spodu??

        pozdrawiam
        • Gość: eliza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 07:38
          Ale ten przepis z pytania na sniadanie byl troche inny. Moze jednak ktos
          pamieta dokladne proporcje na tego bananowca?
          • Gość: aga31 IP: *.azory.net.pl 20.04.05, 08:59
            Ja ogladalam.

            1 paczka biszkoptow dlugich
            2 puszki mleka skondensowanego slodzonego(gotowac 2 godziny)
            banany
            mocny napar kawy z alkoholem

            Biszkopty nasaczyc w naparze i ulozyc w naczyniu.Na to banany na to mase znowu
            banany i na gore bita smietana. Gore mozna posypac kawa.
            Pozdrawiam:)
            • Gość: eliza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 17:21
              Czyli jest tylko jedna warstwa biszkoptów, masa, banany, masa, banany i
              smietana. A te banany to pokrojone na cwiartki? I ile tego ponczu do nasączenia?
              • Gość: aga31 IP: *.azory.net.pl 21.04.05, 07:30
                Banany w plastry byly pokrojone.A ilosci naparu nie podali.Tylko ogolnikowo.
                • Gość: eliza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 07:54
                  Dzięki Aga.Pzdr
        • Gość: g IP: 81.15.226.* 21.04.05, 19:30
          - cistka digestive mozna kupic praktycznie wszedzie - sa takie slodko=slonawe -
          idealne do wymieszania z karmelem
          - do ubijania kremowki nie dodaje zadnego cukru
          - tak, mleko trzeba gotowac ok. 2 h (radze poczekac az wystygnie przed otwarciem
          puszki, bo moze byc niespodzianka :)
          - spód nie bedzie sie przyklejal - karmel stężeje, ciastka go "wzmocnią" -
          wszystko bedzie ok!

          nie ogladałam rzeczonego programu, dlatego odświeżyłam przepis na znaną mi
          wersje - mogę tylko zachęcić do wypróbowania, bo banofee jest pyszne!
          • 21.04.05, 23:29
            dziekuje bardzo!!! Trzeba będzie koniecznie wypróbowac:)

            to wszystko brzmi cudownie smacznie!!! Ciekawe ile kalorii :)

            pozdrawiam
            • Gość: g IP: 81.15.226.* 22.04.05, 00:14
              o kaloriach lepiej nie myśleć! ale do kawy cudo, cudo! aaa - jeszczwe jedna
              rzecz- to zzawsze wychodzi!

              życze miłych wrażen. g
              • Gość: ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 22:28
                jak tak mówisz, to chyba się załapię, bo rzadko mi coś wychodzi ...
    • Gość: eliza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 07:58
      Zrobiłam ten z biszkoptami. Poncz do nasączenia zrobiłam z 3 łyżeczek
      rozpuszczalnej(neski) i 2 łyżeczki wódki na półtora filiżanki wody. Wyszło
      trochę mało, następnym razem zrobię więcej i alkoholu też dodam sporo(tym razem
      małoletnia siostra była w domu). Trzeba porządnie nasączyć te biszkopty wtedy
      przełamują baaardzo słodki smak karmelu. I chyba nastepnym razem zamiast jednej
      warstwy biszkoptów dam dwie, na spód i między warstwami masy bo tego karmelu
      wyszło dużo. Bananów zużyłam 6. Ale i tak pochłonęliśmy wszystko w szybkim
      tempie. Przymierzam się też do tego deseru z ciasteczkami digestive, też musi
      być pyszne.Pzdr.
    • 22.04.05, 08:13
      kochane piszecie o gotowaniu ZAMKNIĘTYCH puszek z mlekiem skondensowanym
      rozumiem, że z otworami w wieczku, zeby płyn sie redukował? Odpiszcie proszę bo
      mam zamiar dziś wypróbować ten przepis, z gory dziękuję!
      • 22.04.05, 13:50
        podnosze wątek, proszę o odpowiedź, zgóry dziękuję
        • Gość: Madzia.W IP: 213.17.227.* 22.04.05, 13:54
          moim zdaniem, bez otworów
          ja robie z gotowanego mleka mase do wafelkow i zamknieta puszke gotuje, a potem
          troche musze odczekac, co by puszka nie "wybuchla"
          ale to moja taka dygresja .....
      • Gość: antycyponek IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.04.05, 15:21
        Puszki zdecydowanie gotuje sie zamknięte, gotowania otwartych nie polecam,
        muszą byc całkiem przykryte wodą i nie należy ich otwierać dopóki nie ostygną!
        A stygną parę godzin. Też nie wiem, jak to dziala, ale sprawdzone i działa, po
        otwarciu puszki siedzi w niej pyszna karmelowa krówka :-)
        • 22.04.05, 15:54
          dzięki serdeczne, dziś przystępuje do dzieła!
          • Gość: g IP: 81.15.226.* 22.04.05, 20:30
            absoultnie zamknięte! pogotowane z 2 godziny i "odeczekane" zeby nie wybuchly :)

            wspanialy karmel wychodzi!
            • 23.04.05, 20:54
              dziewczyny zrobiłam tego bananowca ale jest taki bardzo miękki, co mogłam źle
              zrobić?

              Może za dużo 1 1/2 puszki karmelu na paczkę biszkoptów, dodałam 5 bananów i
              trzymam w lodówce ale ukroić to go nie mogę :( Czy te biszkopty muszą być mocno
              nasączone, bo ja tak zrobiłam dość mocno je nakropiłam, może przez to?
              Poradźcie proszę, dzięki bardzo.
              --
              Pozdrawiam Aga

              Moja Polcia
              • 23.04.05, 21:07
                ja zrobilam ale z ciasteczkami digestives, jeszcze nie kroiłam ale wydaje mi
                sie, ze masa karmelowo-ciasteczkowa będzie OK, jak rozsmarowywałam jeszcze
                leciuteńko ciepłą to byla dość mocna, no a jeszcze w lodowce stężeje
                • 24.04.05, 10:34
                  Ja też miałam masę mocną a potem w lodówce jakby popłyneła, kurcze już sama nie
                  wiem co jest nie tak?

                  --
                  Pozdrawiam Aga

                  Moja Polcia
                  • 24.04.05, 14:39
                    Ja zrobiłam i mnie zemdliło... Za słodkie to wszystko, za mdłe, mimo że
                    porządnie nasączałam biszkopty alkoholową kawą. Więcej nie zrobię.
                    A z otwarciem puszki kajmaku ugotowanego ze skondensowanego mleka nie trzeba
                    czekać kilka godzin, wystarczy włożyć ją potem do garnka z zimną wodą, wystygnie
                    szybko.
                    • 24.04.05, 14:44
                      puszke też studzilam w wodzie, kilka minut. A co do smaku to mój mąz jest
                      zachwycony dla niego nigdy nic nie jest za słodkie. Zrobilam mniejsza porcje w
                      małej tortownicy i połowy już nie ma.
                      • 24.04.05, 14:49
                        Przepis na bananowca zainspirował mnie do zrobienia przepysznego ciasta.
                        Upiekłam dwa kruche spody, przełożyłam je ubitą śmietaną 36% na to pokrojone w
                        plasterki banany, na wierzchnim spodzie znowu plastry bananów, na to karmel,
                        posypane orzechami... Palce lizać. Kto lubi naprawdę słodkie ciasta to polecam
                        --
                        Para słodkich urwisów
                        • Gość: britney IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 21:14
                          jeszcze nigdy nic nie upiekłam, ale kiedyś trzeba zacząć ...
                          • Gość: x IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 09:46
                            up
                            • 18.05.05, 10:24
                              Pytanie jak w temacie...
                              • Gość: kasia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.05, 11:24
    • 19.05.05, 09:56
      up
      • Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 17:01
        up - na jaką formę?
        • Gość: g IP: 81.15.226.* 26.05.05, 18:31
          powinna wyjsc z tego normalna, prostokątna blacha. zawsze robie w takiej.
          • Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:41
            dzięki!
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.