Dodaj do ulubionych

garnek do gotowania na parze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 13:13
czy warto kupić? i czy jest różnica realna w ugotowanych potrawach jeśli
użyję gara za 80 czy za 160 zl? pani w sklepie mówiła że tańszy jest ze
zwykłej stali nierdz a droższy z czegoś lepszego. ale czy to ma znaczenie? od
5 lat używam zwykłych garów z supermarketu [prezent slubny :) ] i nie mam
zastrzeżeń. jeśli kupić to jakiejś firmy konkretnej? jakie są ceny?
potrzebuję tylko do warzyw, mięso jemy rzadko.
Edytor zaawansowany
  • roseanne 23.04.05, 17:46
    mozesz zainwestowac z garken stalowy, mozesz w sama wkladke - sitko
    jarzyny gotowane na parze sa zdecydowanie smaczniejsze - pozostaje w nich wiecej
    naturanego smaku i koloru

    co do nazw producenta i cen nie pomoge, bo nie mieszkam w POlsce, ale do Ikei
    mozesz zajrzec :)
    mam kilka sprzetow kuchennych stamtad i garnki stalowe sobie chwale, z serii 365+
  • Gość: Adam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 00:39
    Różnicy w ugotowanych potrwach raczej nie ma. No chyba że jesteś uczulona na
    chrom lub nikiel, bo wtedy wszystkie garnki ze stali nierdzewnej odpadają.
    Różnica jest w jakości wykonania i trwałości, w grubości dna, mocowaniu uchwytów
    (tak, żeby się nie nagrzewały) itp.
    Możesz zamiast kupować garnek do gotowania na parze kupić sam parownik do
    postawienia na garnek. Zobacz tu:
    www.fide.pl/pl/szukaj/?q=parownik
    Fajny jest ten www.fide.pl/pl/bodum/parownik_3_czesciowy__0820/170/ bo
    jest bambusowy (i ma dwa poziomy na których można coś położyć).

    Sam mam szybkowar Fisslera
    (www.fide.pl/pl/fissler/vitavit_royal_sredni_szybkowar__11633/186/) i
    korzystam z dołączonego do niego parownika (taka władka z dziurkami, którą się
    stawia na trójnogu do środka szybkowara) - w ten sposób czasami gotuję na parze
    i jednocześnie pod ciśnieniem.
  • siostraheli 25.04.05, 10:37
    spokojnie mozesz kupic garnek z IKEA z wkladka z serii 365+, jest okej, uchwyty
    sie nie nagrzewaja. Chyba, ze koniecznie chcesz wydac jakas wieksza kwote.
  • sigrun 25.04.05, 11:13
    Ja od lat używam wkładki ze stali nierdzewnej. Osatnio nabyłam wkładkę
    Fackelmanna i jestem bardzo zadowolona. Ponadto można ją dostosować prawie do
    każdej średnicy garnka. Kosztuje niewiele, ok.25 zł.
    Smak potraw gotowanych na parze jest nie do porówniania - znacznie treściwszy.
    Np. fasolka szparagowa gotowana na parze wcale nie jest mdła, jak na przykład z
    wody.
    Osobiście uwielbiam takie danie na parze: biała kiełbasa + włoszczyzna (marchew,
    seler, por, pietruszka) + ew. ziemniaki. Wrzucam razem (w całości) jak leci i
    gotuję ok. 15 minut. Podaję z solą i oliwą extravergine lub masłem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka