• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Z której strony kelner podaje kawe ??? Dodaj do ulubionych

  • 25.04.05, 00:19
    Pytanie moze niezbyt tematycznie zwiazane ale mnie to zastanawia i nie
    potrafie sobie przypomniec z ktorej strony klienta kelner podaje posilki :)
    Edytor zaawansowany
    • 25.04.05, 00:25
      Podawanie do stołu

      Podawanie do stołu jest ważną czynnością i rzutuje na przebieg przyjęcia. Odbywa
      się ono wedle powszechnie przyjętych zasad:


      - kolejność podawania uwzględnia pierwszeństwo gości przy stole. Najpierw
      zostają obsłużeni goście starsi, a następnie młodsi; na końcu zaś gospodarze;
      - podaje się (z bardzo małymi wyjątkami) z półmiska. Zapewnia to uwzględnienie
      indywidualnych gustów gości, umożliwiając im wolny wybór;
      - niczego nie podaje się bezpośrednio z ręki kelnera do ręki gościa. Kelner
      wykorzystuje w swej pracy tacę, talerzyk, serwetkę;
      - podawanie do stołu powinno być szybkie, ciche i nie rzucające się w oczy.
      Wszystkie dania, z wyjątkiem dań podzielonych na porcje i zupy, podaje się z
      lewej strony gościa. Wiąże się to z tym, że przeważająca większość ludzi ma
      sprawniejszą prawą rękę i przy serwowaniu dań z lewej strony można łatwiej nią
      manipulować.
      Z prawej strony gościa podaje się dania podzielone na porcje, zupę oraz nalewa
      wodę, wino, wódkę, kawę, herbatę - jednym słowem wszystkie napoje. Talerze po
      zjedzonym daniu zabiera się z prawej strony gościa, natomiast czyste stawia się
      z lewej.
      Kolejność podawania uwarunkowana jest zasadą pierwszeństwa. Kelnerzy
      rozpoczynają od kobiet siedzących po prawej lub lewej stronie gospodarza. W
      dalszej kolejności podają innym uczestnikom przyjęcia a na końcu gospodyni.
      Następnie podają gościowi honorowemu, pozostałym uczestnikom i na końcu
      gospodarzowi. W ten sposób zasada pierwszeństwa, którą kierujemy się rozsadzając
      gości przy stole, będzie zachowana również w czasie podawania do stołu.

      za: www.kf.3i.pl/www/kf/index.php?mode=dzial&id_dzial=19&id_poddzial=74
      --
      ♥ Lisbon ♥ Story ♥
      • 25.04.05, 00:52
        Z lewej.

        Na formalnym przyjeciu:

        1. Talerze: zostaja przed biesiadnikami tak dlugo az nie zostana zastepione
        nastepnymi (regula: nigdy nie ma byc bez talerza).

        2. Obsluga: z lewej strony, wszystko.

        3. Zanim poda sie desery, wszystkie nakrycia, talerze, miski sa sciagniete ze
        stolu. Jedyny wyjatek - kielichy. We Francji nawet na formalnym przyjeciu nie
        uzywa sie talerzykow na chleb, obowiazkowy przy kazdym posilku - chleb kladzie
        sie na obrus. To takze znaczy ze jest pelno okruszek na obrusie zanim zostanie
        zaserwowany deser, i te okruszki trzeba pozbierac przed podaniem deseru.

        4. Plan stolu na formalnym przyjeciu: pan i pani domu sa na przeciwko, jesli
        stol jest podluzny, to siedza na koncach stolu. Najwazniejszy gosc jest na
        prawo od pani domu, najwazniejsza gosciowa jest na prawo od pana domu. Pary
        (malzenstwa) sa rozdzielone, i ma byc przeplatanka pan-pani (jak sie da).
        Zaczyna sie podawac od najwazniejszej gosciowej, a potem kazdy po kolei, z
        lewej strony, dookola stolu.
        • Gość: ela.tu-i-tam IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 25.04.05, 01:25
          Meczyla mnie ta kawa. Z prawej.
          Dania z lewej, kawa z prawej.
    • 25.04.05, 00:36
      chciałam napisać , że z prawej ale Lunatca dała już , całą obszerną
      instrukcję
      • 25.04.05, 01:00
        kawę z prawej ,
        to miałam na myśli ,
        chcialam tak przy okazji zapytać , czy zaoobserwowalaś wzmożone
        zainteresowanie " Kuchnią Polską " de Agostino ?
        Początkowo byłam lekko sceptyczna , ale jednak uczepiłam się i kupuję
        regularnie , no bo ja tak mam , zbieram , zbieram aż mnie nie znudzi .
        • 25.04.05, 21:51
          No właśnie... ja się wtedy źle nastawiłam, a potem było już za późno, żeby
          zacząć zbierać... Jak wyszparasz jakiś ciekawy przepis to daj znać.
          --
          ♥ Lisbon ♥ Story ♥
          • 26.04.05, 01:13
            Jutro wpiszę w osobnym wątku kilka przepisów , takich aktualnych , wiosennych ,
            razem będziemy na FK próbować , oceniać i jak to bywa krytykować .
    • 25.04.05, 21:35
      bt
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.