Dodaj do ulubionych

masa kokosowa

26.04.05, 10:13
Jakiś czas temu pojawiła się w sklepach masa kokosowa w puszce i teraz mam
pytanie;czy ktoś zWas używał takiej masy do przekładania ciasta?Czy należy ją
utrzeć np.z masłem czy wystarczy przełożyć nią samą?Za wszystkie informacje
będę bardzo wdzięczna.
Edytor zaawansowany
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 26.04.05, 10:14
    hehe..moja stoi w szafce od ponad roku (musze datę przydatnosci do spozycia
    sprawdzic)..bo nie mam pojęcia co z nia zrobic
    zatem podpinam sie pod TWój watek
    m.
  • 26.04.05, 10:32
    ta masa (bakalland mam na mysli)to 3/4 gestego lukru i 1/4 zmielonych wiórów
    kokosowych-niedobra jest:(
    --
    Kabhi Khushi Kabhie Gham...
  • 26.04.05, 10:39
    moja nie jest bakallandu..
    --
    Tylko krowa nie zmienia zdania :))
  • 26.04.05, 14:26
    Dzięki za informacje,chyba jednak nie będe używała tej masy a chciałam nią
    przełożyć tort na córki komunię ale nie będę ryzykować.A może macie przepis na
    jakiś pyszny[wypróbowany]tort?Z góry dzięki za przepisy i pozdrawiam.
  • 26.04.05, 17:56
    TORT ORZECHOWY
    Autor: daaisy1

    Witam Was wszystkich bardzo serdecznie, jestem tutaj pierwszy raz, ale już
    wiem, że nie ostatni, pewnie będę tutaj często zaglądać:)
    na dobry początek przedstawiam przepis na pyszny (wg mnie) tort orzechowy:)
    dostałam go kiedyś od znajomej znajomej..i mam nadzieję..że nic się nie
    stanie jak podzielę się tym przepisem z Wami:)

    „TORT ORZECHOWY”

    CIASTO:
     300g zmielonych orzechów włoskich
     10 jaj
     10 łyżek cukru
     3 łyżki mąki
     1 łyżeczka proszku do pieczenia
     ½ szklanki tartej bułki

    Ubić białka, dodać cukier (na sztywno). Następnie łyżką dodawać żółtka.
    Dokładnie wymieszać łyżką. Do zmielonych orzechów dodać łyżeczkę proszku do
    pieczenia, 3 łyżki mąki, ½ szkl tartej bułki. Po łyżce dodawać orzechy do
    piany z białek. Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką. Włożyć do
    nagrzanego piekarnika i piec 40 min w 180°C.

    MASA:
     400g zmielonych orzechów włoskich
     400ml mleka
     300g cukru
     2 kostki masła
     50ml spirytusu

    Mleko zagotować z cukrem. Gotować aż zgęstnieje (straci połowę objętości) ok.
    5-10 min. Do mleka dodawać orzechy, mieszając przez 5 minut aby się nie
    przypaliły. Ostudzić. Utrzeć masło (samo na pianę). Dodać masę orzechową,
    spirytus.

    Przełożyć tort.

    wszystkim smakuje
  • 26.04.05, 18:26
    Dzięki za przepis,na pewno go wypróbuję bo brzmi pysznie...A może masz jeszcze
    jakieś inne dobre przepisy na ciasta lub torty?
  • 26.04.05, 18:26
    Użyłam tej masy do strucli drożdżowej. Dzieci zjadły i chwaliły :-)

    --
    A to feler - westchnął seler...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.