masa kokosowa Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Jakiś czas temu pojawiła się w sklepach masa kokosowa w puszce i teraz mam
    pytanie;czy ktoś zWas używał takiej masy do przekładania ciasta?Czy należy ją
    utrzeć np.z masłem czy wystarczy przełożyć nią samą?Za wszystkie informacje
    będę bardzo wdzięczna.
    • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 26.04.05, 10:14
      hehe..moja stoi w szafce od ponad roku (musze datę przydatnosci do spozycia
      sprawdzic)..bo nie mam pojęcia co z nia zrobic
      zatem podpinam sie pod TWój watek
      m.
    • ta masa (bakalland mam na mysli)to 3/4 gestego lukru i 1/4 zmielonych wiórów
      kokosowych-niedobra jest:(
      --
      Kabhi Khushi Kabhie Gham...
      • moja nie jest bakallandu..
        --
        Tylko krowa nie zmienia zdania :))
        • Dzięki za informacje,chyba jednak nie będe używała tej masy a chciałam nią
          przełożyć tort na córki komunię ale nie będę ryzykować.A może macie przepis na
          jakiś pyszny[wypróbowany]tort?Z góry dzięki za przepisy i pozdrawiam.
          • TORT ORZECHOWY
            Autor: daaisy1

            Witam Was wszystkich bardzo serdecznie, jestem tutaj pierwszy raz, ale już
            wiem, że nie ostatni, pewnie będę tutaj często zaglądać:)
            na dobry początek przedstawiam przepis na pyszny (wg mnie) tort orzechowy:)
            dostałam go kiedyś od znajomej znajomej..i mam nadzieję..że nic się nie
            stanie jak podzielę się tym przepisem z Wami:)

            „TORT ORZECHOWY”

            CIASTO:
             300g zmielonych orzechów włoskich
             10 jaj
             10 łyżek cukru
             3 łyżki mąki
             1 łyżeczka proszku do pieczenia
             ½ szklanki tartej bułki

            Ubić białka, dodać cukier (na sztywno). Następnie łyżką dodawać żółtka.
            Dokładnie wymieszać łyżką. Do zmielonych orzechów dodać łyżeczkę proszku do
            pieczenia, 3 łyżki mąki, ½ szkl tartej bułki. Po łyżce dodawać orzechy do
            piany z białek. Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką. Włożyć do
            nagrzanego piekarnika i piec 40 min w 180°C.

            MASA:
             400g zmielonych orzechów włoskich
             400ml mleka
             300g cukru
             2 kostki masła
             50ml spirytusu

            Mleko zagotować z cukrem. Gotować aż zgęstnieje (straci połowę objętości) ok.
            5-10 min. Do mleka dodawać orzechy, mieszając przez 5 minut aby się nie
            przypaliły. Ostudzić. Utrzeć masło (samo na pianę). Dodać masę orzechową,
            spirytus.

            Przełożyć tort.

            wszystkim smakuje
    • jak chcesz to link do przepisu

      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17952594
    • Użyłam tej masy do strucli drożdżowej. Dzieci zjadły i chwaliły :-)

      --
      A to feler - westchnął seler...

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.