Świeża szałwia - do czego? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Zaczyna mi więdnąć w doniczce, podrzućcie jakiś pomysł.
    A może można ją zamrozić?
    • 1. Cielęcina standard (albo saltimbocca albo choc na kotleciki smazone albo
      choc do podmarynowania smakiem).
      2. Robilem z poledwiczkami kiedyś, tez działa choc one mniej delikatne.
      3. Tak jak bazylie mozesz zamrozic śmialo, kazdy listem przekladany folia alu
      (taka harmonijaka sie robi) i do zamrazarki.
    • lubie jako dodatek marunaty do kurczaka z rusztu



      ale mi ise okreslenie rusz zamiast grill podoba :)
      • kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,27887041,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
        mozna i tak:
        Na każdy, lekko rozbity posolony popieprzony sznycel kładziemy plaster szynki
        weedzonej (z braku parmeńskiej kazdej innej) i listek, dwa świeżej szałwii.
        Składamy na pół, spinamy i obsmażamy na olliwie. Dodajemy pokrojone w krążki 2
        średnie cebule i w plasterki 2 marchewki (nie dodaje:-)), podlewamy winem i
        dusimy z pół godziny.
        • Raczej bez marchewki, a obsmażamy koniecznie na maśle. Podlewamy winem białym,
          wytrawnym. Sznycel powinien być bardzo cienki, a ruloniki nieduże.

          --
          Strach jest, ale zasadniczo staram się mieć kwit.
        • Gość: Agata IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 27.04.05, 18:06
          I szybsza wersja.
          Na maselku obsmazyc delikatnie listki szalwii (ok. 1 min. uawzac by nie
          przypalic), wyjmujemy listki i na tym samym maselku obsmazamy cieniutkie
          plasterki synki, najlepiej parmenskalub podobna wedzona, (ok 2 min.). dalej na
          tym samym maselku smazymy sznycelki ( 2-3 min z kazdej strony). przyprawiamy
          niewielka iloscia soli i pieprzu(szynka parmenska jest slona wiec miesla nie
          trzeba mocno solic).
          Podawac sznycelek z szykeczka na wiezchu i wczesniej obsmazonymi listkami
          szalwii. Do pozastalego ze smazenia masla dodac wino (ok.4 lyzki najlepiej
          Marszala, lub inne biale wytrawne) zmieszane z 1 lyzka wody. Zamieszac, polac
          sosikiem miesko, podawac z podpieczana bagietka.
    • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 27.04.05, 17:26
      do sosu do gnocchi.. ravioli itp
      a własciwie nie tyle sosu co masła z oliwą i szałwią :)
    • Choćby kopytka ugotować, podać z roztopionym masłem i szałwią.

      A w wersji de luxe zrobić saltimbocca.

      Jeśli lubisz wątróbkę, usmaż ją z czosnkiem i z szałwią.

      --
      Strach jest, ale zasadniczo staram się mieć kwit.
    • Placki szałwiowe (Schiacciatine alla salvia)
      Autor (źródełko): linn_linn z forum kuchnia (inspiracja
      Data: 29-05-2004
      Kategoria: Bez mięsa.
      Składniki:
      30 dag mąki
      3 łyżki oliwy z oliwek
      sól
      ciepła woda
      7 g drożdży -- suche
      20 listków szałwia
      rozmaryn -- odrobina
      2 ząbki czosnku
      sól -- gruba (najlepiej morska(

      1. Posiekać szałwię, rozmaryn i ząbki czosnku.
      2. W misce wymieszać mąkę, oliwę, sól, ciepłą wodę i drożdze dodając posiekane zioła
      3. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części i zostawić do wyrośnięcia.
      4. Rozwałkować na grubość 5 mm, posmarować oliwą i posypać sola
      5. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku / 250° / przez okolo 10 minut

      --
      "Nie zostałem stworzony do tego, by stać się jednym z tych facetów w garniturach z szarej flaneli, nieustannie współzawodniczących o lepszą kabinę na Titanicu."
    • z mojej bazy. Co Pani sobie zyczy:
      Kolanka z wątróbką i pomidorami (autorski)
      Makaron z szynką i ricottą
      Prowansalska zupa czosnkowa
      Pstrąg w bekonie z szałwią
      Serowa kula z szałwią
      Toskańska zupa fasolowa z szałwią
      Udziec z indyka z marsalą
      Wątróbki kurczaka w marsali



      --
      "Nie zostałem stworzony do tego, by stać się jednym z tych facetów w garniturach z szarej flaneli, nieustannie współzawodniczących o lepszą kabinę na Titanicu."
      • uprzejmie te serowa kule, bo mnie zaintrygowalo.
        • Serowa kula z szałwią
          Data: 21-05-2004
          Kategoria: Bez mięsa.
          Składniki:
          2 ząbki czosnku
          1/4 szklanki wody
          1/2 kg gorgonzola -- lub inny niebieski ser
          1/2 kg ricotta
          sól
          4 liście szałwia
          1 szklanka orzechy laskowe -- posiekanych

          1. Zagotować czosnek w wodzie, do momentu aż znacząco się wygotuje. Powinny zostać ok. 2 łyżki wody.
          2. Wymieszać razem ser, dodać wywar czosnkowy i jeśli to konieczne posolić.
          3. Na grubej gazie rozłożyć liście szałwii i posypać orzechami. Na wierzchu wyłożyć pomieszane sery. Zawinąć gazę i uformować kulę, ściskając.
          4. Pozostawić sery na noc w lodówce, nad naczyniem.
          5. Odwinąc i podawać

          Lojalnie uprzedzam, ze czeka w kolejce. Nie robione
          --
          "Nie polecam pieczenia chleba, może się to przerodzić w niebezpieczną pasję."
    • Gość: Agata IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 27.04.05, 18:14
      I jeszcze cos bardzo prostego. To sosik do pierozkow lub tortelinii.
      Do rondelka na maselko wrzucamy posiekane listki szalwii, chwile dusimy-smazymy
      (1/2 min. ), nastepnie dodajemy wysokoprocentowa smietane (ja dodaje kwasna,
      gesta). Jesli bedze sos za gesty dodaje troszke mleka, sole dla smaku, dorzucam
      jeszcze nastepna porcje swiezej, siekanej szalwii, jeszcze kilka sekund i mam
      swietny sosik do polania.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.