Dodaj do ulubionych

Świeża szałwia - do czego?

27.04.05, 16:44
Zaczyna mi więdnąć w doniczce, podrzućcie jakiś pomysł.
A może można ją zamrozić?
Edytor zaawansowany
  • 27.04.05, 16:46
    1. Cielęcina standard (albo saltimbocca albo choc na kotleciki smazone albo
    choc do podmarynowania smakiem).
    2. Robilem z poledwiczkami kiedyś, tez działa choc one mniej delikatne.
    3. Tak jak bazylie mozesz zamrozic śmialo, kazdy listem przekladany folia alu
    (taka harmonijaka sie robi) i do zamrazarki.
  • 27.04.05, 16:50
    Dzięki. A jak konkretnie zrobić tę cielęcinkę?
  • 27.04.05, 16:57
    lubie jako dodatek marunaty do kurczaka z rusztu



    ale mi ise okreslenie rusz zamiast grill podoba :)
  • 27.04.05, 17:05
    kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,27887041,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
    mozna i tak:
    Na każdy, lekko rozbity posolony popieprzony sznycel kładziemy plaster szynki
    weedzonej (z braku parmeńskiej kazdej innej) i listek, dwa świeżej szałwii.
    Składamy na pół, spinamy i obsmażamy na olliwie. Dodajemy pokrojone w krążki 2
    średnie cebule i w plasterki 2 marchewki (nie dodaje:-)), podlewamy winem i
    dusimy z pół godziny.
  • 27.04.05, 17:46
    Raczej bez marchewki, a obsmażamy koniecznie na maśle. Podlewamy winem białym,
    wytrawnym. Sznycel powinien być bardzo cienki, a ruloniki nieduże.

    --
    Strach jest, ale zasadniczo staram się mieć kwit.
  • Gość: Agata IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 27.04.05, 18:06
    I szybsza wersja.
    Na maselku obsmazyc delikatnie listki szalwii (ok. 1 min. uawzac by nie
    przypalic), wyjmujemy listki i na tym samym maselku obsmazamy cieniutkie
    plasterki synki, najlepiej parmenskalub podobna wedzona, (ok 2 min.). dalej na
    tym samym maselku smazymy sznycelki ( 2-3 min z kazdej strony). przyprawiamy
    niewielka iloscia soli i pieprzu(szynka parmenska jest slona wiec miesla nie
    trzeba mocno solic).
    Podawac sznycelek z szykeczka na wiezchu i wczesniej obsmazonymi listkami
    szalwii. Do pozastalego ze smazenia masla dodac wino (ok.4 lyzki najlepiej
    Marszala, lub inne biale wytrawne) zmieszane z 1 lyzka wody. Zamieszac, polac
    sosikiem miesko, podawac z podpieczana bagietka.
  • Gość: marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 27.04.05, 17:26
    do sosu do gnocchi.. ravioli itp
    a własciwie nie tyle sosu co masła z oliwą i szałwią :)
  • 27.04.05, 17:40
    A jaką herbatkę z tego to można?

  • 27.04.05, 17:56
    mozna - najlepiej na stany zapalne jamu ustnej
  • 27.04.05, 17:43
    Choćby kopytka ugotować, podać z roztopionym masłem i szałwią.

    A w wersji de luxe zrobić saltimbocca.

    Jeśli lubisz wątróbkę, usmaż ją z czosnkiem i z szałwią.

    --
    Strach jest, ale zasadniczo staram się mieć kwit.
  • 27.04.05, 17:52
    Placki szałwiowe (Schiacciatine alla salvia)
    Autor (źródełko): linn_linn z forum kuchnia (inspiracja
    Data: 29-05-2004
    Kategoria: Bez mięsa.
    Składniki:
    30 dag mąki
    3 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    ciepła woda
    7 g drożdży -- suche
    20 listków szałwia
    rozmaryn -- odrobina
    2 ząbki czosnku
    sól -- gruba (najlepiej morska(

    1. Posiekać szałwię, rozmaryn i ząbki czosnku.
    2. W misce wymieszać mąkę, oliwę, sól, ciepłą wodę i drożdze dodając posiekane zioła
    3. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części i zostawić do wyrośnięcia.
    4. Rozwałkować na grubość 5 mm, posmarować oliwą i posypać sola
    5. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku / 250° / przez okolo 10 minut

    --
    "Nie zostałem stworzony do tego, by stać się jednym z tych facetów w garniturach z szarej flaneli, nieustannie współzawodniczących o lepszą kabinę na Titanicu."
  • 27.04.05, 17:54
    z mojej bazy. Co Pani sobie zyczy:
    Kolanka z wątróbką i pomidorami (autorski)
    Makaron z szynką i ricottą
    Prowansalska zupa czosnkowa
    Pstrąg w bekonie z szałwią
    Serowa kula z szałwią
    Toskańska zupa fasolowa z szałwią
    Udziec z indyka z marsalą
    Wątróbki kurczaka w marsali



    --
    "Nie zostałem stworzony do tego, by stać się jednym z tych facetów w garniturach z szarej flaneli, nieustannie współzawodniczących o lepszą kabinę na Titanicu."
  • 27.04.05, 19:19
    uprzejmie te serowa kule, bo mnie zaintrygowalo.
  • 05.05.05, 20:22
    Serowa kula z szałwią
    Data: 21-05-2004
    Kategoria: Bez mięsa.
    Składniki:
    2 ząbki czosnku
    1/4 szklanki wody
    1/2 kg gorgonzola -- lub inny niebieski ser
    1/2 kg ricotta
    sól
    4 liście szałwia
    1 szklanka orzechy laskowe -- posiekanych

    1. Zagotować czosnek w wodzie, do momentu aż znacząco się wygotuje. Powinny zostać ok. 2 łyżki wody.
    2. Wymieszać razem ser, dodać wywar czosnkowy i jeśli to konieczne posolić.
    3. Na grubej gazie rozłożyć liście szałwii i posypać orzechami. Na wierzchu wyłożyć pomieszane sery. Zawinąć gazę i uformować kulę, ściskając.
    4. Pozostawić sery na noc w lodówce, nad naczyniem.
    5. Odwinąc i podawać

    Lojalnie uprzedzam, ze czeka w kolejce. Nie robione
    --
    "Nie polecam pieczenia chleba, może się to przerodzić w niebezpieczną pasję."
  • Gość: Agata IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 27.04.05, 18:14
    I jeszcze cos bardzo prostego. To sosik do pierozkow lub tortelinii.
    Do rondelka na maselko wrzucamy posiekane listki szalwii, chwile dusimy-smazymy
    (1/2 min. ), nastepnie dodajemy wysokoprocentowa smietane (ja dodaje kwasna,
    gesta). Jesli bedze sos za gesty dodaje troszke mleka, sole dla smaku, dorzucam
    jeszcze nastepna porcje swiezej, siekanej szalwii, jeszcze kilka sekund i mam
    swietny sosik do polania.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.