• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

jak długo gotować ozorki?

  • 28.04.05, 14:37
    jak długo gotować ozorki wieprzowe?
    --
    Tygodnik Ilustrowany
    Edytor zaawansowany
    • 28.04.05, 21:54
      margala napisał:

      > jak długo gotować ozorki wieprzowe?

      Wieprzowych nigdy nie gotowalam, natomiast cielece albo krowie to dosc dlugo,
      conajmniej godzine w szybkowarze.
      Nauczyla mnie moja kolezanka Veronique, ale to chyba straszny klasyk.
      Umyty caly ozor wkladam do wody do szybkowara (tzw. cocotte minute), dodaje
      jedna obrana cebule w ktora wcisnelam 4 gozdziki, pol szklanki octu winnego, i
      na ogien.

      Po dobrej godzienie gasze, wkladam szybkowar nie otwarty do zlewu, polewam
      garnek zimna woda (cisnienie pary opadnie), otwieram. Obieram ozorek.
      Podaje z sosem pomidorowym z kaparami, plus ziemniaczki na parze. Pycha ze az.
    • Gość: Babet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 09:14
      Gotowałam tylko wołowe i tym mogę się podzielić.
      Wyszorowane pod bieżącą wodą ozory wkładam do zimnej wody i zagotowuję.
      Wyłączam gaz,wodę wylewam, ozory zalewam nową wodą, dodaję warzywa, przyprawy.
      Gotuję od 1 do 2 godzin. Kiedy ozory przestygną ściągam skórkę i wtedy albo w
      galaretę albo w sosie. Są pyszne.
    • Gość: Kasia IP: *.bu.uni.torun.pl 29.04.05, 14:11
      Gotuje się długo, ważne, żeby odlać na początku wodę. A najpyszniejsze to i tak
      są takie, jakie znam z kuchni mojej babci. Na zimno z majonezem , posypane
      namoczonymi rodzynkami.Polecam.
      • Gość: fly IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 29.04.05, 14:37
        najsmaczniejsze są wołowe w sosie chrzanowym z ziemniakami i koperkiem -
        mniam! :)
        • Gość: Hanna IP: 66.231.167.* 29.04.05, 21:34
          Jeszcze pamietam z mojego wesela. Wspaniale -podane z majonezem i swiezym
          ogorkiem-w kwietniu.Przygotowal je byly kucharz z Batorego.Nigdy lepszych nie
          jadlam. Dawne czasy ,ale przypomnialyscie mi tym ozorem.
    • Gość: izzi IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 06.05.05, 17:19
      No, mam fazę na ozorki ostatnio...Wieprzowe gotuję ok.2 godzin (ale po 1i1/2
      spróbuj, czy już Ci pasuje, ja lubię b. miekkie), potem po jednym wkładam do
      zimnej wody i zdejmuję skórę, kroję skośnie ok.1 cm szer.Zanim skończę,
      podjadam niesamowicie, rozgrzeszając się, że nierówny plasterek mi
      wyszedł...Ostatnio zrobiłam w sosie beszamelowym, przedostatnio w szarym.
      A wołowego nie widziałam już długo...Pycha!
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.