Dodaj do ulubionych

FRUŻELINA.....

IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 04.05.05, 21:31
czy jest może jakiś przepis na frużeline(owoce w żelu)?? czy można w domu
zrobić czy tylko gotowe w sklepie kupić??? z góry dzikeuje za odpowiedź
Edytor zaawansowany
  • marghe_72 04.05.05, 21:33
    owoce (np mrozone wisnie), cukier i mąka ziemniaczana

    owoce wrzucić do garnka, podlać minimalną iloscią wody, posłodzić wedle
    uznania.Zagotować. NIech zabulgocze
    w szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z zimną wodą.
    wlac do garnka, zagotowac
    gotowe

    --
    Tylko krowa nie zmienia zdania :))
  • Gość: aaaaaaaaa IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 05.05.05, 14:14
    a czy mógłbyś(aś)podać proporcje, bo zrobiłam ale wyszło takie bardzo kiślowate
  • marghe_72 05.05.05, 14:16
    niestety nie podam, bo ja robie na oko :(
    mąki ziemniacznej nie powinno byc za duzo..
    --
    Tylko krowa nie zmienia zdania :))
  • Gość: limba IP: *.mos.gov.pl 05.05.05, 14:56
    Kupiłam tę FRUŻELINĘ, ale jeszcze nie zużyłam - więc nie wiem jaka może być
    konsystencja.
    Jednak wydaje mi się, że sama mąka ziemniaczana to rzeczywiście zwykły kisiel
    wychodzi.

    A ja robię coś takiego z wiśni do tortu a`la Schwarzwald - właśnie przepis na
    nadzienie w nim zmodyfikowałam. Używam tego nadzienia także do innych ciast,
    np. na wierzch sernika.
    Już kiedyś go podawałam, ale chętnie powtórzę – może to Ci się przyda.
    A oto przepis :

    Nadzienie wiśniowe
    - 1/2 kg wiśni bez pestek
    - 1 szkl. cukru
    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżki wody
    - 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w odrobinie wody
    - 60 ml wiśniówki - do masy wiśniowej > nie jest to konieczne.
    ------------------------------------------
    1/2 kg wiśni bez pestek – zimą opakowanie 500 lub 450 g mrożonych wiśni [teraz
    w sprzedaży są już wypestkowane, więc nie wymagają żadnej żmudnej obróbki] + 1
    szkl. cukru.
    Rozgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści – ale nie gotować, bo straci
    zapach i smak. Wiśnie puszczą dużo soku i tak ma być.
    Następnie: 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozrobionej w 3 łyżkach wody oraz
    żelatynę, namoczoną wcześniej w odrobinie wody, aby się szybciej rozpuściła w
    masie wiśniowej > wlać do wiśni, wymieszać i podgrzewać, aż masa zgęstnieje.
    Masa ta jest wspaniała, ponieważ ma aromat świeżych wiśni oraz wyjątkową
    konsystencję - coś pośredniego między galaretką a kisielem, a więc nie tak
    sztywna jak galaretka, a jednocześnie jest ona klarowna i nie rozpływa się po
    dłuższym czasie tak jak kisiel.
    Można też "zaostrzyć" smak wiśni dodając kieliszek wiśniówki lub innego
    alkoholu, ale to nie jest konieczne.
    ------------------------------------------------------------------
    A może zastosować coś takiego jak "Gustin – fix" Oetkera – od jakiegoś czasu
    jest w sprzedaży, ale też jeszcze nie wypróbowałam tego produktu.
    Tu jest opis tego produktu i przepisy:
    www.oetker.pl/862bc8ea0565030a373acc3e89d0abcb/pid/16ec57a0e416f3fdadd08ef628171819

    Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.