Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Wszystko mam-ziemniaki, frytkownice, olej i tylko frytki wychodzą jakieś
    takie gumowate, nie chrupiące. Macie jakiś sposób? Żeby były porządnie
    wysmażone a nie uduszone? Będe wdzięczna za dobre rady :)
    • We frytkownicy to jedynie z otwartą pokrywą (a wtedy sens frytkownicy ginie
      ;-)), a w ogóle powinno się pokrojone ziemniaki wypłukać w zimnej wodzie i
      zblanszować, po obsuszeniu dopiero smażyć na złoto i mają obowiązek być
      chrupiące i mniej tłuste :-).
    • Gość: figa9 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 16:47
      Mnie sie wydaje, że albo za zimny olej, albo za długo w tej kapieli olejowej
      trzymane. No jeszcze może ziemniaki miałaś takie, które do frytek się nie
      nadawały. Nie mam więcej pomysłów. Wydaje mi sie jednak, ze najważniejsze to
      bardzo goracy olej i nie za długie smazenie. Tylko, że przecież we frytownicy
      powinno wszystko samograć... ja sto lat temu robiłam w zwykłym garnku i były
      OK, teraz piekę w piekarniku niestety półprodukt - mrożone frytki ze sklepu. :-(
    • Gość: nesca IP: *.dsl.pipex.com 09.05.05, 16:55
      frytki powinno sie smazyc w dwoch etapach. kiedy dobrze zademonstrowal to Maciej
      Kuron. no i olej powinien byc odpowiedni - najlepiej kokosowy lub arachidowy.
    • Gość: antycyponek IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 10.05.05, 10:53
      Nie wrzucaj za dużo frytek naraz, bo wtedy obniża się temperatura oleju i
      wychodzą właśnie gumowate, uduszone frytki. Albo, jak ktos słusznie zauważył,
      można każdą porcję na 2 razy smażyć, tylko wtedy 'wciągają' więcej tluszczu.
    • Gość: ankaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:27
      ogladalam kiedys program naukowe wyjasnienie tego jak sie powinno frytki
      smazyc :)
      wiec smazenie jest 2 etapowe
      1 etap to 160 stopni na 4 minutek
      2 etap to 190 stopni 3 minutki
      frytki nalezy po usmazeniu lub przed posolic wtedy beda chrupiace :)
    • Gość: mija IP: *.76.classcom.pl 10.05.05, 12:58
      Maklowicz kiedys mowil, ze beda chrupiace jak do wody, w ktorej plywaja juz
      pokrojone ziemniaki dodasz cukru - zawsze tak robie i sa chrupiace (z frytkownicy)
    • Gość: gość IP: *.cu.com.pl / 193.24.24.* 12.05.05, 10:15
      Dla czterech średnio głodnych osób przygotuj około kilograma dużych ziemniaków,
      0,5 litra oleju do smażenia, łyżeczkę cukru i sól.
      Ziemniaki obierz, opłucz dokładnie w wodzie i pokrój na frytki o boku 1 cm.
      Frytki wrzuć do garnka, zalej zimną wodą, dodaj cukier i pozostaw na 20 minut.
      Następnie dokładnie przelej zimną wodą kilka razy, by wypłukać skrobię. Zalej
      wrzątkiem, postaw na ogniu i od momentu zagotowania gotuj przez 4-5 minut. W
      środku powinny zostać zupełnie surowe, tylko ich wierzchnia cześć ma stracić
      stan surowości.
      Frytki odcedź na durszlaku i pozwól im zupełnie wyschnąć (2-3 minuty).
      Olej rozgrzej w frytkownicy (lub na wysokiej patelni) do temperatury 180 stopni
      (na patelni olej osiąga taką temperaturę, jeśli wrzucona pojedyncza frytka od
      razu pokryje się warstwą bąbelków i zacznie się smażyć). Do rozgrzanego oleju
      wrzucaj porcjami frytki, tak, by wszystkie były zanurzone w oleju (jeśli będzie
      ich za dużo, nie usmażą się równomiernie).
      Frytki należy od razu po wrzuceniu zamieszać delikatnie, by się nie posklejały
      i zaczęły smażyć ze wszystkich stron.
      Smaż frytki do lekkiego zrumienienia. Wyłóż je na talerz pokryty papierowym
      ręcznikiem.
      Z następną porcją postępuj identycznie.
      Kiedy wszystkie będą usmażone, zwiększ temperaturę oleju do 200 stopni i
      ponownie włóż do niego frytki. Zamieszaj i smaż nie dłużej niż 2 minut, czasem
      nawet krócej - aż pięknie się zrumienią i staną się chrupiące. Proces przebiega
      szybko, więc uważaj, by ich nie przypalić.
      Gotowe frytki wyłóż na ręcznik papierowy, by odciekła nadmiar tłuszczu.
      Ja je pałaszuję posypane całymi ziarnami kminku - i daję ich całkiem dużo.
      Oczywiście doprawiam je też solą.
      Moim zdaniem najlepiej smakują popijane zimnym mlekiem.
      Pyszne też są z majonezem lub keczupem.

      Pozdrawiam
    • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 18.05.05, 10:43
      Demonstracja w TV - chrupiace frytki
      frytki musza byc rowne
      oplukac w zimnej wodzie i osuszyc
      170°C frytkownica - wrzucic i smazyc ok 6 minut
      Wyjac na 1/2 godz
      Drugi raz smazyc w temp 190°C ok 4 min
    • ja robię w woku kiedy olej rzepakowy już dymi... max temp. bliska 200 stopni
      robią moment i zawsze są chrupiące.. z tymże muszą być stosunkowo cienkie
    • Gość: fr3akman IP: *.ip90.fastwebnet.it 28.11.13, 18:50
      gdy już przygotowałeś ziemniaki potnij je i wsadz do zimnej wody i dodaj odrobine cukru smaż na dobrze rozgrzanym oleju (175-190)pamietając żęby nie dawać ich zbyt dużo (ogólna zasada to 1 na10)
      czyli 1frytka na 10 części oleju jak dasz za dużo to właśnie wyjdą jak guma.
      Nigdy pod przykrywką bo znowu będzie guma , o ile nie używasz typu ziemniaków specjalnych do frytek to wybieraj te żółte i średnio twarde i naucz się reguły wyciąg wcześniej miękkie niż póżniej suche i puste w środku

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.