• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? Dodaj do ulubionych

  • 09.05.05, 16:33
    Wszystko mam-ziemniaki, frytkownice, olej i tylko frytki wychodzą jakieś
    takie gumowate, nie chrupiące. Macie jakiś sposób? Żeby były porządnie
    wysmażone a nie uduszone? Będe wdzięczna za dobre rady :)
    Edytor zaawansowany
    • 09.05.05, 16:45
      We frytkownicy to jedynie z otwartą pokrywą (a wtedy sens frytkownicy ginie
      ;-)), a w ogóle powinno się pokrojone ziemniaki wypłukać w zimnej wodzie i
      zblanszować, po obsuszeniu dopiero smażyć na złoto i mają obowiązek być
      chrupiące i mniej tłuste :-).
    • Gość: figa9 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 16:47
      Mnie sie wydaje, że albo za zimny olej, albo za długo w tej kapieli olejowej
      trzymane. No jeszcze może ziemniaki miałaś takie, które do frytek się nie
      nadawały. Nie mam więcej pomysłów. Wydaje mi sie jednak, ze najważniejsze to
      bardzo goracy olej i nie za długie smazenie. Tylko, że przecież we frytownicy
      powinno wszystko samograć... ja sto lat temu robiłam w zwykłym garnku i były
      OK, teraz piekę w piekarniku niestety półprodukt - mrożone frytki ze sklepu. :-(
    • Gość: nesca IP: *.dsl.pipex.com 09.05.05, 16:55
      frytki powinno sie smazyc w dwoch etapach. kiedy dobrze zademonstrowal to Maciej
      Kuron. no i olej powinien byc odpowiedni - najlepiej kokosowy lub arachidowy.
    • Gość: antycyponek IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 10.05.05, 10:53
      Nie wrzucaj za dużo frytek naraz, bo wtedy obniża się temperatura oleju i
      wychodzą właśnie gumowate, uduszone frytki. Albo, jak ktos słusznie zauważył,
      można każdą porcję na 2 razy smażyć, tylko wtedy 'wciągają' więcej tluszczu.
    • Gość: ankaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:27
      ogladalam kiedys program naukowe wyjasnienie tego jak sie powinno frytki
      smazyc :)
      wiec smazenie jest 2 etapowe
      1 etap to 160 stopni na 4 minutek
      2 etap to 190 stopni 3 minutki
      frytki nalezy po usmazeniu lub przed posolic wtedy beda chrupiace :)
    • Gość: mija IP: *.76.classcom.pl 10.05.05, 12:58
      Maklowicz kiedys mowil, ze beda chrupiace jak do wody, w ktorej plywaja juz
      pokrojone ziemniaki dodasz cukru - zawsze tak robie i sa chrupiace (z frytkownicy)
      • 10.05.05, 13:25
        dzięki wielkiem co do temperatury za małej, to raczej nie, bo nastawiałam na
        max, ale spróbuje teraz według tego naukowego przepisu i z cukrem w wodzie:)
        może wyjdą smaczniejsze. Jakby jeszcze ktoś miał jakiś pomysł, bedę wdzięczna :)
        • 11.05.05, 18:59
          Operacja się udała! Wyszły super, zamoczyłam w wodzie z cukrem i smażyłam na
          dwa razy! Dzięki :)
          • Gość: dorota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 07:35
            też spróbuję, chociaż z dużą dawką sceptycyzmu ...
      • Gość: setorika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:31
        a w gazetce dla dzieci MIŚ (sic!) radził, aby je przelać gorącą wodą przed
        włożeniem do frytownicy.
    • Gość: gość IP: *.cu.com.pl / 193.24.24.* 12.05.05, 10:15
      Dla czterech średnio głodnych osób przygotuj około kilograma dużych ziemniaków,
      0,5 litra oleju do smażenia, łyżeczkę cukru i sól.
      Ziemniaki obierz, opłucz dokładnie w wodzie i pokrój na frytki o boku 1 cm.
      Frytki wrzuć do garnka, zalej zimną wodą, dodaj cukier i pozostaw na 20 minut.
      Następnie dokładnie przelej zimną wodą kilka razy, by wypłukać skrobię. Zalej
      wrzątkiem, postaw na ogniu i od momentu zagotowania gotuj przez 4-5 minut. W
      środku powinny zostać zupełnie surowe, tylko ich wierzchnia cześć ma stracić
      stan surowości.
      Frytki odcedź na durszlaku i pozwól im zupełnie wyschnąć (2-3 minuty).
      Olej rozgrzej w frytkownicy (lub na wysokiej patelni) do temperatury 180 stopni
      (na patelni olej osiąga taką temperaturę, jeśli wrzucona pojedyncza frytka od
      razu pokryje się warstwą bąbelków i zacznie się smażyć). Do rozgrzanego oleju
      wrzucaj porcjami frytki, tak, by wszystkie były zanurzone w oleju (jeśli będzie
      ich za dużo, nie usmażą się równomiernie).
      Frytki należy od razu po wrzuceniu zamieszać delikatnie, by się nie posklejały
      i zaczęły smażyć ze wszystkich stron.
      Smaż frytki do lekkiego zrumienienia. Wyłóż je na talerz pokryty papierowym
      ręcznikiem.
      Z następną porcją postępuj identycznie.
      Kiedy wszystkie będą usmażone, zwiększ temperaturę oleju do 200 stopni i
      ponownie włóż do niego frytki. Zamieszaj i smaż nie dłużej niż 2 minut, czasem
      nawet krócej - aż pięknie się zrumienią i staną się chrupiące. Proces przebiega
      szybko, więc uważaj, by ich nie przypalić.
      Gotowe frytki wyłóż na ręcznik papierowy, by odciekła nadmiar tłuszczu.
      Ja je pałaszuję posypane całymi ziarnami kminku - i daję ich całkiem dużo.
      Oczywiście doprawiam je też solą.
      Moim zdaniem najlepiej smakują popijane zimnym mlekiem.
      Pyszne też są z majonezem lub keczupem.

      Pozdrawiam
    • Gość: Xena IP: *.access.telenet.be 18.05.05, 10:43
      Demonstracja w TV - chrupiace frytki
      frytki musza byc rowne
      oplukac w zimnej wodzie i osuszyc
      170°C frytkownica - wrzucic i smazyc ok 6 minut
      Wyjac na 1/2 godz
      Drugi raz smazyc w temp 190°C ok 4 min
      • Gość: bela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:35
        czyli bez frytkownicy nie da rady...
        • Gość: Kate IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 01.06.05, 22:38
          Nie mam frytkownicy, ale śmiało mogę powiedzieć, że bez niej też wychodzą
          chrupiące. Tak jak już było tu pisane, wiele zależy od ziemniaków, również od
          właściwej temperatury oleju, oraz nie można smażyć zbyt dużo frytek na raz.
    • 18.05.05, 13:23
      ja robię w woku kiedy olej rzepakowy już dymi... max temp. bliska 200 stopni
      robią moment i zawsze są chrupiące.. z tymże muszą być stosunkowo cienkie
      • Gość: elle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 21:16
        pierwsze słyszę, coś takiego :-)
        • 01.06.05, 22:42
          chętnię cię objawię w tym czego nie rozumiesz ;-)
    • Gość: fr3akman IP: *.ip90.fastwebnet.it 28.11.13, 18:50
      gdy już przygotowałeś ziemniaki potnij je i wsadz do zimnej wody i dodaj odrobine cukru smaż na dobrze rozgrzanym oleju (175-190)pamietając żęby nie dawać ich zbyt dużo (ogólna zasada to 1 na10)
      czyli 1frytka na 10 części oleju jak dasz za dużo to właśnie wyjdą jak guma.
      Nigdy pod przykrywką bo znowu będzie guma , o ile nie używasz typu ziemniaków specjalnych do frytek to wybieraj te żółte i średnio twarde i naucz się reguły wyciąg wcześniej miękkie niż póżniej suche i puste w środku
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.