Dodaj do ulubionych

Zupa eintopf po wielkopolsku

23.05.05, 12:15
Znalazłem taki przepis w internecie. Czy to specjał poznaniaków ?

Składniki:
- 40 dag wędzonego boczku
- 30 dag chudego mięsa wołowego
- 30 dag wieprzowiny
- duża włoszczyzna
- 1 duża cebula
- 40 dag fasoli duży jaś
- 50 dag ziemniaków
- 25 dag masła
- cztery duże łyżki mąki

Jak przyrządzić?
Połowę wędzonego boczku oraz mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na połowie
sklarowanego masła w bardzo wysokiej temperaturze. Po chwili dodajemy
skrojoną w plastry cebulę. Całość wrzucamy do garnka, gdzie przygotowaliśmy
wywar z włoszczyzny pokrojonej w kostkę. Gotujemy do miękkości. Dodajemy
jasia, uprzednio namoczonego wieczorem, a po chwili ziemniaki. Gdy już
wszystko się ugotuje, przygotowujemy zasmażkę - resztę masła rozpuszczamy na
patelni, dodajemy mąkę i smażymy ją na kolor mocno brązowy. Wlewamy do
zasmażki odrobinę zupy i rozpuszczamy ją, po czym łączymy z reszą zupy.
Gotujemy jeszcze jedną minutę i odstawiamy od ognia. Dodajemy śmietanę i dużo
pokrojonej pietruszki oraz resztę boczku usmażonego na chrupiące skwarki.
Smacznego.


Edytor zaawansowany
  • Gość: buttermilk IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 23.05.05, 12:21
    Ja mam ten przepis w swoich notatkach jako "duszonka po podlasku", nie pamietam
    skad, pewnie z jakiejs kolorowej gazety
  • marghot 23.05.05, 13:37
    jakoś nie kojarzę tego dania, jako wielkopolskiego.
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • Gość: Hanna IP: 206.248.70.* 23.05.05, 14:04
    Pamietam z dziecinstwa zupe o takiej nazwie. Byla to kartoflanka z dodatkami,
    jakie akurat byly w domu. Gesta.Pochodze z Bydgoszczy.
  • Gość: Wisia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 01:15
    Nazwa potrawy wskazuje - jeden garnek. Znaczy to, że cały obiad gotuje się w
    jednym garnku. W płdn. Wielkopolsce do tej potrawy nie dodaje się fasoli.
    Najczęściej gotowana jest na wieprzowych żeberkach. To jest rodzaj zupy
    jarzynowej. W obecnej chwili do eintopfu dodaję kalarepkę z pokrojonymi
    listkami (nigdy ich nie wyrzucam) i dużo koperku. Ugotowane mięso obieram z
    kości, kroję drobno i wrzucam do zupy.
  • Gość: waldozet IP: *.radiozet.com.pl / *.radiozet.pl 24.05.05, 09:46
    Witam. Ten przepis jest mojego autorstwa, a raczej modyfikacja tradycyjnego
    sposobu gotowania tego dania.Jest kumulacją wszystkiego co najlepsze w
    wielkopolskich zupach.
    Posiłkowałem się na przepisach z okolic Poznania i północy Wielkopolski.
    Przepis ma równiez swoje korzenie z kuchni Bambrów.
    Sama zupa jest bardzo pożywna i ma naprawdę świetny smak.
    Pozdrawiam.
  • zajefajny 31.05.05, 16:20
    Zrobiłem tę zupkę w weekend. No coś pysznego. Nieźle tam w Wielkopolsce się
    objadacie :)
    Trochę długo trwało przygotowanie, ale smak niepowtarzalny !!!! Coś
    niesamowitego.
    Dzięki za przepis.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.