Dodaj do ulubionych

Seler naciowy co z nim zrobic?

IP: *.dial.proxad.net 26.05.05, 13:08
Mam go sporo w lodowce. Moze znacie jakies przepisy ?
Edytor zaawansowany
  • Gość: Lolla IP: *.chello.pl 26.05.05, 14:17
    Pyszny jest z serkiem typu fromage, naladowanym do rowka;)...
  • Gość: kk IP: *.jci.com 26.05.05, 18:07
    klasyka:

    nac selera w kosteczke
    tunczyk z puszki
    majonez
    sol + pieprz

    na chleb ("tuna sandwich": bulka, salata, powyzsza mieszanina, pomidor. Pycha)
  • Gość: lala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:11
    mniam mniam :-)
  • Gość: K. IP: *.provider.pl / *.provider.pl 28.06.05, 22:50
    O tak. Najwspanialsza sałatka na świecie :)
    Nauczył mnie jej pewien kucharz i teraz jest moją ulubioną. Zdradził też, że
    kiedy tego selera nie mamy możemy do tuny dodać szczypiorek - równie pyszne :)
    Polecam gorąco.
  • jagoda85 28.05.05, 17:50
    jak masz za dużo to można zamrozić, potem jak znalazł do mięsa lub zapiekanek a
    nawet do zupy.
  • Gość: asia IP: *.folger.edu 28.05.05, 17:57
    ja zawsze zamrazam jak mi zostaje i wrzucam do zup, zamiast selera w korzeniu.
    Naciowy jest i tak bardziej wartosciowy.
  • Gość: ala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 22:58
    ale w całosci mrożony?
  • Gość: asia IP: *.folger.edu 21.07.05, 12:51
    trzeba odciac spod (te czesc od korzenia), laski porozdzielac na pojedyncze
    sztuki, umyc i ewentualnie polamac. Ale to niekoniecznie, bo mozna je latwo
    przelamac tuz przed gotowaniem.
  • azymut17 28.05.05, 18:34
    U mnie w domu najszybciej schodzi taka sałatka:
    1 łodyga selera naciowego na plasterki
    1 marchewka starta na średnio-małych otworach tarki
    1 puszka tuńczyka (w oleju lub w sosie własnym, jak kto woli)
    1/3 szklanki drobnego makaronu (suchego, po odmierzeniu gotować)
    1 łyżka soku z cytryny (mozna trochę więcej, jeśli lubi się kwaśne)
    majonez lub majonez z jogurtem naturalnym lub sam jogurt
    sól i pieprz

    Z reguły robię podwójną lub potrójną ilość tej mieszanki, bo sama mogę zjeść
    całą miskę :-)
  • bbbb52 28.05.05, 21:09
    Pod warunkiem, że jest to typowy seler naciowy jest wspaniały z:
    pomidorami, mozzarelą pokrojonymi w kostkę, olejem z oliwej
  • Gość: jez IP: *.dial.proxad.net 28.05.05, 21:34
    Dziekuje wszystkim za rady:) Chyba rzeczywiscie zamroze i wykorzystam do zupy.
  • aagain 28.06.05, 21:03
    bbbb52 napisała:

    > Pod warunkiem, że jest to typowy seler naciowy jest wspaniały z:
    > pomidorami, mozzarelą pokrojonymi w kostkę, olejem z oliwej


    Sałatka wg przepis jest wspaniała, proponuję dodać jeszcze bazylię.
  • Gość: baby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 22:51
    no to próbujemy jutro ...
  • brunosch 28.06.05, 21:15
    1. zupe-krem (ugotowac w bulionie razem z 2-3 ziemniakami, czosnkiem, oregano i
    tymiankiem, potem zmiksowac i przyprawic do smaku)
    2. pokrojony w kostke dodac do gulaszu wieprzowego
    3. do pogryzania z dipami
    --
    Rozum nie jest w stanie tego ogarnąć
  • basiul 29.06.05, 07:21
    jak normalny seler w korzeniu? za normalnym w duzych ilościach i solo nie
    przepadam, lubię za to konserwowy. do którego naciowy jest bardziej podobny i
    czy w ogóle?
  • Gość: gokia IP: 85.128.68.* 06.07.05, 13:02
    Polecam koktajl: zmiksowane łodyżki selera, kiwi i kefir - pycha i samo zdrowie.
  • Gość: trouble IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 23:17
    taki seler nadaje super extra smak i aromat zupie pomidorowej;zawsze dodaje-) a
    dzis dodalam go sporo do zupy z soczewicy (z pomidorami,marchewka,kawalkami
    kurczaka,cebulka,czosnkiem,imbirem,z sambal oelek,garam masala,itp...)podanej z
    ugotowana z maslem na sypko kasza
    kukurydziana.....pyyyyyyyyyyyyyyyyychaaaaaaa!!!!!!!!!!!!
  • ampolion 13.07.05, 02:35
    Do chrupania:
    modernmom.com/site/images/antslog.jpg
    z twarożkiem i - ale daj spokój tym rodzynkom, lepiej coś ostrzejszego, jak
    rzodkiewki, kapary, oliwki, może pomidorki koktajlowe.
    Mnie się widzi wędzony łosoś...
    A może i śledzik... rybki w małych paseczkach naturalnie, a nie płachty.
    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • irrena12 13.07.05, 12:32
    ja ile razy go jem u kogos to jest pycha, ale sama nie umiem go kupic!
    pare razy probowalam i zawsze byl strasznie lykowaty.
    Zaczelam sie zastanawiac czy moze selera naciowego sie obiera?

    Czekam na rady gdzie i jak kupowac, żeby byl pycha!

  • ampolion 13.07.05, 14:04
    irreno12: masz rację nie obiera się. A co ty tam masz zamiar obierać? To coś
    jak rabarbar.
    Daj spokój tym ciemnym, zewnętrznym częściom, to te jasne wewnętrzne są
    najlepsze. Te zewnętrzne to do gotowania. Popatrz na to:
    creativeilluminations.com/admin/images/EM_75-1.jpg
    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • aagain 21.07.05, 11:09
    irrena12 napisała: zawsze byl strasznie lykowaty.

    Niektórzy producenci umieszczają na opakowaniu datę, do kiedy można seler
    eksponować, ta informacja pozwoli ci uniknąć zakupu łykowatego.
    Spotkałem się z takim opakowaniem w Tesco, oprócz podanego terminu na opakowaniu
    znajdują się przepisy kulinarne z użyciem selera naciowego.
  • Gość: anek IP: *.wiresslan.pl / 62.233.177.* 13.07.05, 12:45
    podsmazyc troche cebulki potem kawalki kurczka w curry, sol, pieprz dorzucic
    seler naciowy w kawalkach - pusci sok, dusic, mozna dodac beszamel albo prosciej
    troche smietany.
  • Gość: anek IP: *.wiresslan.pl / 62.233.177.* 13.07.05, 13:01
    mozna kurczaka zalac bulionem i dodac przecier pomidorowy, albo zmodyfikowac go
    na bardziej warzywny - jakas marchewka tarta np.
  • e_katt 13.07.05, 14:09
    masło orzechowe (z fistaszków) - niech to będzie dip..
    maczaj łodygi selera w maśle i chrup
    bardzo to przyjemne, niekłopotliwe w przygotowaniu

    --
    ... a kotka nazwę Garfield!
  • ninkka 13.07.05, 17:30
    Polecam sałatkę:
    Seler naciowy pokroić w paski- kawałki
    Szynka w kawałeczkach
    ananas w kawałkach,jabłko w kawałkach( małych).Do tego dodać sól, pieprz i majonez.
  • Gość: CzarnaKawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 21:30
    Pokroić na dużo małych talarków, wymieszać z pokrojonym w kostkę słodkim
    jabłkiem (najlepiej czerwonym, nie obranym!), ugotowaną piersią z kurczaka (też
    pokrojoną w kostkę), rodzynkami (uprzednio namoczonymi), obranymi ze skórki
    orzechami włoskimi ( też trochę pokrojonymi) i majonezem - sprawdzone na wielu
    osobnikach i zawsze przyjmowane z entuzjazmem. Smacznego!
  • Gość: jez IP: *.dial.proxad.net 13.07.05, 21:45
    Widzac popularnosc tego watka, chyba znow dokupie selera, bo tego poprzedniego
    juz niet:)Przepisy coraz ciekawsze.
  • Gość: ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 09:30
    przepraszam za pytanie (ciągle początkuję w kuchni :-) ale seler naciowy - to
    jest ta zielona natka z selera?
  • rojew84 21.07.05, 11:29
    pokropic selerek na kawałki ok.0.5cm,dodac groszrk
    zielony,szczypiorek.doprawic,dodac sos jogurtowy.Pych sałatka.Mozna dorzucic
    tez kukurydze.
  • Gość: ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 09:59
    wielkie dzięki

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.