Dodaj do ulubionych

pulchny biszkopt

01.06.05, 14:02
Rozpocząl sie sezon na truskawki i mam ochote zrobic biszkopt z truskawkami
ale mam pytanko co zrobic zeby biszkopt nie był twardy czy to wina ze dodaje
całe jajka ?
Edytor zaawansowany
  • yfcia 01.06.05, 14:10
    Ale nie ubijasz piany z białek?!
  • Gość: iw IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 01.06.05, 14:14
    a ja piekę z antyzakalcem -wychodzi jaki potrzeba wyrośnięty i lekki.
    Ale najważniejsze aby nie otwierać piekarnika przed upływam 20min-taka moja
    obserwacja ,
  • buba12 01.06.05, 15:51
    Przepis na biszkop, który się zawsze udaje:
    6 duzych jaj
    2/3 szklanki cukru
    1+1/3 szklanki maki
    Piec nastawic na 180 st. C
    Bialka ubic na sztywno (najlepiej mikserem), dodac cukier na 3 razy, ubijac, az
    beda geste i lsniace, okolo 3 min. Nastepnie ciagle ubijajac, dodawac po jednym
    zoltku co 10 sekund. Po ostatnim zoltku ubijac 30 sekund.
    Dodac cala make i delikatnie wymieszac lyzka, az nie bedzie grudek.
    Przelozyc do formy, wygladzic wierzch, piec 35 minut (brzegi powinny lekko
    odstawac od formy).
    Sprawdzic srodek patyczkiem.
    Gdy jest suchy wyłaczyc piekarnik i zostawic tam biszkopt na 10 minut - po 5
    minutach uchylic dzwiczki.
    Mnie zawsze dotychczas wychodził, znalazłam w necie ale nie pamiętam źródla -
    przepraszam autora
  • Gość: beata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:15
    jeszcze nigdy mi się nie udał...
  • Gość: szadoka IP: 212.160.172.* 06.06.05, 12:48
    a ja zawsze robie z takiego przepisu (zawsze wychodzi)
    4 bialka ubic ze szklanka cukru na sztywno
    4 zoltka utrzec z lyzeczka proszku do pieczenia i lyzka octu (albo soku z
    cytryny) -bedzie z tego gesta piana.
    Wymieszac jedno z drugim. Dodac szklnke maki (najlepiej przesianej)
    Robilam wczoraj z jajek "od baby" po 70 gr sztuka, wyszedl pyszny i zolciutki
  • jagoda85 08.06.05, 21:08
    dodając makę mieszasz robotem, czy łyżką, bo robiłam i tak i tak, ale zawsze
    wychodzi twardy, mało puszysty
  • Gość: szadoka IP: 212.160.172.* 09.06.05, 08:30
    po ubiciu piany juz tylko lyzka mieszam, nigdy mikserem

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.