Dodaj do ulubionych

barszcz wielka prośba

IP: 212.244.54.* 13.06.05, 18:29
mam zlecenie na ugotowanie barszczu, hmm to chyba botwinka jest (takie małe
buraczki i duzo lisci) i nie bardzo wiem jak... prosze wytłumaczcie jak chłop
krowie na miedzy po kolei jak sie gotuje to cudo i odrazu pytanko - czy do
tego pasują jakies bułeczki czy paszteciki (kartofle odpadają)
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: barszcz wielka prośba 13.06.05, 19:03
      • pęczek botwinki
      • szczypta cukru
      • sól i pieprz do smaku
      • łyżeczka soku z cytryny
      • śmietana
      • 4 jajka na twardo
      Boćwinę umyć i posiekać, zalać bulionem (może być z kostki) dodać cukier,
      doprawić solą i pieprzem.Na końcu zaprawiamy słodką śmietaną. Można dodać
      jeszcze inne warzywa: pietruszkę, marchewkę.
      Podawać z włożonym na talerz jajkiem przekrojonym na dwie lub cztery części.
      Paszteciki ewentualnie mogą być lub grzanki jeśli potraktujemy botwinkę jak
      chłodnik, czyli wstawimy do lodówki do przestudzenia. Wtedy zamiast śmietany
      dodajemy gęsty jogurt.
      • Gość: aniel Re: barszcz wielka prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 19:50
        ja oprócz botwinki uzywam ze dwa "stare" buraki i wtedy należy najpierw buraki
        ugotować w osłodzonej wodzie a gdy ostygną obrać i pokroić w drobną kostkę
        (wodę wylać), zagotować z częścią "czerwoną" botwinki (nie wylewać wywaru). w
        osobnym garnku w bulionie ugotować inne warzywa (ziemniaki, marczewka,
        pietruszka, seler) i wszystko razem wymieszać (razem z wodą z ugotowanych
        buraczków)dodając pokrojoną część "zieloną" botwinki i chwilę podgotować.
        Doprawić do smaku czosnkiem, majerankiem,pieprzem zakwasić kwaskiem cytrynowym
        i dosmaczyć cukrem. Podawać z ugotowanym jajkiem i kleksem śmietany.
        • paprotka-gd Re: barszcz wielka prośba 13.06.05, 19:58
          wklejam przepis z "Kuchni polskiej "

          Botwinka z bobem

          .2 pęczki botwiny
          .1,5 l wywaru dowolnego
          .1 kg bobu
          .2 łyżki masła
          .5 łyżek koncentratu barszczu czerwonego / u mnie 2-3 buraki /
          . pęczek koperku
          .2 ząbki czosnku
          .1 łyżka jogurtu naturalnego / śmietany
          . sól , cukier

          Botwinę umyć , odciąć ogonki , oczyścić korzonki , pokroić na kawałki .
          Bób ugotować w wodzie z solą i cukrem , odcedzić na sicie , obłuskać .
          Rozgrzać masło w rondlu , wrzucić botwinę i mieszać aż puści sok .
          W wywarze ugotować buraki pokrojone w ćwiartki , wrzucić botwinę igotować ok
          15 min . Wyjąć buraki .
          Doprawić , rozgniecionym czosnkiem, dodać posiekany koperek i jogurt ,
          zamieszać .
          Do wazy lub talerzy wyłożyć bób i zalać zupą .

          Z bobu możesz zrezygnować i zamienić na jajka ugotowane na twardo .

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka