Dodaj do ulubionych

domowy kisiel i owocowa galaretka

13.06.05, 19:00
Jak zrobić samej w domu kisiel i galaretkę owocową. Podzielcie się proszę
przepisem.
Edytor zaawansowany
  • fettinia 13.06.05, 19:17
    Domowy kisiel mozesz zrobic dodajac do soku owocowego make ziemniaczana,a jesli
    chodzi o galaretke to zelatyne.Jesli jestes wegetarianka,zamiast zelatyny
    agar-agar:)Jakies szczegoly potrzebne?:)
    --
    la donna e mobile :)
    Pomóżmy Małgosi
  • roseanne 13.06.05, 19:18
    do kisielkow niezbedna jest skrobia (nie wazne czy ziemniaczana, czy kukurydziana)
    za baze mozna wykozystac sok owocowy, przecier, ba nawet zwykly kompot "sloiczkowy"

    zagrzewasz baze, 1/2 litra (rozcienczasz/dosladzasz, jezeli trzeba), osobno w
    pol szklance zimnej wody mieszasz lyzke skrobi, wlewasz zawiesine do bazy,
    zagotowujesz i gotowe


    do galaretki - taka sama baza + zelatyna spozywcza
    zazwyczaj na opakowaniu zelatyny jest sposob rozpuszczania jej

    najczesciej stosuje taka, ktora nalezy zalac odrobina zimnej wody by napeczniala
    a potem rozpuscic w goracej bazie. Mozna rozpuscic tylko w polowie objetosci
    pogrzanej bazy (1 szklanka) i potem uzupelnic zimna
    gdy kozysta sie z skoncentrowanego soku owocowego mozna podgrzac 1 szklanke
    nierozcienczonego soku do rozpuszczenia zelatyny i potem dorzucic szklanke lodu
    i dokladnie wymieszac
    --
    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10034
  • Gość: mika_p IP: *.c158.petrotel.pl 13.06.05, 19:19
    Kisiel domowy to maka ziemniaczana i sok owocowy, proporcje zapewne według
    uznania i soku :-) Maka ziemniaczana jest tania, poeksperymentuj z
    konsystencja, na poczatek moze 2 łyzki na 3/4 litra - to co ci wyjdzie mozna
    wlac do kąpieli. Oczywiscie, robione na wodzie, nie na soku. A co do soku, to
    tez wedle uznania - albo go gotujesz i do niego wlewasz wode z rozrobiona maka,
    albo domieszujesz do ugotowanego krochmalu.
  • jagoda85 13.06.05, 20:52
    Dzięki.
  • Gość: melmire IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 13.06.05, 21:15
    Ciekawe czy domowy kisiel na kupnym soku (sama soku wyciskac nie bede, chyba ze
    z pomaranczy) to juz jedzenie dobre czy jescze "swiacace w ciemnosciach"?
  • jagoda85 13.06.05, 21:29
    Kisielek oczywiście tylko na domowym soku. Nie wyobrażam sobie zrobienia na
    kupnym.
  • 7777777s 14.06.05, 12:07
    zamiast soku można dać owoce, np. truskawki i jest wtedy od razu kisiel z owocami,

    składniki: woda, mąka ziemniaczana, truskawki, cukier lub miód,
  • Gość: melmire IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 14.06.05, 13:36
    Te truskawki to rozciapac rozumiem? Bo inczej to wychodzi slodka woda plus
    owoce :)
    Poza sezonem to bylby najdrozszy kisiel swiata, pozostane przy kupnym - jak
    zaczne swiacic to przynajmniej na pradzie zaoszczedze ! ;)
  • marghe_72 14.06.05, 12:13
    na soku zmandarynek wychodzi pyszny kisiel
    na jagodach mrozonych i rozprowadzonych wodą z cukrem takoż
    --
    "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
  • mavika7 14.06.05, 12:23
    no wlasnie ale do tego kisielu to chyba trzeb jeszcze cukru dodac???ile go???
  • marghe_72 14.06.05, 13:38
    dokładnej ilosci cukru nie pamiętam, próbuj w trakcie robienia :)

    tu jagodowy
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=20942727
    --
    "stoję na stanowisku, że nouvelle cuisine jest po prostu głupia" N. Ephron
  • linn_linn 14.06.05, 13:43
    Ten mi umknal. No i nie mowcie, ze kisiel z torebki to jest dobry zakup...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka