młoda kapusta na gęsto-proszę o pomoc

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: *.devs.futuro.pl

    Prosze o przepis, chce zaskoczyc swoja dziewczynę obiadkiem w stylu polskim.
    Dzieki
  • 14.06.05, 16:45 Odpowiedz
    Mój przepis nie jest ani ortodoksyjny, ani osobiście przeze mnie testowany,
    ale - tak robi Mama:
    kapustę (białą szatkujesz i wrzucasz do garnka. Dodajesz do tegoż garnka pół
    szklanki wody na dno. Sypiesz sół, pieprz, zioła (prowansalskie), kminek.
    Dusiz - na małym ogniu... Mieszając naturalnie. Jak zmięknie, dodajesz pół
    małego opakowania przecieru pomidorowego (dla zagęszczenia) i jeszcze dusisz.
    Jesz.
    --
    Latać każdy może, trochę lepiej...
  • 14.06.05, 16:47 Odpowiedz
    Na gesto to znaczy z zasmazka?
    Zobacz tutaj mozne znajdziesz jakis pomysl.
    tekst

  • 14.06.05, 16:49 Odpowiedz
    glowke kapusty posiekac odrzuciwszy najpierw zewnetrzne liscie, bo moga byc
    gorzkie, wrzucic do garnka z 1 cm wrzacej wody (nie wiecej, bo bedzie paciaja,
    kapusta mloda ma duzo wody w sobie), przemieszac, potrzymac na ogniu chwileczke
    a wtym czasie pokroic drobno mloda biala cebule lub 2, wrzucic do garnka z
    kapusta, przykryc przykrywka, cebule tylko chwile zaparzyc i zdjac z ognia. W
    tym czasie przygotowac biala zasmazke: 3 lyzki masla na 3 lyzki maki, dolac 1/3
    szklanki zimnej wody, rozprowadzic zasmazke, wlac do kapusty i zasmazyc przez
    chwile. Doprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem.
  • 14.06.05, 16:49 Odpowiedz
    na dno garnka troche oliwy, do tego szatkowana kapusta, niech się dusi (sama
    puści wodę ), potem duuuużo koperku, sól, pieprz, cos do zakwaszenia cytyna lub
    pomidory
  • 14.06.05, 17:03 Odpowiedz
    Sie podpisuje pod tradycyjnym przepisem a dodaje jeszcze ciut sosu sojowego
    czasem do smaku:)
    --
    la donna e mobile :)
    Pomóżmy Małgosi
  • 14.06.05, 18:52 Odpowiedz
    Ja dodaję do takiej kapusty jeszcz szczypior z cebulki, i tdo tego wszystkiego
    dodaję śmietanę, rewelacja.
  • 14.06.05, 18:53 Odpowiedz
    zapomniałam, jeszcze dodaję czosnek.
  • 14.06.05, 21:07 Odpowiedz
    wiesz fettino, ja dodaje vegety, ale boje sie glosno o tym mowic
  • IP: *.inpoland.pl

    Gość: Maria 14.06.05, 21:30 Odpowiedz
    Kapusta młoda na maśle
    1 mała kapusta [ok. 1 kg]
    1 pęczek dymki
    2 łyżki masła
    1 pęczek koperku
    pieprz, sól i ew. sok z cytryny
    Umytą kapustę grubo poszatkować. Umytą dymkę pokroić razem ze szczypiorem. W
    rondlu rosgrzać masło, włożyć kapustę i dymkę, dusić - często mieszając - przez
    15 - 20 min. Nie dolewać wody, kapusta puści dużo własnego sosu. Kapusta
    powinna pozostać jędrna. Doprawić solą, pieprzem i ew. dodać soku z cytryny.
    Nie zaprawiać zasmażką.
    Życzę smacznego - Maria
  • IP: *.bb.online.no

    Gość: Sylwia 14.06.05, 22:46 Odpowiedz
    1 cebulkę zeszklić na oleju
    dodać poszatkowaną nie za cienko młodą kapustkę
    ok 1 szkl wody
    1 jabłoko starte na tarce
    pomidora bez skóry
    łyżeczkę cukru szczyptę soli
    Dusić do miękkości pod przykryciem
    W tym czasie podsmażam słoninkę (ew. boczek) i wrzucam skwarki do kapuchy
    (tłuszcz, który się wytopi zostawiam)
    gdy kapustka już jest miękka, na tłuszczu zmażę łyżkę mąki pszennej (złota
    zasmażka) i dodaję do kapustki.
    Do tego kubek śmietany i pęczek koperku...
    uwierzcie mi: niebo w gębie!!!
  • 15.06.05, 00:21 Odpowiedz
    Ja zageszczam kapuste ziemniakiem startym na tarce "na placki".
    Ilosc ziemniaka zalezy od ilosci kapusty, czasem sa dwa lub trzy.
    Do kapuchy ofkors cebula mloda, koperek, sol, pieprz, i UWAGA ocet!! no i ten
    ziemniak starty na koniec jako zageszczacz pyszny, naturalny, beztluszczowy, w
    sumie malo kaloryczny ;P
    --
    ************
    Mazia
    ************
  • 15.06.05, 10:14 Odpowiedz
  • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Gość: justa 19.06.05, 17:38 Odpowiedz
    ale macie fajne pomysły :-)
  • 19.06.05, 18:57 Odpowiedz
    Ja też od lat zagęszczam kapustę i bigos ziemniakiem. bigos to już obowiazkowo.
    A młodą dusze tak:
    Do rondelka na odrobine oleju wrzucam pokrojoną cebulke i marchewkę (na
    półplasterki). To sie dusi po d pokrywką I NA TO WRZUCAM POKROJONĄ KAPUSTĘ. Pod
    koniec trochę zielonej pietruszki i dużo koperku. Mozna dać trochę śmietany,
    albo przecieru. To już od smaku zalezy.
    W ten sposób robię też słynną odchudzającą zupę. Mam zupę na gęsto. A co.
    Najważniejsze, że działa.
  • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Gość: justa 23.06.05, 16:02 Odpowiedz
    hm... nie lubię kminku ...

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.