• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

młoda kapusta na gęsto-proszę o pomoc Dodaj do ulubionych

  • IP: *.devs.futuro.pl 14.06.05, 16:33
    Prosze o przepis, chce zaskoczyc swoja dziewczynę obiadkiem w stylu polskim.
    Dzieki
    Zaawansowany formularz
    • 14.06.05, 16:45
      Mój przepis nie jest ani ortodoksyjny, ani osobiście przeze mnie testowany,
      ale - tak robi Mama:
      kapustę (białą szatkujesz i wrzucasz do garnka. Dodajesz do tegoż garnka pół
      szklanki wody na dno. Sypiesz sół, pieprz, zioła (prowansalskie), kminek.
      Dusiz - na małym ogniu... Mieszając naturalnie. Jak zmięknie, dodajesz pół
      małego opakowania przecieru pomidorowego (dla zagęszczenia) i jeszcze dusisz.
      Jesz.
      --
      Latać każdy może, trochę lepiej...
      • Gość: justa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 16:02
        hm... nie lubię kminku ...
    • 14.06.05, 16:47
      Na gesto to znaczy z zasmazka?
      Zobacz tutaj mozne znajdziesz jakis pomysl.
      tekst

      • 14.06.05, 16:49
        na dno garnka troche oliwy, do tego szatkowana kapusta, niech się dusi (sama
        puści wodę ), potem duuuużo koperku, sól, pieprz, cos do zakwaszenia cytyna lub
        pomidory
        • 14.06.05, 18:52
          Ja dodaję do takiej kapusty jeszcz szczypior z cebulki, i tdo tego wszystkiego
          dodaję śmietanę, rewelacja.
          • 14.06.05, 18:53
            zapomniałam, jeszcze dodaję czosnek.
    • 14.06.05, 16:49
      glowke kapusty posiekac odrzuciwszy najpierw zewnetrzne liscie, bo moga byc
      gorzkie, wrzucic do garnka z 1 cm wrzacej wody (nie wiecej, bo bedzie paciaja,
      kapusta mloda ma duzo wody w sobie), przemieszac, potrzymac na ogniu chwileczke
      a wtym czasie pokroic drobno mloda biala cebule lub 2, wrzucic do garnka z
      kapusta, przykryc przykrywka, cebule tylko chwile zaparzyc i zdjac z ognia. W
      tym czasie przygotowac biala zasmazke: 3 lyzki masla na 3 lyzki maki, dolac 1/3
      szklanki zimnej wody, rozprowadzic zasmazke, wlac do kapusty i zasmazyc przez
      chwile. Doprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem.
      • 14.06.05, 17:03
        Sie podpisuje pod tradycyjnym przepisem a dodaje jeszcze ciut sosu sojowego
        czasem do smaku:)
        --
        la donna e mobile :)
        Pomóżmy Małgosi
        • 14.06.05, 21:07
          wiesz fettino, ja dodaje vegety, ale boje sie glosno o tym mowic
          • Gość: Maria IP: *.inpoland.pl 14.06.05, 21:30
            Kapusta młoda na maśle
            1 mała kapusta [ok. 1 kg]
            1 pęczek dymki
            2 łyżki masła
            1 pęczek koperku
            pieprz, sól i ew. sok z cytryny
            Umytą kapustę grubo poszatkować. Umytą dymkę pokroić razem ze szczypiorem. W
            rondlu rosgrzać masło, włożyć kapustę i dymkę, dusić - często mieszając - przez
            15 - 20 min. Nie dolewać wody, kapusta puści dużo własnego sosu. Kapusta
            powinna pozostać jędrna. Doprawić solą, pieprzem i ew. dodać soku z cytryny.
            Nie zaprawiać zasmażką.
            Życzę smacznego - Maria
    • Gość: Sylwia IP: *.bb.online.no 14.06.05, 22:46
      1 cebulkę zeszklić na oleju
      dodać poszatkowaną nie za cienko młodą kapustkę
      ok 1 szkl wody
      1 jabłoko starte na tarce
      pomidora bez skóry
      łyżeczkę cukru szczyptę soli
      Dusić do miękkości pod przykryciem
      W tym czasie podsmażam słoninkę (ew. boczek) i wrzucam skwarki do kapuchy
      (tłuszcz, który się wytopi zostawiam)
      gdy kapustka już jest miękka, na tłuszczu zmażę łyżkę mąki pszennej (złota
      zasmażka) i dodaję do kapustki.
      Do tego kubek śmietany i pęczek koperku...
      uwierzcie mi: niebo w gębie!!!
    • 15.06.05, 00:21
      Ja zageszczam kapuste ziemniakiem startym na tarce "na placki".
      Ilosc ziemniaka zalezy od ilosci kapusty, czasem sa dwa lub trzy.
      Do kapuchy ofkors cebula mloda, koperek, sol, pieprz, i UWAGA ocet!! no i ten
      ziemniak starty na koniec jako zageszczacz pyszny, naturalny, beztluszczowy, w
      sumie malo kaloryczny ;P
      --
      ************
      Mazia
      ************
      • 15.06.05, 10:14
        • Gość: justa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 17:38
          ale macie fajne pomysły :-)
      • 19.06.05, 18:57
        Ja też od lat zagęszczam kapustę i bigos ziemniakiem. bigos to już obowiazkowo.
        A młodą dusze tak:
        Do rondelka na odrobine oleju wrzucam pokrojoną cebulke i marchewkę (na
        półplasterki). To sie dusi po d pokrywką I NA TO WRZUCAM POKROJONĄ KAPUSTĘ. Pod
        koniec trochę zielonej pietruszki i dużo koperku. Mozna dać trochę śmietany,
        albo przecieru. To już od smaku zalezy.
        W ten sposób robię też słynną odchudzającą zupę. Mam zupę na gęsto. A co.
        Najważniejsze, że działa.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.