Dodaj do ulubionych

puree z ziemniaków

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 16:15
ziemniaki, mleko, trochę masła, koperek ale czy coś jeszcze a może znacie
ciekawsze kompozycje bo tak mnie naszło na puree że nie odpuszczę i na trzy
dni nagotuję choć niestety z rodziny tylko ja lubię :(

pozdrowionka
Edytor zaawansowany
  • dziuunia 17.06.05, 16:21
    No na 3 dni to nie gotuj bo niesmaczne takie odgrzewane będzie ;)
    Możesz dodać gałki muszkatołowej,albo tymianku,albo sera żółtego,albo sera
    białego,albo pleśniowego sera,marchewki trochę też można dodać-kolor przy
    okazji zmieni,selera albo groszku.Cebulka podsmażona tez się nadaje.

    --
    Zdjęcia moich wypieków
    Chleb domowej roboty
  • Gość: troll IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 16:31
    gałka taaaak :) że ja głupi nie pomyślałem, nie chciałbym zatłuścić więc choć
    lubię cebulka odpada... ten groszek mnie kusi więc będzie z groszkiem :)
  • kikkera 17.06.05, 16:36
    Z 2 łyżkami musztardy z całymi ziarnami gorczycy (à l'ancienne - firmy Maille)
    --
    Egoista to ktoś, kto nie myśli o mnie. (E. Labiche)

    Afryka Dzika
  • Gość: elle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:32
    o tak .. gałka musi być!!!
  • Gość: anka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 16:36
    Proponuje puree, które poznałam lata temu jako danie rodem z Jugosławi, a
    ostatnio jadłam w Pradze. (??) Mianowicie do puree dodana cebula (drobno
    krojona i chyba surowa, choć ja, ją chętnie odrobine podsmażam), do tego troche
    masła, mleka lub smietany i ...winnego octu!! Nie za duzo, trzeba
    poeksperymentować ale warto!! Czasem jadam puree jako właśnie takie, jedyne i
    bez niczego dodatkowego, danie :) Pycha!
  • ba_nita 17.06.05, 16:53
    Gotuję ziemniaki z innymi warzywami: marchewką, pietruszką, papryką, kalarepą,
    brokułami. Przeważnie jest pół na pół, nie dość, że nietypowo to kolorki
    przyjemne dla oka a i smak inny.
  • qubraq 17.06.05, 18:15
    Ziemniaki zawsze gotuje z koperkiem, polowka cebuli i pollyzeczka kminku
    ziarnistego; wody nie wywalam tylko uzywam do zup warzywnych a do pure niegdy
    nie dodaje mleka czy smietany tylko samo maslo i razem tluke recznie w garnku,
    wychodzi aksamit i to wykladam na talerz lopatka , polewam np. sloninka lub
    maslem z buleczka i troche kopru czy bazylii tymianku czy rozmarynu (utartych)
    i obok reszte: mieso i warzywko, surowki, grzybki ogorki raczej osobno w
    miseczce...
    Andrzej
  • jacek1f 17.06.05, 18:34
    do bazy: ziemniaki, masło, śmietana/mleko/jogurt (najchetniej) dodaj:
    - imbir tarty i czosnek z solą;
    - imbir w proszku i pół cytryny;
    - pół puszki mleka kokosowego;

    Trzy różne wersje, ciekawe bardzo i smaczne.
  • ampolion 22.06.05, 21:44
    Śmietana zamiast mleka po ugotowaniu.
    ŻÓłty ser starty i wmieszany w puree. Albo parmezan.
    Czasem dodaję też trochę puree z cieciorki. Może być puree z marchewki.
    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.