Dodaj do ulubionych

Jak zrobić dobrą polewę czekoladową

IP: *.it-net.pl 17.06.05, 23:16
Poradźcie, jak zrobić dobrą polewę czekoladową. Chodzi mi, żeby nie była taka
krucha i łamliwa jak z torebki ale taka prawdziwa, gęsta i ciemna. Jeżeli
będziecie znali przepisy na polewę czekoladową jaśniejszą np. z dodatkiem
mleka/śmietanki, to też poproszę.
Z góry dziękuję za rady
Edytor zaawansowany
  • 17.06.05, 23:55
    Witaj! Nie wiem, czy Ci będzie odpowiadać mój przepis. Ja biorę na oko niestety:
    np. 1/2 kostki masła lub marg.+ cukier ok 3-4 łyżki+kakao ok 2łyżki ito gotuje
    cały czas mieszając i gotuję 5 minut na małym ogniu potem studzę dalej mieszając
    od czasu do czasu i do przestudonej dodaję zwykłą śmietanę i mieszam. Niekiedy
    wychodzi znakomita ale ważne jest mieszanie i wycxzucie żeby się np śmietana ni
    zważyła Nie wiem czy nie znałas tego ale to moja podstawowa polewa., Robię ją
    też do naleśników i to na gorąco też jest dobre. Pozdrawiam i sorry jak nie oto
    chodziło
  • 17.06.05, 23:57
    aha śmietany ok np... 100 ml czy coś takiego to zależy od upodobania mi zaczęła
    wychodzić t apolewa dopiero za któryms tam razem Trzymaj się!!!
  • 17.06.05, 23:56
    polewa czekoladowa:
    - 5 dag mlecznej czekolady
    - łyżka mleka i margaryny
    Składniki na polewę włóż do rondla i podgrzewaj, aż się połączą. Potem - cały
    czas mieszając - zagotuj.Acha - w kąpieli wodnej oczywiście lub na parze,
    czekolada nie lubi zbyt wysokiej temperatury.
  • Gość: Maria IP: *.inpoland.pl 18.06.05, 00:09
    Bardzo łatwe:
    6 łyżek cukru
    1/3 kostki masła
    2 łyżki kakao [z czubkiem]
    3 łyżki wody
    Wszystkie składniki włożyć do rondelka rozpuścić i zagotować. Trzymać na ogniu
    trzy minuty często mieszając. Po lekkim przestudzeniu dodaję do masy 1 łyżkę
    rumu lub brendy. Gorącą masą oblewam jeszcze ciepłe ciasto.
    Maria
  • Gość: aniak IP: *.it-net.pl 18.06.05, 10:25
    Bardzo dziękuję za przepisy. Dzisiaj są mamy urodziny i trzeba zabłysnąć jakimś
    ciastem z pyszną czekoladową polewą:)
  • Gość: justa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 19:31
    a ja wykorzystam jutro - dla taty....
  • Gość: beataaas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 07:59
    6 dkg margaryny lub masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki śmietany
    Margarynę rozpuścić dodać cukier, kakao, lekko gotując i mieszając, zdjąć z
    ognia dodawać śmietanę cały czas mieszając aby się nie zważyła, troszkę
    podgrzać wylać na ciasto. Wychodzi bardzo dobra polewa. POZDROWIENIA
  • Gość: alienor IP: *.crowley.pl 23.06.05, 18:19
    A ja mam taki patent:
    5 dag masła
    6 czubatych łyżek cukru pudru
    2-3 żółtka
    Ucieram to na gladka, gesta mase (jajka sparzyc, bo nie bedzie obrobki
    termiocznej J ) i kiedy jest juz prawie gotowa dodaje lyche kakao. Masa smaruje
    ciasto. Wyglada apetycznie, nie zastyga, tylko jest taka wilgotna i lsniaca. Po
    paru godzinach trosze stezeje, ale nie zrobi sie krucha.
  • 23.06.05, 18:54
    wszystkie skladniki w jednakowych proporcjach, np:
    4 lyzki wody
    4 lyzki cukru zwyklego nie pudru
    4 lyzki kakao
    4 lyzki masla lub margaryny

    Wszystkie skladniki dajemy do rondelka i podgrzewamy ciagle mieszajac, nie
    dopuszczamy do zagotowania sie. Mozna ja zrobic duzo wczesniej, im wiecej razy
    bedziemy ja podgrzewac, tym bardziej bedzie blyszczaca. Sprawdzone.
  • Gość: mimi IP: *.bahnhofbredband.net 17.07.05, 15:33
    co to znaczy "jaja sparzyc". Prosze o odpowiedz co to oznacza
  • Gość: x IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:34
    włożyć na krótko do wrzątku
  • 24.07.05, 22:39
    Teraz:
    jetfiere.notlong.com
    --
    Jeszcze się taki nie urodził,
    który by wszystkim dogodził...
  • Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 23:34
    ok - teraz ok
  • 03.08.05, 08:49
    Moja teściowa chwaliła się kiedyś, ze dodaje do polewy mąkę ziemniaczaną, wtedy
    nie waży się i ładnie wygląda. Fakt polewa na jej ciastach zawsze jest świetna.
  • Gość: anka IP: 192.168.2.* / 213.199.252.* 03.08.05, 09:30
    A ja dostalam ostatnio patent niesamowity..ponoc polewa rozbiona u
    Gesslera...do typowych składników nalezy dodać odrobinę rozpuszczonej zelatyny.
    Wypróbowałam błyszczy idealnie ,nie kruszy się ,trzyma sie ciasta.,polecam
  • Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 11:37
    dzięki - o zelatynie pierwsze słyszę ...
  • 10.08.05, 10:08
    To ja chyba mam najprostszy przepis. Zawsze się udaje.
    1. Na początku należy pokruszyć tabliczkę czekolady (ja używam gorzkiej, min.
    60%). Celem pokruszenia walę kilkakrotnie nierozpakowaną tabliczką w blat
    kuchenny. Mocniej lub słabiej - w zależności od nastroju.
    2. Na małej patelni (albo w miseczce nad garnkiem z gotującą wodą - jeżeli mam
    dobry humor - patrz pkt.1) rozpuszczam łyżkę prawdziwego masła z łyżką wody.
    3. Zdejmuję miksturę z ognia.
    4. Wrzucam czekoladę do masła i zostawiam na jakieś 2 minuty w spokoju.
    5. Jak już czekolada "nasiąknie" masłem, mieszam łyżką aż wszystko się połączy.
    Przez chwilę wygląda okropnie - farfocle, rozwarstwienia, bleee, ale
    natychmiast zaczyna się wszystko łączyć w gładziutką, aksamitną gęstą masę,
    błyszczącą tak, że trzeba zakładać okulary słoneczne ;-)
    6. Wylewamy czekoladę na ciasto.
    7. Miskę po czekoladzie wylizujemy (ważna uwaga: łatwiej wylizać miskę niż
    patelnię - patrz pkt.2)

    Uwagi dodatkowe:
    1. W zależności od ilości masła i wody polewa jest bardziej lub mniej miękka,
    ale zawsze trzyma się ciasta.
    2. Do mieszania zawsze używam łyżki drewnianej. Głęboko wierzę w to, że polewa
    uda się tylko wtedy, jeżeli będzie to łyżka wystrugana przez mojego Wuja w 1945
    jak szedł na Berlin.
  • 10.08.05, 13:30
    2 tabliczki (200 g) czekolady,
    1 szkl. kremówki.

    Pokruszyć czekoladę do miski. Kremówkę zagotować, gorącą zalać czekoladę. Zostawić na kilka minut, po czym dokładnie rozmieszać, aż cała czekolada się rozpuści (takiej używać jako polewy do ciast). Schłodzić w lodówce, mieszać co jakiś czas, aby nie stężała. Wyjąć i za pomocą trzepaczki (rózgi), ubijać, aż się dobrze "napowietrzy" (będzie się sztywniej trzymać).

    można dodać coś jako aromat - ja np. kiedyś dodałam gałązke rozmarynu (potem ją wyjęłam) - dosyć ciekawe to wyszło.

    --
    Don't worry about what people think. They don't do it very often.
  • 11.08.05, 08:50
    Witam, podaję przepis na polewę czekoladową. Mam go od niedawna (nie pamiętam
    skąd) i według mnie jest super. Nadaje się do posmarowania zarówno wierzchu jak
    i boków różnych ciast, tortów.

    Polewa czekoladowa:
    1 jajko (umyć w ciepłej wodzie)
    2 łyżki (kopiate) cukru pudru
    2 łyżki (kopiate) kakao
    1/2 kostki margaryny "Palma"

    Wykonanie: Kakao, cukier puder i jajko zmiksować na gładką masę (ok. 3-4 min).
    Margarynę roztopić i gorącą wlewać cienkim strumieniem do masy
    kakaowej cały czas miksując.Miksować jaszcze chwilę i polewa gotowa.

    Smacznego!!!!


  • Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 10:13
    zrobiłam, wyszło:-)

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.