• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Jak zrobić dobrą polewę czekoladową Dodaj do ulubionych

  • IP: *.it-net.pl 17.06.05, 23:16
    Poradźcie, jak zrobić dobrą polewę czekoladową. Chodzi mi, żeby nie była taka
    krucha i łamliwa jak z torebki ale taka prawdziwa, gęsta i ciemna. Jeżeli
    będziecie znali przepisy na polewę czekoladową jaśniejszą np. z dodatkiem
    mleka/śmietanki, to też poproszę.
    Z góry dziękuję za rady
    Edytor zaawansowany
    • 17.06.05, 23:55
      Witaj! Nie wiem, czy Ci będzie odpowiadać mój przepis. Ja biorę na oko niestety:
      np. 1/2 kostki masła lub marg.+ cukier ok 3-4 łyżki+kakao ok 2łyżki ito gotuje
      cały czas mieszając i gotuję 5 minut na małym ogniu potem studzę dalej mieszając
      od czasu do czasu i do przestudonej dodaję zwykłą śmietanę i mieszam. Niekiedy
      wychodzi znakomita ale ważne jest mieszanie i wycxzucie żeby się np śmietana ni
      zważyła Nie wiem czy nie znałas tego ale to moja podstawowa polewa., Robię ją
      też do naleśników i to na gorąco też jest dobre. Pozdrawiam i sorry jak nie oto
      chodziło
      • 17.06.05, 23:57
        aha śmietany ok np... 100 ml czy coś takiego to zależy od upodobania mi zaczęła
        wychodzić t apolewa dopiero za któryms tam razem Trzymaj się!!!
    • 17.06.05, 23:56
      polewa czekoladowa:
      - 5 dag mlecznej czekolady
      - łyżka mleka i margaryny
      Składniki na polewę włóż do rondla i podgrzewaj, aż się połączą. Potem - cały
      czas mieszając - zagotuj.Acha - w kąpieli wodnej oczywiście lub na parze,
      czekolada nie lubi zbyt wysokiej temperatury.
      • Gość: Maria IP: *.inpoland.pl 18.06.05, 00:09
        Bardzo łatwe:
        6 łyżek cukru
        1/3 kostki masła
        2 łyżki kakao [z czubkiem]
        3 łyżki wody
        Wszystkie składniki włożyć do rondelka rozpuścić i zagotować. Trzymać na ogniu
        trzy minuty często mieszając. Po lekkim przestudzeniu dodaję do masy 1 łyżkę
        rumu lub brendy. Gorącą masą oblewam jeszcze ciepłe ciasto.
        Maria
        • Gość: aniak IP: *.it-net.pl 18.06.05, 10:25
          Bardzo dziękuję za przepisy. Dzisiaj są mamy urodziny i trzeba zabłysnąć jakimś
          ciastem z pyszną czekoladową polewą:)
          • Gość: justa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 19:31
            a ja wykorzystam jutro - dla taty....
    • Gość: beataaas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 07:59
      6 dkg margaryny lub masła
      3 łyżki cukru pudru
      3 łyżki kakao
      3 łyżki śmietany
      Margarynę rozpuścić dodać cukier, kakao, lekko gotując i mieszając, zdjąć z
      ognia dodawać śmietanę cały czas mieszając aby się nie zważyła, troszkę
      podgrzać wylać na ciasto. Wychodzi bardzo dobra polewa. POZDROWIENIA
    • Gość: alienor IP: *.crowley.pl 23.06.05, 18:19
      A ja mam taki patent:
      5 dag masła
      6 czubatych łyżek cukru pudru
      2-3 żółtka
      Ucieram to na gladka, gesta mase (jajka sparzyc, bo nie bedzie obrobki
      termiocznej J ) i kiedy jest juz prawie gotowa dodaje lyche kakao. Masa smaruje
      ciasto. Wyglada apetycznie, nie zastyga, tylko jest taka wilgotna i lsniaca. Po
      paru godzinach trosze stezeje, ale nie zrobi sie krucha.
    • 23.06.05, 18:54
      wszystkie skladniki w jednakowych proporcjach, np:
      4 lyzki wody
      4 lyzki cukru zwyklego nie pudru
      4 lyzki kakao
      4 lyzki masla lub margaryny

      Wszystkie skladniki dajemy do rondelka i podgrzewamy ciagle mieszajac, nie
      dopuszczamy do zagotowania sie. Mozna ja zrobic duzo wczesniej, im wiecej razy
      bedziemy ja podgrzewac, tym bardziej bedzie blyszczaca. Sprawdzone.
      • Gość: mimi IP: *.bahnhofbredband.net 17.07.05, 15:33
        co to znaczy "jaja sparzyc". Prosze o odpowiedz co to oznacza
        • Gość: x IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 21:34
          włożyć na krótko do wrzątku
    • 24.07.05, 22:33
      Tak, polewkę, zupę:
      www.google.com/search?hl=en&hs=fPm&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-
      US:official_s&q=chocolate+soup&spell=1
      --
      Jeszcze się taki nie urodził,
      który by wszystkim dogodził...
      • 24.07.05, 22:36
        Znowu diabelstwo się rozdzieliło!

        www.google.com/search?hl=en&hs=fPm&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-
        US:official_s&q=chocolate+soup&spell=1

        --
        Jeszcze się taki nie urodził,
        który by wszystkim dogodził...
        • 24.07.05, 22:39
          Teraz:
          jetfiere.notlong.com
          --
          Jeszcze się taki nie urodził,
          który by wszystkim dogodził...
          • Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 23:34
            ok - teraz ok
            • 03.08.05, 08:49
              Moja teściowa chwaliła się kiedyś, ze dodaje do polewy mąkę ziemniaczaną, wtedy
              nie waży się i ładnie wygląda. Fakt polewa na jej ciastach zawsze jest świetna.
              • Gość: anka IP: 192.168.2.* / 213.199.252.* 03.08.05, 09:30
                A ja dostalam ostatnio patent niesamowity..ponoc polewa rozbiona u
                Gesslera...do typowych składników nalezy dodać odrobinę rozpuszczonej zelatyny.
                Wypróbowałam błyszczy idealnie ,nie kruszy się ,trzyma sie ciasta.,polecam
                • Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 11:37
                  dzięki - o zelatynie pierwsze słyszę ...
    • 10.08.05, 10:08
      To ja chyba mam najprostszy przepis. Zawsze się udaje.
      1. Na początku należy pokruszyć tabliczkę czekolady (ja używam gorzkiej, min.
      60%). Celem pokruszenia walę kilkakrotnie nierozpakowaną tabliczką w blat
      kuchenny. Mocniej lub słabiej - w zależności od nastroju.
      2. Na małej patelni (albo w miseczce nad garnkiem z gotującą wodą - jeżeli mam
      dobry humor - patrz pkt.1) rozpuszczam łyżkę prawdziwego masła z łyżką wody.
      3. Zdejmuję miksturę z ognia.
      4. Wrzucam czekoladę do masła i zostawiam na jakieś 2 minuty w spokoju.
      5. Jak już czekolada "nasiąknie" masłem, mieszam łyżką aż wszystko się połączy.
      Przez chwilę wygląda okropnie - farfocle, rozwarstwienia, bleee, ale
      natychmiast zaczyna się wszystko łączyć w gładziutką, aksamitną gęstą masę,
      błyszczącą tak, że trzeba zakładać okulary słoneczne ;-)
      6. Wylewamy czekoladę na ciasto.
      7. Miskę po czekoladzie wylizujemy (ważna uwaga: łatwiej wylizać miskę niż
      patelnię - patrz pkt.2)

      Uwagi dodatkowe:
      1. W zależności od ilości masła i wody polewa jest bardziej lub mniej miękka,
      ale zawsze trzyma się ciasta.
      2. Do mieszania zawsze używam łyżki drewnianej. Głęboko wierzę w to, że polewa
      uda się tylko wtedy, jeżeli będzie to łyżka wystrugana przez mojego Wuja w 1945
      jak szedł na Berlin.
    • 10.08.05, 13:30
      2 tabliczki (200 g) czekolady,
      1 szkl. kremówki.

      Pokruszyć czekoladę do miski. Kremówkę zagotować, gorącą zalać czekoladę. Zostawić na kilka minut, po czym dokładnie rozmieszać, aż cała czekolada się rozpuści (takiej używać jako polewy do ciast). Schłodzić w lodówce, mieszać co jakiś czas, aby nie stężała. Wyjąć i za pomocą trzepaczki (rózgi), ubijać, aż się dobrze "napowietrzy" (będzie się sztywniej trzymać).

      można dodać coś jako aromat - ja np. kiedyś dodałam gałązke rozmarynu (potem ją wyjęłam) - dosyć ciekawe to wyszło.

      --
      Don't worry about what people think. They don't do it very often.
    • 11.08.05, 08:50
      Witam, podaję przepis na polewę czekoladową. Mam go od niedawna (nie pamiętam
      skąd) i według mnie jest super. Nadaje się do posmarowania zarówno wierzchu jak
      i boków różnych ciast, tortów.

      Polewa czekoladowa:
      1 jajko (umyć w ciepłej wodzie)
      2 łyżki (kopiate) cukru pudru
      2 łyżki (kopiate) kakao
      1/2 kostki margaryny "Palma"

      Wykonanie: Kakao, cukier puder i jajko zmiksować na gładką masę (ok. 3-4 min).
      Margarynę roztopić i gorącą wlewać cienkim strumieniem do masy
      kakaowej cały czas miksując.Miksować jaszcze chwilę i polewa gotowa.

      Smacznego!!!!


      • Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 10:13
        zrobiłam, wyszło:-)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.