Dodaj do ulubionych

ach ta Pizza!...prosze o rade!!

IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 19.06.05, 20:09
Witam! mam pytanie: w jakiej temperaturze i ile czasu pieczecie pizze??
Moja mama piecze ok 40 min w ok 200-220st(mamy gazowy piekarnik)i nie wazne
czy grube czy cienkie ciasto-zawsze sie przypiecze!!!albo jest takie twarde
jak skała,normalnie jak sucharek, albo przypieczone od spodu!zadna
przyjemnosc z takiego jedzenia..a ciasto robi z drozdzami wg dobrego
przepisu.Dlatego prosze napiszcie w jakiej temp ile czasu powinno sie piec
pizze? dobrą pizze?

i jeszcze co do pieczarek-mama uwaza ze zawsze trzeba pieczarki podsmazyc bo
niby beda surowe,czy Wy podsmazacie pieczarki przed połozeniem na ciasto? czy
układacie surowe? bo ja zas widzialam w pizzeri jak kładli surowe i pizza tez
byla ok i pieczarki dobre.czy pizza z surowymi pieczarkami powinna siedziec
dłuzej w piekarniku?jesli tak to znowu sie spiecze i jak to jest??
Edytor zaawansowany
  • 19.06.05, 20:28
    pizzę na cienkim cieście piekę 10 min w temp. 300 stopni.
    Ktoś tu kiedyś powiedział, że im wyższa temperatura tym lepiej i w moim przypadku się sprawdza.

    pieczarki kładę surowe.

    --
    Żyjemy w czasach, w których ludzie są tak zapracowani,
    że głupieją zupełnie. (O.Wilde)
  • 19.06.05, 20:36
    Spróbuj najpierw podpiec sam spód w piekarniku.W tym czasie podduś pieczarki
    lub pieczarki z cebulą.Potem wszystko razem na krótko do pieca aby tylko stopił
    się ser. To moja sprawdzona metoda. Lubię także zanim położę duszone pieczarki
    na spodzie, polać upieczony spód sosem pomodorowym. Pychota. Smacznego.
  • 19.06.05, 21:35
    wypowiadałam się już wcześniej na temat pieczenia pizzy - rzeczywiście
    sprawdzonym przepisem jest pieczenie w maksymalnie nagrzanym wcześniej
    piekarniku (nagrzewam go nawet do 20 minut)przez 5 do 10 minut w zależności
    jaka jest „wypasiona”.
  • Gość: jarek IP: *.gorzow.mm.pl 19.06.05, 23:51
    Żeby spód się nie przypalał - nie smarować blachy tłuszczem, tylko położyć pizze
    np. na papierze, z kolei górę można pokropić leciutko oliwą z oliwek - nie
    powinno się przypalić. I rzeczywiście dodatki najlepiej dorzucić na ok. 10 minut
    przed końcem pieczenia, gdy spód jest już prawie gotowy.
  • Gość: jarek IP: *.gorzow.mm.pl 20.06.05, 00:16
    Tyle że lubie grubsze ciasto - nie ma bata żeby się dobrze upiekło bez
    przypalenia dodatków.
  • 20.06.05, 09:17
    Gość portalu: jarek napisał(a):

    > Tyle że lubie grubsze ciasto - nie ma bata żeby się dobrze upiekło bez
    > przypalenia dodatków.

    Do tego nie trzeba bata. Po pierwsze po wyłożeniu ciasta na blachę, trzeba
    poczekać na jego wyrośnięcie, nałożyć farsz, znów poczekać i wkładać do
    piekarnika nagrzanego do maksa. Robię ciasto o różnych grubościach i w niczym
    to nie przeszkadza. Ciasta drożdżowe z owocami też się pieką i nie przypalają.
  • Gość: TYUIO IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.06.05, 15:05
    ile? to strasznie dlugo. ciasto nie moze byc zbyt suche. piekarnik musi byc jak
    najbardziej goracy (max temperatura). niestety te domowe zazwyczaj maja nie
    wiecej niz 300 stopni, a najlepiej jak ma 350. im wyzsza temepratura to tym
    krocej bedzie mozna piec zanim ser nie zaczbnie sie przypiekac i ciasto bedzie
    zbyt wysuszone. nie wiecej niz 7-12 minut (im wyzsza temp to tym krocej).
  • 23.06.05, 16:07
    należy zrobić dobre ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia (np. 1 godz.) w
    ciepłe zacienione miejsce.

    Potem wgnieść w formę wysmarowaną tłuszczem i znowu odstawić. Nastawić
    piekarnik tak aby wyszłedł poza skalę - u mnie jest to jakieś 330 stopni w
    normalnym piekarniku gazowym.
    Jeśli chodzi o tą część procesu to można wtłoczyc w formę i od razu smarować
    sosem i kłaść składki - w takim stanie odstawić do wyrośnięcia.

    Jak wyrośnie w formie nakładamy dodatki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w
    zależności od grubości i wielkości ciasta, grubości warstwy składników. Ale
    warstwa składników nie powinna być zbyt duża. I tak u mnie gruba pizza (ciasto
    około 2cm) i pół cm składników piecze się około 20 minut. Pizza średnia 1cm
    ciasta i mnie niż pól cm składników jakieś 15 minut. Pizza cienka > 10m -
    czasem mniej.

    pieczarki daj surowe ale zetrzyj je na tarce o grubych okach, zresztą tak jak
    ser - bo jeśli będą na "grubo" to w tak krótkim procesie pieczenie nie zdążą
    się dobrze zrobić
  • Gość: ABC IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.06.05, 18:06
    to masz jakis dzinwy albo niestatndardowy piekarnik, bo w tych domowych gazowych
    praktycznie nigdy nie osiagniesz wiecej niz 300 stopni, ale zazwyczaj jest to i
    tak mniej
  • 23.06.05, 19:11
    mam bardzo stary model WROZAMETU który rozgrzewa się do czerwoności, skala do
    300 a mi wychodzi ponad skalę jak go dobrze rozbucham... tak więc veteran z
    niego ale ciągle na chodzie i to dobrym
  • Gość: ana IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 23.06.05, 22:10
    :))))) u mnie tez WROZAMET, nie ma to jak stare piecyki!(choc nowy by sie
    przydal)
  • Gość: ana IP: *.msk.pl / 80.51.191.* 23.06.05, 18:56
    Wszystkim bardzo dziekuje za rady,mam nadzieje ze w koncu moja domowa pizza nie
    bedzie spieczona i twarda,i bedzie równie pyszna jak z pizzerii( albo lepsza:))
    widze ze jest taka główna zasada: piekarnik baaardzo goracy! i..krótszy czas
    pieczenia,mysle ze bedzie dobrze,spróbuje!dzieki
  • 31.07.05, 15:11
    Wysoka temperatura to podstawa! Najlepiej skorzystac z tzw. Pizza Stone tj
    specjalnego kamienia do wypieku pizzy. Pizza wychodzi jak z najlepszej
    pizzerii!!! Ostanio pojawil sie ten produkt w Polsce. Mozna go kupic na
    Allegro. Polecam !!!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.