Dodaj do ulubionych

Omlet - jakie są proporcje?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 09:06
Witam.
Mój omlet składa się z wszystkiego tak "na oko".
Np. 2 jajka i 2 łyzki mąki a reszta (cukier, proszek do piecz., mleko) to ile się sypnie. Zapewne z tego powodu za każdym razem smakuje inaczej.
I stąd moje pytanie jak w temacie.
A może ktoś poleci zupełnie coś innego.
Z góry dziękuję.
Edytor zaawansowany
  • sympatyczna7 20.06.05, 09:23
    3 jajka,
    3 łyżki wody,
    3 łyżki mleka,
    3 łyżki mąki,
    szczypta soli,
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
    Wszystko razem miksuje i wylewam na gorącą patelnię z masełkiem. Omlet wychodzi
    idealny :))
    Pozdrawaim!
    -- Basia --
    -- just smile :)) --
  • siostraheli 20.06.05, 10:28
    omlet robi sie z jaj z dodatkiem wiorkow masla. Omlet z maka to nie omlet tylko
    grzybek.
  • nchyb 20.06.05, 12:48
    O grzybku właśnie miałam napisać.A jaomlet robię z jajek, kilku łyżek wody i
    odrobiny soli do smaku. A masełko do smażenia, a nie do ciasta.
    --
    Dla fanów Cobena
  • siostraheli 20.06.05, 13:08
    do ciasta daja Francuzi mrozone cienkie wiorki. Wtedy omlet sie rozwarstwia jak
    ciasto francuskie i rosnie.
  • monia_77 20.06.05, 13:53
    siostro z ust mi wyjelas, u nas nie wiem czemu omlet wszystkim kojarzy sie z
    plackiem typu grzybek. A co do omletu prawdziwego to nalezy mocno ubic jajka
    zeby nabraly powietrza, to tez jest powod dla ktorego robi sie taki fajny
    puszysty i lekki.
  • nchyb 20.06.05, 23:48
    Jadłam też omleciki biszkoptowe. Białka ubite osobno, wymieszane z żółtkami i
    już bez cudowania usmażone. Dobre do słodkiego, np. z konfiturkami.
    --
    Dla fanów Cobena
  • wj_2000 21.06.05, 23:28
    nchyb napisała:

    > A jaomlet robię z jajek, kilku łyżek wody

    Zamiast wody spróbuj z mlekiem! I zmiksuj tak, by wpompować dużo powietrza.
    Super.
    --
    A i tak głosował będę na SLD.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka