Dodaj do ulubionych

przepis na polskie placki ziemniaczane

IP: *.eburwd1.vic.optusnet.com.au 24.06.05, 14:12
bardzo prosze o przepis
Edytor zaawansowany
  • ba_nita 24.06.05, 14:24
    Placki ziemniaczane
    danie dla 3-4 osób:
    1 kg ziemniaków , 3/4 szklanki mąki (są dwie szkoły dodające mąkę pszenną lub
    ziemniaczaną - sama wypróbuj) , 2 średniej wielkości cebule, sól, pieprz,
    ewentualnie inne przyprawy do ziemniaków, olej do smażenia .

    Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Następnie ścieramy cebulę - starta
    na grubej tarce będzie wyraźniejsza smakowo - i dodajemy do ziemniaków. Dodaemy
    mąkę. Mąki można wsypać nieco mniej lub nieco więcej - zależnie od gustu:
    placki mogą być bardziej ziemniaczane i kruche, lub bardziej mączne i zwięzłe.
    Następnie pieprz i sól.
    Rozgrzewamy olej na patelni (MOCNO!). Masę nakładamy na patelnię na skwierczący
    tłuszcz łyżką stołową, formując okrągłe, grube na niecały centymetr placki.
    Smażymy na patelni bez przykrycia z obu stron na złoty kolor wpadający w brąz.
  • Gość: j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 14:24
    Ziemniaki obrac (okolo 1,5kg) , zetrzec na tarce( na miazge) , do tego utrzec
    jedna cebule .Mase wymieszac , dodajac cale jajko plus 3 lyzki maki pszennej ,
    sol , pieprz.Gdyby masa byla zbyt rzadka , dodac jeszcze lyzke maki. Rozgrzac
    olej , nakladac lyzka mase ziemniaczana , piec na zloty kolor z dwoch stron.
    To jest przepis na klasyczne placki ziemniaczane , moze dodawac np. tarta
    cukinie , kapuste kiszona , ale mi smakuja takie bez dodatkow.
  • edta_pietka 24.06.05, 14:47
    Placki ziemniaczane z farszem lub sosem grzybowym

    Farsz grzybowy:
    600 g świeżych grzybów: kurek, pieczarek, podgrzybków
    2 cebule
    1 łyżka masła
    3 łyżki dobrego oleju
    3 łyżki śmietany
    sól, pieprz
    ew. koperek
    Sos grzybowy:
    30 g suszonych grzybów – prawdziwków lub 200 g świeżych – prawdziwki, maślaki,
    podgrzybki itp.
    1 mała cebula
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    250 ml śmietany
    sól, pieprz
    ew. pół pęczka koperku

    Placki ziemniaczane możemy po zrobieniu odkładać w ciepłe miejsce, a następnie
    na połowie każdego placka kłaść nadzienie i przykrywać je drugą połową placka.
    Tak przygotowane placki podajemy z sosami, czy zestawami surówek, odpowiednimi
    do rodzaju nadzienia.
    Farsz grzybowy przyrządzamy w ten sposób, że grzyby najpierw dokładnie
    płuczemy, osączamy, a w przypadku podgrzybków, czy innych grzybów leśnych -
    obieramy. Grzyby drobno kroimy. Wyjątek stanowią kurki, które, jeśli są drobne,
    mogą być duszone w całości. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    Podsmażamy cebule na oleju, dodajemy grzyby i razem dusimy. W przypadku
    pieczarek dusimy ok. 7–10 minut, a w przypadku innych grzybów trochę dłużej.
    Pod koniec duszenia dodajemy pieprz, sól, śmietanę i masło. Do kurek dobrze
    jest dorzucić trochę posiekanego koperku.
    Sos grzybowy: Suszone grzyby moczymy w niedużej ilości wody. Gotujemy je w tej
    wodzie aż do miękkości, z dodatkiem całej, małej i obranej cebuli. Następnie
    grzyby drobno siekamy. Wywarem – po usunięciu cebuli - rozprowadzamy łyżkę
    mąki, zagotowujemy, a gdy ostygnie dodajemy pokrojone grzyby, masło, sól i
    pieprz. Podobnie postępujemy ze świeżymi grzybami. Również gotujemy je w
    niewielkiej ilości wody z dodatkiem małej cebuli, którą potem usuwamy. Grzyby
    kroimy w paski. Podsmażamy łyżkę mąki z łyżką masła i zalewamy wywarem z
    grzybów. Łączymy z przyprawami, grzybami i śmietaną. Możemy dorzucić posiekany
    koperek.

    żródło: Strona Macieja Kuronia www.kuron.com.pl
  • kakui 03.07.05, 21:30
  • Gość: kiwisia IP: *.gemnet.nl / 80.79.97.* 24.06.05, 16:59
    ja, oprocz ziemniakow, maki, cebuli, soli i pieprzu dodaje jeszcze jajko.
  • Gość: ewma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 17:09
  • Gość: ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 23:21
    a ja dodaję też zioła prowansalskie, wtedy są smaczniejsze i dobrze pasują do
    sałatki np. z kalafiora
  • Gość: Lolla IP: *.chello.pl 24.06.05, 23:53
    starte ziemniaki, jajko, troche mąki i koniecznie..... twaróg i cebula...
    Innych nieakceptuje:)
  • Gość: elle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 16:58
    ale twaróg to zbędny ...
  • em_es 04.07.05, 00:20
    a dlaczego twaróg zbędny? to jest jeden ze sposobów podawania placków
    ziemniaczanych - z twarogiem wymieszanym ze śmmietaną, do popicia zimne mleko
    smażę placki, na stole mleko w kubkach i micha sera - każdy nakłada ser na
    placki w ilości jaka mu odpowiada i spożywa popijając mlekiem :)
    placki ziemniaczane to podstawa do wielu dań, nie widzę powodu żeby uznawać za
    jedynie słuszne placki solo - ja lubię tak samo solo, po węgiersku, z sosem
    grzybowym, z pieczarkami z patelni (na sucho, bez sosu), z serem, znam też
    smakoszy placków z cukrem, choć ja takich placków nie lubię
    --
    MS
  • Gość: elle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 11:17
    ja nigdy nie jem z twarogiem
  • Gość: haneczka IP: *.eburwd1.vic.optusnet.com.au 25.06.05, 02:17
    Bardzo jestm wdzieczna za przepisy

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.