• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jak się wylewa galaretkę na sernik na zimno?

  • 27.06.05, 16:19
    To, co wczoraj zrobiłam w temacie... hyhy... Oszczędzę Wam opisu, ale nijak
    nie mogę dojść do tego, jak wylać rzadką galaretkę na rzadki sernik
    (zakładając nawet, że i jedno i drugie trochę się zsiadło), żeby nie wyszedł
    z tego bełt...

    Przy okazji - może jakiś SPRAWDZONY przepis na taki zimny sernik?

    J.
    Edytor zaawansowany
    • Gość: evamarija IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 16:26
      Zrob sernik, wsadz do lodowki a galaretka zalej godzine pozniej. Chyba masz ten
      sernik za rzadki. Torebkowy czy robisz go z sera?
    • 27.06.05, 16:30
      1. jeśli masz problemy z samym sernikiem, to na początek polecam sernik na zimno
      i ciasto jogurtowe na zimno dr. Oetkera (o ile nie jesteś przeciwniczką
      gotowców) - dodajesz tylko serek homogenizowany lub jogurt i coś jeszcze i
      gotwe... jogurtowy smaczniejszy IMHO
      2. galaretkę na ciasto wylewamy już tężejącą... co czasem zabiera jej nawet 30
      min lub dłużej. żeby szybciej tężała rondelek z galaretką można na trochę włożyć
      do zamrażalnika mieszając od czasu do czasu.
      --
      ♥ Lisbon ♥ Story ♥
      • 27.06.05, 16:41
        Gotowce odpadają (nie lubię tego dziwnego chemicznego posmaczku), ale przyznam,
        że zamiast się wysilić i poszperać, skorzystałam z gotowca o tyle, że przepis
        na sernik był zamieszczony na opakowaniu sera "Turek" (ser mielony do sernika).
        Zdaje się, ze to był błąd - wyszła z tego kompletna zupa. Nie wiem jak stan na
        chwilę obecną, jednak sam widok odrzuca mnie estetycznie :(
        • 27.06.05, 18:06
          do sernika dorzuć żelatyny co nieco i dopiero do lodówki, po godzinie powinien
          być w porzo.
          Przepis:
          1. galaretkę zrobić ze dwie godziny przed robieniem sernika i odstawić do
          wystudzenia
          2. herbatnikami wyłożyć dno foremki - papierem najpierw wyłóż foremkę
          3. galaretkę do lodówki na max pół godziny
          4. ser zrobić (ser Bacha w torebce foliowej 1 kg - jest od razu idealnie
          zmielony - łyżkę żelatyny rozpuścić w mleku i sru do sera, cukier i aromat
          możesz), wylać na herbatniki i do lodówki na godzinkę
          5. a teraz owoce na sernik jak chcesz sernik owocowy i zalać galaretką
          Możesz po godzinie zalać następną galaretką, wtedy odjaździk :)

        • Gość: Maria IP: *.inpoland.pl 27.06.05, 18:12
          50 dag sera twarogowego,2 szklanki cukru pudru,cukier wanilinowy,20 dag masła,3
          jajka, 1 szklanka mleka, 4 łyżeczki żelatyny, bakalie wg upodobania, galaretka
          owocowa.
          Ser przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnego mleka, a gdy
          spęcznieje, rozpuścić w pozostałej części gorącego mleka. Utrzeć żółtka z
          cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wymieszać z przetartym serem, roztopionym
          letnim masłem i żelatyną. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą
          serową, dodając bakalie. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami i
          schłodzić w lodówce. Gdy lekko stężeje, zalać tężejącą galaretką owocową i
          ponownie wstawić do lodówki.
          ZYczę powodzenia i smacznego - Maria
    • 27.06.05, 21:57
      Przepis mniam, mniam,
      0,5 litra smietany (18%)zmieszać dokładnie z 4 jajami i taką "mieszaninę "wlać
      do litra gotującego się mleka. Potrzymać jakiś czas na małym gazie aż wytworzy
      się serek - sama zobaczysz kiedy, na prawdę - i wylać na durszlak do
      ocieknięcia. Utrzec 1 masło (koniecznie masło) i szklankę cukru, a później po
      łyżce dodawać ostudzony (!) serek. Podzielić na pół, do jednej części dodać 2
      łyżki kakao. Dno tortownicy wyłożyc biszkoptami lub herbatnikami wylać najpierw
      ciemną a później jasną część. Wstawić do lodówki, żeby trochę "stwardniało" i
      porcjami zalewać galaretką (tzn. wlewać 0,5 cm, poczekać aż zastygnie i dopiero
      wlać następną porcję). Do masy można dodawać wg. uznania rodzynki, skórkę
      pomarańczową, dowolny zapach itp.
      • 07.07.05, 10:08
        potwierdzam, ten gotowany jest rewelacyjny, ja co prawda robię bez kakao, za to
        z owocami na wierzchu (brzoskwinie z puszki a w sezonie jeżyny) Tak czy siak,
        jest wyborny!!!
        --
        nowe życie noszę pod sercem
    • 29.06.05, 13:52
      Gdybyś chciała udekorować sernik, np. plasterkami brzoskwini, poczekaj aż
      stężeje, udekoruj, ale nie zalewaj od razu całą galaretką. Jeśli wlejesz całość
      dekoracja Ci się wzniesie i rozpłynie po całym serniku. Udekoruj więc ciacho i
      łyżką wlej trochę galaretki, tak aby przykryć owoce do mniej wiecej 3/4 ich
      wysokości. Wrzuć do zamrażarki na ok. 0,5 godz. i dopiero jak galaterka na
      owocach stężeje, wlej powoli resztę. Smaczego i powodzenia!


    • 29.06.05, 14:10
      przepis, szczegóły, zdjęcia są tutaj


      co do galaretki:
      1. podstawa (sama masa sernikowa) musi dobrze stężeć
      2. ja użyłam dwóch galaretek (każdą robiłam osobno, zmniejszając ilość użytej
      wody o połowę)
      3. galaretka musi być chłodna: najpierw sernik zalewa się odrobiną galaretki,
      wstawia do lodówki, a kiedy ta cienka warstwa zdąży stężeć - dolewa się resztę
      (nic nie powinno się dziać)

      aha, robienie sernika rozłożyłam sobie na dwa dni: pierwszego dnia, wieczorem,
      zrobiłam sernik (ten z przepisu podanego wyżej szybko tężeje), ozdobiłam
      owocami, zalałam jedną galaretką, a nastepnego dnia po południu - zalałam drugą
      galaretką

      ot, wszystko


      --
      Albo rybka, albo pipka.. jak powiedział Hamlet!! <Anioł, 'Alternatywy4'>
    • 29.06.05, 14:14
      Będę robić wszystkie przepisy po kolei :)

      Co do mojego nieszczęsnego sernika to okazało się, że rzeczona galaretka
      spłynęła na samo dno pod sernik. Po wyjęciu i odróceniu wyglada niby normalnie,
      ale tylko niby.
      • Gość: baby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 16:57
        i który Ci wyszedł najlepiej?
        • Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 12:51
          Gdy sernik jest jeszcze słabo ścięty, a muszę wylac galaretke, biorę zwykłą
          dużą łyżkę (do zupy), trzymam ją tuż nad powierzchnią sernika i na nią wylewam
          galaretkę. Wtedy nie uszkadza sie powierzchnia sernika.
    • Gość: Kiciunia IP: 94.42.104.* 02.06.14, 11:52
      [sonda=]
      [*]masakra
      [*]niemacie co robć
      [*]bleee
      [*]yyyy
      [*]wow
      [/sonda]
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.