Dodaj do ulubionych

Jak się wylewa galaretkę na sernik na zimno?

27.06.05, 16:19
To, co wczoraj zrobiłam w temacie... hyhy... Oszczędzę Wam opisu, ale nijak
nie mogę dojść do tego, jak wylać rzadką galaretkę na rzadki sernik
(zakładając nawet, że i jedno i drugie trochę się zsiadło), żeby nie wyszedł
z tego bełt...

Przy okazji - może jakiś SPRAWDZONY przepis na taki zimny sernik?

J.
Edytor zaawansowany
  • Gość: evamarija IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.05, 16:26
    Zrob sernik, wsadz do lodowki a galaretka zalej godzine pozniej. Chyba masz ten
    sernik za rzadki. Torebkowy czy robisz go z sera?
  • 27.06.05, 16:30
    1. jeśli masz problemy z samym sernikiem, to na początek polecam sernik na zimno
    i ciasto jogurtowe na zimno dr. Oetkera (o ile nie jesteś przeciwniczką
    gotowców) - dodajesz tylko serek homogenizowany lub jogurt i coś jeszcze i
    gotwe... jogurtowy smaczniejszy IMHO
    2. galaretkę na ciasto wylewamy już tężejącą... co czasem zabiera jej nawet 30
    min lub dłużej. żeby szybciej tężała rondelek z galaretką można na trochę włożyć
    do zamrażalnika mieszając od czasu do czasu.
    --
    ♥ Lisbon ♥ Story ♥
  • 27.06.05, 16:41
    Gotowce odpadają (nie lubię tego dziwnego chemicznego posmaczku), ale przyznam,
    że zamiast się wysilić i poszperać, skorzystałam z gotowca o tyle, że przepis
    na sernik był zamieszczony na opakowaniu sera "Turek" (ser mielony do sernika).
    Zdaje się, ze to był błąd - wyszła z tego kompletna zupa. Nie wiem jak stan na
    chwilę obecną, jednak sam widok odrzuca mnie estetycznie :(
  • 27.06.05, 18:06
    do sernika dorzuć żelatyny co nieco i dopiero do lodówki, po godzinie powinien
    być w porzo.
    Przepis:
    1. galaretkę zrobić ze dwie godziny przed robieniem sernika i odstawić do
    wystudzenia
    2. herbatnikami wyłożyć dno foremki - papierem najpierw wyłóż foremkę
    3. galaretkę do lodówki na max pół godziny
    4. ser zrobić (ser Bacha w torebce foliowej 1 kg - jest od razu idealnie
    zmielony - łyżkę żelatyny rozpuścić w mleku i sru do sera, cukier i aromat
    możesz), wylać na herbatniki i do lodówki na godzinkę
    5. a teraz owoce na sernik jak chcesz sernik owocowy i zalać galaretką
    Możesz po godzinie zalać następną galaretką, wtedy odjaździk :)

  • Gość: Maria IP: *.inpoland.pl 27.06.05, 18:12
    50 dag sera twarogowego,2 szklanki cukru pudru,cukier wanilinowy,20 dag masła,3
    jajka, 1 szklanka mleka, 4 łyżeczki żelatyny, bakalie wg upodobania, galaretka
    owocowa.
    Ser przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnego mleka, a gdy
    spęcznieje, rozpuścić w pozostałej części gorącego mleka. Utrzeć żółtka z
    cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, wymieszać z przetartym serem, roztopionym
    letnim masłem i żelatyną. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą
    serową, dodając bakalie. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami i
    schłodzić w lodówce. Gdy lekko stężeje, zalać tężejącą galaretką owocową i
    ponownie wstawić do lodówki.
    ZYczę powodzenia i smacznego - Maria
  • 27.06.05, 21:57
    Przepis mniam, mniam,
    0,5 litra smietany (18%)zmieszać dokładnie z 4 jajami i taką "mieszaninę "wlać
    do litra gotującego się mleka. Potrzymać jakiś czas na małym gazie aż wytworzy
    się serek - sama zobaczysz kiedy, na prawdę - i wylać na durszlak do
    ocieknięcia. Utrzec 1 masło (koniecznie masło) i szklankę cukru, a później po
    łyżce dodawać ostudzony (!) serek. Podzielić na pół, do jednej części dodać 2
    łyżki kakao. Dno tortownicy wyłożyc biszkoptami lub herbatnikami wylać najpierw
    ciemną a później jasną część. Wstawić do lodówki, żeby trochę "stwardniało" i
    porcjami zalewać galaretką (tzn. wlewać 0,5 cm, poczekać aż zastygnie i dopiero
    wlać następną porcję). Do masy można dodawać wg. uznania rodzynki, skórkę
    pomarańczową, dowolny zapach itp.
  • 07.07.05, 10:08
    potwierdzam, ten gotowany jest rewelacyjny, ja co prawda robię bez kakao, za to
    z owocami na wierzchu (brzoskwinie z puszki a w sezonie jeżyny) Tak czy siak,
    jest wyborny!!!
    --
    nowe życie noszę pod sercem
  • 29.06.05, 13:52
    Gdybyś chciała udekorować sernik, np. plasterkami brzoskwini, poczekaj aż
    stężeje, udekoruj, ale nie zalewaj od razu całą galaretką. Jeśli wlejesz całość
    dekoracja Ci się wzniesie i rozpłynie po całym serniku. Udekoruj więc ciacho i
    łyżką wlej trochę galaretki, tak aby przykryć owoce do mniej wiecej 3/4 ich
    wysokości. Wrzuć do zamrażarki na ok. 0,5 godz. i dopiero jak galaterka na
    owocach stężeje, wlej powoli resztę. Smaczego i powodzenia!


  • 29.06.05, 14:10
    przepis, szczegóły, zdjęcia są tutaj


    co do galaretki:
    1. podstawa (sama masa sernikowa) musi dobrze stężeć
    2. ja użyłam dwóch galaretek (każdą robiłam osobno, zmniejszając ilość użytej
    wody o połowę)
    3. galaretka musi być chłodna: najpierw sernik zalewa się odrobiną galaretki,
    wstawia do lodówki, a kiedy ta cienka warstwa zdąży stężeć - dolewa się resztę
    (nic nie powinno się dziać)

    aha, robienie sernika rozłożyłam sobie na dwa dni: pierwszego dnia, wieczorem,
    zrobiłam sernik (ten z przepisu podanego wyżej szybko tężeje), ozdobiłam
    owocami, zalałam jedną galaretką, a nastepnego dnia po południu - zalałam drugą
    galaretką

    ot, wszystko


    --
    Albo rybka, albo pipka.. jak powiedział Hamlet!! <Anioł, 'Alternatywy4'>
  • 29.06.05, 14:14
    Będę robić wszystkie przepisy po kolei :)

    Co do mojego nieszczęsnego sernika to okazało się, że rzeczona galaretka
    spłynęła na samo dno pod sernik. Po wyjęciu i odróceniu wyglada niby normalnie,
    ale tylko niby.
  • Gość: baby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 16:57
    i który Ci wyszedł najlepiej?
  • Gość: ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 12:51
    Gdy sernik jest jeszcze słabo ścięty, a muszę wylac galaretke, biorę zwykłą
    dużą łyżkę (do zupy), trzymam ją tuż nad powierzchnią sernika i na nią wylewam
    galaretkę. Wtedy nie uszkadza sie powierzchnia sernika.
  • Gość: Kiciunia IP: 94.42.104.* 02.06.14, 11:52
    [sonda=]
    [*]masakra
    [*]niemacie co robć
    [*]bleee
    [*]yyyy
    [*]wow
    [/sonda]

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.